Sofija Mićević predstavlja Valjevo na Juniorskoj srpskoj matematičkoj olimpijadi

Na 57. Državnom takmičenju iz matematike za učenike osnovnih škola, koje je prošlog vikenda održano u OŠ “Milovan Glišić” u Valjevu, među 330 najboljih srpskih matematičara bilo je i 8 učenika iz našeg okruga – sedmoro iz Valjeva i jedan đak iz Uba. Od njih osmoro, nagrade je osvojilo četvoro učenika: Sofija Mićević, učenica 8. razreda specijalnog matematičkog odeljenja Valjevske gimnazije osvojila je Prvu nagradu i plasman na Juniorsku srpsku matematičku olimpijadu, Viktor Savić, učenik 6. razreda OŠ “Desanka Maksimović” osvojio je Drugu nagradu, dok su Nikola Mijailović, učenik 7. razreda OŠ “Desanka Maksimović” i Lazar Ćosić, učenik 7. razreda specijalnog matematičkog odeljenja Valjevske gimnazije osvojili Treće nagrade.

Državno takmičenje iz matematike u Valjevu (3)

Sa 57. Državnog takmičenja iz matematike za učenike osnovnih škola / Foto: Valjevska posla

Dragan Stefanović, predsednik Podružnice matematičara Valjevo, koja je bila jedan od organizatora Državnog takmičenja, prezadovoljan je rezultatima naših takmičara, kao i organizacijom događaja koje je u Valjevu okupilo najbolje mlade srpske matematičare.

“Zaista smo prezadovoljni ostvarenim rezultatima, polovina naših učesnika osvojila je nagrade, a i ponovo imamo zabeležen plasman na Juniorsku srpsku matematičku olimpijadu. Pohvaljeni smo za organizaciju od Društva matematičara Srbije, državne komisije, mnogih kolega, kao i roditelja. Svi su iz Valjeva otišli veoma zadovoljni. Veliku zahvalnost dugujemo direktorki OŠ “Milovan Glišić” Nataši Badovinac i svim zaposlenima u školi na izuzetnom zalaganju, jer njihov teret je bio najveći, a nije bilo nijednog propusta. Takođe, zahvalnost dugujemo i lokalnoj samoupravi i gradonačelniku Lazaru Gojkoviću, koji su finansijski pomogli organizaciju takmičinja, kao i Narodnom muzeju Valjevo, koji je omogućio da svi takmičari besplatno posete njihove objekte”, kazao je Stefanović zahvalivši se lično i svojim kolegama iz Podružnice matematičara na velikom doprinosu i pomoći u celokupnoj organizaciji.

Dragan Stefanović - Podružnica matematičara Valjevo

Dragan Stefanović, predsednik Podružnice matematičara Valjevo / Foto: Valjevska posla

Najbolji rezultat među valjevskim matematičarima iz Kolubarskog okruga, ostvarila je Sofija Mićević (14), učenica 8. razreda specijalnog matematičkog odeljenja Valjevske gimnazije, koja je treću godinu zaredom osvojila Prvu nagradu na Državnom takmičenju i ponovo se plasirala na Juniorsku srpsku matematičku olimpijadu, što je najviši rang takmičenja u zemlji.

“Zadovoljna sam rezultatom, ali znam da može i bolje. Na kraju, kada pogledam unazad, izborila sam se i ostvarila neke pozitivne rezultate. Ali, tek završavam osmi razred i znam da predstoji još teže gradivo i zahtevnije učenje. Zadaci su svake godine približno iste težine, koliko god da radite i pripremate se nikada ne možete biti potpuno sigurni da ćete svaki zadatak rešiti, jer mnogo faktora utiče na to. To iščekivanje, neizvesnost su takođe sastavni deo takmičenja. Ali, takmičenja su i prilike da upoznamo nove drugare, razmenimo iskustva, upoznamo druga mesta. Prethodnih godina smo mi Valjevci bili u drugim gradovima, a ove godine posebno je lepo bilo što je Državno takmičenje organizovano baš u našem gradu. Imali smo priliku da mi budemo domaćini, da posle takmičenja pokažemo drugarima naš grad, posetimo Narodni muzej i slično”, rekla je Sofija Mićević, naša najbolja matematičarka.

