Šesto Tešnjarsko veče

Šesti dan 36. Tešnjarskih večeri u dobroj meri bio je posvećen našim mladim sugrađanima. Pre tradicionalne „Trke beba“, u parku Pećina organizovana je prva podela bebi hranilica koje je Fondacija „Humana srca“ kroz projekat „Bebe naše blago“ obezbedila za naše najmlađe sugrađane rođene u 2023. godini. Od ukupno obezbeđenih 800 hranilica, u okviru letnjeg festivala podeljeno je prvih 20 za bebe rođene u prvoj polovini godine, a ostale će roditelji moći da preuzmu u Maloj sali Supštine grada, dok će bebe rođene u drugoj polovini ove godine hranilice dobiti početkom 2024. godine.

Tradicionalno najslađi i jedan od omiljenih programa Tešnjarskih večeri „Trka beba“ održan je ove godine po 13. put, a po prvi put u parku Pećina. Ove godine je prijavljen rekordan broj malih takmičara uzrasta do 24 meseca, preko 150, koji su podeljeni u tri kategorije prelazili kako su znali i umeli stazu dugu simboličnih 24 metra. Prvu nagradu u kategoriji „Puzaća“ osvojio je Danilo Nikolić, u kategoriji „Guzaća“ stazu je najbrže prešao Mladen Tomić, dok je u najstarijoj kategorji „Trtkaća“ pobednik bio Vukan Krstić. Nagrade i medalje koje su obezbedili dugogodišnji prijatelji manifestacije Printeks, Hemikal, Pikolo mondo i Senzor, obezbeđene su za prva tri mesta u svim kategorijama.

Za mlade ljubitelje sportova na vodi, UFK „Valis“ je organizovao „Igre bez granica“ u Sportsko-rekreativnom centru „Petnica“, dok su na platou ispred Centra za kulturu Mladi istraživači prezentovali svojim sugrađamina neke zanimljive veštine i aktivnosti koje sprovode na svojim akcijama.

Treću godinu zaredom Turistička organizacija Valjevo proglasila je pobednike konkursa za najlepše dvorištre, balkon i izlog u našem gradu i okolini. Po rečima direktorke ove ustanove, svi oni građani koji brinući o svom životnom i radnom prostoru, čine da i naš grad izgleda lepše, zaslužuju da budu predstavljeni i nagrađeni. Prva nagrada za najlepše dvorište ove godine dodeljena je Miroslavu i Nataši Đukić koji žive u Podgorskoj ulici u Brđanima, u okviru kategorije za najlepši balkon pobedila je Marija Marković, vlasnica seoskog domaćinstva „Kuća za uživanje“ u Rabrovici, dok je za najlepši izlog proglašen izlog Vinoteke „Mozaik“ u Pantićevoj ulici.

1691753481839

Četvrti koncert na letnjoj sceni na keju Kolubare priredili su sjajni valjevski muzičari, Jelena Kovačević, Dimče Ristovski trio, Stare staze, Mila Pavlović, orkestar i dečji hor CZNTK „Abrašević“, Andrija Kalabić, a kao gost je nastupila i talentovana, osmogodišnja Lana Živanović.

1691753481819

„Nastupila je odabrana ekipa valjevskih muzičara koja je ispričala jednu kompaktnu priču, naši lokalni veterani Kalaba, Dimče, Đipin i drugi, ali i neke nove mlade snage. Gotovo da nema porodice u Valjevu koja uz njih nije proslavila svoje najradosnije momente, od rođenja, krštenja, do svadbi, a sada su se sa njima družili u okviru Tešnjarskih večeri“, popdsetila je domaćin večeri Jelena Kovačević.

Drugi put je kabaretska predstava „Čeznem da vam kažem“ autora Milorada Damjanovića, prvaka drame Beogradskog dramskog pozorišta, pred brojnom publikom izvedena u našem gradu, ovoga puta na letnjoj sceni u Domu vojske, u okviru 36. Tešnjarskih večeri. Pored Damjanovića, nastupili su i sopran Opere Narodnog pozorišta Nataša Radovanović, glumac i popularni „valjevski zet“ Stevan Piale i pijanista Pavle Joksimović.

„Ima nas desetak glumaca, možda i više, koji volimo poeziju i mislimo da je dobro govorimo i svi smo se udružili sa istim ciljem, da poezija ne umre, da mlade koji se na nas ugledaju, potaknemo i gurnemo ka poeziji, da im kažemo da je i dalje lepo udvarati se stihovima“, otkrio je motive rada na ovoj predstavi njen autor koji je redovan gost Valjeva u okviru Republičke smotre recitatora. On je kroz ovaj komad ispričao svoju životnu priču upotpunivši je biserima srpske poezije, stihovima onih koje volimo i poštujemo, od Desanke Maksimović, Vaska Pope, Miroslava Antića do mnogih drugih.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.