Sindikalci Krušika odustali od štrajka upozorenja – Postignut dogovor za ispunjenje zahteva

Posle postignutog dogovora na hitno održanom sastanku u HK Krušik, četiri reprezentativna sindikata ove valjevske fabrike oružja odustala su od jednočasovnog štrajka upozorenja, koji je bio najavljen za danas u podne. Saindikalci su razgovarali sa  predstavnicima rukovodstva “Krušika” i Ministarstva odbrane. Sastanku su prisustvovali državni sekretar Ministarstva odbrane Branko Živanović, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije pukovnik Slavko Rakić i predsednik nadzornog odbora HK Krušik pukovnik Veljko Petrović. Generalna direktorka “Krušika” Jovanka Andrić nije prisustvovala sastanku na kojem je postignut dogovor za ispunjenje uslova, jer je na službenom putu.

Krusik-Sindikat-1

Sa konferencije za medije predstavnika sindikata “Krušika” / Foto: Milena Kuzmanović

Na konferenciji za medije, predstavnici sindikata su obavestili javnost da su dobili čvrsta obećanja da će njihova tri osnovna zahteva: ukidanje negativne stimulacije, povećanje cene radnog sata i regulisanje otežanih uslova rada, biti u narednom periodu ispunjeni.

“Počev od februrske zarade, koja se isplaćuje u martu mesecu, biće ukinuta negativna stimulacija. Povećanje cene radnog sata se odlaže do poslednjeg kvartala u ovoj godini, a sindikat će nastaviti pregovore sa rukovodstvom u cilju definisanja iznosa povećanja cene rada. Rešavanje otežanih uslova rada će do sredine marta biti razmatrano za tri najugroženija pogona, a nakon postizanja dogovora za ove tri celine biće nastavljeno rešavanje naknade za otežane uslove i u ostalim delovima fabrike”, kazao je novinarima Goran Trifunović iz sindikata “Sloga”.

Krusik-Sindikat-3

Sa konferencije za medije predstavnika sindikata “Krušika” / Foto: Milena Kuzmanović

Negativna stimulacija bila je u “Krušiku” i do 5% zarade na mesečnom nivou. Radni sat se sada obračunavu 200 dinara u neto iznosu, a zahtev sindikata je da bude bar 220 dinara.

Sindikalci su istakli da ovi konkretni dogovori ne znače i kraj započetih pregovora sa rukovodstvom fabrike “Krušik”.

Krusik-Sindikat-4

Sa konferencije za medije predstavnika sindikata “Krušika” / Foto: Milena Kuzmanović

Facebook komentari

About MILENA KUZMANOVIĆ

Novinarka sa diplomom Fakulteta Političkih nauka u Beogradu. Karijeru započela u Radio Valjevu gde je prošla put od novinara-pripravnika, urednika do v.d. direktora. Pisala i za valjevski nedeljnik "Napred". Od 2011. godine dopisnica je redakcije RSE. Trenutno radi kao dopisnik N1. Za portal Valjevskaposla.info piše od 2018. godine.