Sjaj i beda šestocifrenih iznosa!

Ovogodišnja lista dobitnika novčanih sredstava, kojima će medijski projekti biti sufinansirani iz budžeta Grada Valjeva, broji 21 projekat, od 40 podnetih prijava na konkurs. Najveći deo kolača dele projekti koje će realizovati tri lokalne TV stanice, jedan radio, dve produkcije, dve agencije i tri portala, dok ostalih desetak prihvaćenih projekata dele mrvice tog kolača. Skoro svi će dobiti šestocifrene uplate na svoje račune, ali sa znatno drugačijim rasporedom brojeva!

Kao i prošle godine, najviše novca dobila je Vujić televizija Valjevo, za projekat “Tešnjarske večeri u novom ruhu”. S tim što je ove godine ta suma od 1.450.000 dinara veća za 350.000 dinara u odnosu na 2017. i to jedini sedmocifreni iznos na listi medijskih projekata koji će biti sufinansiran od strane Grada. “Drugoplasirani” na toj tabeli je Remont doo Valjevo – Ogranak Televizije Valjevo plus, koji je za projekat “Za Valjevo” dobio 950.000 dinara. Odmah iza “Remonta” je po visini dobijenog novca RTV “Marš”, kojoj je za projekat “Naša budućnost” odobreno 470.000 dinara, što je u odnosu na prošlu godinu “pad” za 70.000 dinara. S obzirom na to da u radu na projektima sa kojima konkurišu televizije učestvuje veliki broj zaposlenih, razumljivo je što najveći deo budžeta ide televizijama.

Četvrta pozicija, sa cifrom od 410.000 dinara, pripala je Privrednom društvu za trgovinu, usluge i protok informacija “Vinogradina”, koje je prošle godine sufinansirano sa 290.000 dinara. Sumu od po 340.000 dinara dobili su Studio za ples i zabavu “Studio M” Ljubiše Milutinovića, za projekat “TV emisija za decu “Nestrpljivi snovi” i “Produkcija “Šešir” Živorada Jankovića za projekat “Mali Vlada”. Oba podnosioca prijave za konkurs ostvarila su povećanje sredstava u ovoj godini za svoje projekte. “Studio M” je dobio čak 140.000 dinara više, dok je “Šešir” u plusu 20.000 u odnosu na lane.

Identičan iznos od po 290.000 dinara dobila su sledeća tri valjevska portala: “Kolubarske doo” (za projekat “Sve o javnim nabavkama”, “Vamedia” Slavice Savić Vujanac (za projekat “Žene u muškom društvu”) i “Patak Online” Slađane Stevanović (za projekat “Informisan građanin – odgovoran građanin”). Od ta tri portala samo je “Patak Online” u plusu 10.000 dinara u odnosu na prošlu godinu, dok su “Vamedia” i “Kolubarske” dobile manje sredstava u odnosu na prošlogodišnju raspodelu novca. Vamedia 40.000, a Kolubarske 10.000 dinara manje.

Pored TV Valjevo plus “novajlije” na ovogodišnjoj listi “grantova” su i “In Network Solution doo” iz Beograda i valjevska Agencija “Cyber Team” Miloša Lazića, koji će za projekte “Odrasti i ostani u Valjevu” i “Divčibare info” biti sufinansirani sa 230.000, odnosno 190.000 dinara.

“Vršnjačko nasilje donosi nesreću” naziv je projekta sa kojim je ove godine konkurisao portal “Princip nade Valjeva” Mije Stojkanovića. Ove godine, taj portal beleži uzlaznu putanju sa prošlogodišnjih najminimalnije dodeljenih 50.000, na 190.000 dinara. Dakle, plus od 140.000 dinara ide na račun portala Mije Stojkanovića, što spada u grupu top 3 najveća novčana skoka u odnosu na 2017. godinu.

Vizuelni prikaz predloženog medijskog sadržaja za ovogodišnji projekat “Da Valjevo prodiše – Faza dva”, koji se realizuje na portalu Valjevska posla

Jedini medijski projekat koji se bavi problemom aerozagađenja “Da Valjevo prodiše” Agencije Titan Web Design Bojana Jovanovića, a koji se realizuje na portalu Valjevska posla, ove godine dobio je 10.000 dinara manje u odnosu na prošlu godinu. Sa cifrom od 170.000 dinara dobijenom za petomesečni projekat “zauzima” neslavno 13. mesto na ovoj rang listi. Komisije za ocenu medijskih projekata pristiglih na ovogodišnji Konkurs ocenila je naš projekat “Da Valjevo prodiše” kao dobro razrađen i konstatovano je da se “posebno ceni istraživački pristup i da se veruje da će realizacija ovog projekta doprineti razvijanju svesti i značaju javnog informisanja. Projekat “Da Valjevo prodiše”, izazvao je protekle zime veliku pažnju javnosti, probudio građanski aktivizam i u nekim ozbiljnim i stručnim krugovima proglašen za jedan od najboljih medijskih projekata u poslednjih nekoliko godina. Nadali smo se da će uz više novčane pomoći od strane Grada postati oličenje želje za zajedničkom borbom sa velikim problemom aerozagađenja, međutim ove godine za proširenu, drugu fazu ovog projekta dobijeno je manje sredstava. Bez obzira na cifru, naš tim će projekat realizovati kao i prošle godine, kao da smo na spisku medijskih projekata nabolje plaćeni portal u gradu.