Sofija Mićević i Lazar Ćosić

Nagrađeni Sofija Mićević i Lazar Ćosić sa profesorima matematike / Foto: Privatna arhiva porodice Mićević

Ona se posebno zahvalila svojoj porodici i profesorima: “Želim da se zahvalim svima koji su mi pomogli, doprineli da taj rezultat bude kakav jeste – mojoj porodici i profesorima. Njihova pomoć i podrška su mi veoma bitni. Hvala mojim profesorima iz Gimnazije Veljku Ćiroviću i Marijani Stefanović, koji posvećeno rade sa nama i u toku redovne nastave i na dodatnim časovima, zatim profesoru dr Vojislavu Andriću koji nam predaje u “Diofantu” i profesorima Predragu Jevtiću i Goranu Mitroviću, koji nam predaju u “Integralu”. Pomenula bih i Prvu školu, gde sam stekla prva znanja i Muzičku školu koju pohađam paralelno sa Gimnazijom. Spoj muzike i matematike, ili bilo čega drugog čime se bavite, mislim da pozitivno utiče na sveukupan način razmišljanja”, istakla je Sofija.

Ova mlada i talentovana Valjevka sada se priprema za Juniorsku srpsku matematičku olimpijadu, koja se krajem maja održava u Beogradu.

“San svakog deteta u bilo kojoj sferi, ako se bavi takmičenjima, da učestvuje na nekoj olimpijadi i da ostvari što bolji rezultat. Juniorska srpska matematička olimpijada je kod nas najviši nivo takmičenja, pa samim tim podrazumeva još više rada. Nemam neki poseban način priprema, samo da naučim što više mogu. Mene, jednostavno, zanima matematika, volim da rešavam zadatke, čitam, istražujem, uvek me to privlačilo, od kada znam za sebe. I to interesovanje ne prestaje. Želela bih da studiram matematiku, da budem predavač nekada, da se bavim naukom, da i ja doprinesem na neki način boljem sutra”, otkrila nam je Sofija.

57. Državno takmičenje iz matematike - Valjevo (7)

Sa svečanog otvaranja 57. Državnog takmičenja iz matematike za učenike osnovnih škola u Valjevu / Foto: Valjevska posla

Na 57. Državnom takmičenju iz matematika učestvovalo je i 35 polaznika oline Škole za mlade matematičare “Diofant” našeg Valjevca dr Vojislava Andrića, koja okuplja 140 obdarenih učenika uzrasta od 10 – 15 godina iz raznih krajeva Srbije i Republike Srpske. Polaznici “Diofanta” su na Državnom makmičenju osvojili ukupno 24 priznanja – 8 prvih
(1 apsolutni pobednik), 6 drugih, 9 trećih nagrada i 1 pohvalu. Za Juniorsku srpsku matematičku olimpijadu plasiralo se 8 “Diofantovih” polaznika – 1 iz sedmog i 7 iz osmog razreda.

“Osmišljeno, sistematično i naporno smo učili i radili. Samo deca znaju koliko su puno toga uložila u postignuti uspeh, a koliko je zasluga svih ostalih koji su učestvovali u lancu
uspeha. Svaki kvalitetan i kontinuiran rad daje rezultat i zato ovaj naš zajednički priličan uspeh nije neočekivan, jer mnogi nagrađeni su u “Diofantu” već 4 godine. Uspeh na matematičkim takmičenjima nije naš jedini cilj, jer nagrade nisu dobili svi, iako je njih 11 bilo na samoj granici priznanja, ali sam siguran da je znanje i ljubav za matematiku svojina svih polaznika “Diofanta”. Cilj nam je popularizacija matematike i da učenici prošire i prodube svoja znanja iz redovne nastave”, kazao je dr Vojislav Andrić pojasnivši da “Diofant” upisuju talentovana i motivisana deca zato što veruju u kvalitet nastave ove škole i zbog “Diofantove” obrazovne punude.