(Deo Zapisnika sa sednice Komisije za ocenu medijskih projekata pristiglih na ovogodišnji Konkurs posvećen našem projektu”Da Valjevo prodiše”)

Filaks Music Valjevo Gorana Magistra (portal www.sport014.rs) je za projekat “Sedam decenija uspeha” dobilo 150.000 dinara, baš koliko i Agencija Vi Iks Sport Dragana Ilića za projekat pod nazivom “Privatizacija parazitskih centara troška i korupcije”. Za oba pravna lica ovo je pad od 40.000 dinara u odnosu na sredstva dobijenim na prošlogodišnjem konkursu.

Tri projekta “medijskih novajlija” iz Niša, Zemuna i Aranđelovca biće sufinansirana sa po 130.000 dinara, Reč je o projektima “Krajina u srcu”, sa kojim se na konkuris prijavila Simona 2014 Zemun (www.bgkrajinainfo.rs), zatim “Beba na prvom mestu”, niških Novostidana.rs i projekat “Sedam valjevskih čuda” Silvije Slaming Ćuzović PR Rad na veb sajtovima Aranđelovac.

Začelje tabele čine tri projekta koja će biti sufinansirana sa po 100.000 dinara. Reč je o projektima “Valjevo – moj grad, Valjevo – grad koji voliš, Valjevo – radio koji slušaš”, podnosioca Global Media Broadcast Novi Beograd, “Glas sećanja” Radio Istočnika i projekat “Spremi se – umanji rizik” sa kojim je konkurisala Agenicija “Akter Design” Dušana Perića.

Od 6,6 miliona dinara, deo od 720.000 dinara ide za pet projekata čiji podnosioci nisu valjevske firme, preduzeća i agencije. U odnosu na prošlu godinu, na listi nema “Radio Valjeva”, “Radija 014” i valjevske Agencije “Mediaset” Sanje Dovečer,  koji su u 2017. bili sufinansirani za svoje projekte. Uvidom u Zapisnik sa sednice Komisije za ocenu projekata podnetih na ovogodišnji konkurs “Radio Valjevo” i “Mediaset” nisu konkurisali, dok “Radio 014” nije dobio sredstva za projekat “Romi to smo mi”, jer je Komisija konstatovala da je procenat sredstava koji je tražen iz budžeta (83%) van zakonskog okvira.

Zanimljivo je pomenuti ko još nije “prošao” sa svojim projektima ove godine. To su TV Happy, koja je tražila milion dinara za projekat “Dobro jutro Valjevo”. Komisija je tu konstatovala da u projektu Happy televizije nije prepoznat javni interes građana Valjeva. Takođe su odbijeni projekti TV AS iz Šapca (“Region danas”), TV GEM iz Lazarevca, koja je konkurisala sa dva projekta vrednosti oko 4 miliona dinara. Za projekat TV AS Komisija je konstatovala da je reč o uopštenom projektu koji se ne bave konkretnom tematikom, dok je u slučaju prijave TV GEM Komisija konstatovala da nisu ispunjeni uslovi propisani Konkursom.

Takođe treba istaći da na konkursu koji nosi naziv “Konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja, podizanja kvaliteta informisanja osoba sa invalididtetom i nacionalnih manjina u 2018. godini” nije prošao nijedan projekat posvećen Romskoj nacionalnoj manjini. Takvih projekata bilo je, pored onog sa kojim je konkurisao Radio 014, još tri.

Ostaje nepoznanica koja dva medija nisu dostavila propisani narativni i finansijski izveštaj u zakonskom roku (15. januar 2018), o čemu je u  Izveštaju o realizovanim medijskim projektima sufinansiranim budžetskim sredstvima Grada Valjeva u 2017. pisao nedavno Centar za ravnomerni regionalni razvoj. Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja propisano je da organ koji je dodelio sredstva, u slučaju nedostavljanja izveštaja o realizaciji projekta u propisanom roku i zahtevanoj formi, upućuje zahtev za povraćaj sredstava korisniku sredstava i informaciju o tome objavljuje na svom web sajtu. Isti Pravilnik predviđa da mediji koji su dobili sredstva za sufinansiranje projekata, a nisu u predviđenom roku i propisanoj formi podneli narativni i finansijski izveštaj, nemaju pravo učešća na narednom konkursu.

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.