Dr Vojsilav Andrić i Dragan Stefanović (3)

Dr Vojsilav Andrić na svečanom otvaranju 57. Državnog takmičenja iz matematike za osnovce u Valjevu / Foto: Valjevska posla

Prema rečima dr Vojislava Andrića, uspeh polaznika “Diofanta” dokazao je da matematičko takmičenje za osnovce ne mora da se deli na učenike specijalizovanih matematičkih odeljenja i “obične” đake, što provejava kao ideja među nastavnicima.

Profesor Andrić kaže i da primedba da deca ipak najviše znanja stiču u svojim školama opravdana, ali i relativna, jer jedan broj učenika ima odličan tretman u svojim školama, dok neki polaznici “Diofanta” u svojim školama ili uopšte nemaju dodatni rad, ili ako ga i imaju ona nije na nekom visokom nivou.

“Apsolutni pobednik Državnog takmičenja u Valjevu u osmom razvodu je Pavle Damnjanović iz Kruševca, koji je polaznik “Diofanta”. On je đak “obične” osnovne škole, nije iz matematičke gimnazije. I nije samo on dokaz da takmičenje ne mora da se deli, dokaz su i naša Valjevska Sofija i Viktor Anđelović iz Zlota i Irina Stanišić iz Kruševca… Više nagrađenih ima iz običnih škola nego iz matematičkih”, pojašnjava dr Vojislav Andrić.

Polaznik “Diofanta” je i prethodno pomenuta Valjevka Sofija Mićević, koja se plasirala na Juniorsku srpsku matematičku olimpijadu. Dr Vojsilav Andrić za Sofiju, ima samo reči hvale.

“Sofija je u “Diofantu” od zime 2023. godine. Opisao bih je kao jednu vrlo vrednu, sposobnu i vrlo kulturnu devojčicu. Vrlo socijalno orijentisanu i socijalno inteligentnu. Sofija je peva u horu, prvak Srbije je u solfeđu, za tri godine završila je pet godina muzičke škole, dobitnica je Nagrade grada Valjeva. Jednostavno, Sofija je vanserijsko dete”, istakao je Andrić i poželeo Sofiji iz sveg srca da postane član matematičke reprezentacije Srbije.

Državno takmičenje iz matematike u Valjevu (1)

Sa 57. Državnog takmičenja iz matematike za učenike osnovnih škola / Foto: Valjevska posla

Valja sa ponosom istaći da je u posljednjih 40 godina u Valjevu održano šest matematičkih takmičenja na najvišim nivoima. Republičko takmičenje učenika osnovnih škola u Valjevu održano je 1979. u OŠ “Andra  Savčić”. Početkom 80-ih bilo je održano republičko takmičenje srednjih škola u Valjevu, zatim je naš grad bio 1991. domaćin posljednjeg saveznog takmičenje srednjih škola u staroj Jugoslaviji. Dve godina kasnije, u Valjevu je održano savezno takmičenje za osnovce. U Valjevu je 2015. godine održana Srpska matemačka olimpijada za osnovce i nedavno smo bili domaćini Državnog takmičenje za učenike osnovnih škola. Tim podacima ne može da se pohvali nijedan grad u Srbiji sem Beograda.

“To je zato što je proporcionalno po broju stanovnika Valjevo najjači matematički centar u Srbiji. Podružnica matematičara Valjevo je najaktivnija i najbogatija. Svi u Srbiji da sastave svoje budžete, ne mogu da se mere sa valjevskom Podružnicom”, kazao je dr Vojislav Andrić uz podsećanje da se iz Valjeva na republička takmičenja nekada odlazilo sa autobusom punim đaka, te da je 1990. godine u Tuzli osam valjevskih gimnazijalaca činilo trećinu srpske ekipe na državnom takmičenju.

M.P.M.
Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.

Leave a Reply