SPS-JS traži ostavku pomoćnika gradonačelnika Miloša Milutinovića i poziva nadležne organe da ispitaju njegovo kršenje Zakona o tajnosti podataka

Odbornička grupa SPS-JS traži od gradonačelnika Valjeva da smeni svog pomoćnika Miloša Milutinovića, ukoliko prethodno sam ne podnese ostavku jer je, kako se moglo čuti na konferenciji za medije, Milutinović kao predsednik Radne grupe za rešavanje problema Apotekarske ustanove prekoračio svoja ovlašćenja i suprotno Zakonu o tajnosti podataka stavio oznaku tajnosti dokumentu koji ne može biti tajan. Šef odborničke grupe SPS-JS Đorđe Pavlović i njegov zamenik Dragan Popović javno su pozvali nadležne organe da istraže slučaj i preuzmu odgovarajuće mere prema odgovornim licima za kršenje Zakona o tajnosti podataka. Odbornička grupa SPS-JS je u obraćanju novinarinarima takođe izrazila zahvalnost predsedniku i Vladi Srbije na najavljenim investicijama u našem gradu, naglasivši da je sramotno da se predsedniku jedino nije zahvalio ovdašnji Gradski odbor ili poverenik SNS-a, jer ne zna da li je Gradski odbor ove stranke u Valjevu raspušten ili ne. 

Sa konferencije za medije odborničke grupe SPS-JS / Foto: Valjevska posla

Šef odborničke grupe SPS Đorđe Pavlović podsetio je da je, nakon što je pomoćnik gradonačelnika Miloš Milutinovića, na nedavnoj sednici Skupštine, izvestio da ne može da govori detaljnije o rešavanju problema Apotekarske ustanove, jer je potpisan Sporazum o tajnosti podataka, zatražio da mu se dostavi taj dokument i da je sutradan dobio na uvid primerak jedne blanko izjave, koju su navodno potpisali članovi Radne grupe. Kako je Pavlović dalje naveo, nakon toga se lično obratio Milutinović da mu se dostavi primerak overene kopije Sporazuma, odnosno, kako se kasnije ispostavilo, Izjave. Pavlović je rekao da mu je pomoćnik gradonačelnika Milutinović dostavio dopis i primerak potpisane Izjave, naglasivši da u prilogu ima jedan propratni akt, gde se Milutinović poziva da je Sporazum potpisan u skladu sa Zakonom o tajnosti podataka, a nije.

Pavlović je potom pročitao članove Zakona o tajnosti podataka u kojima se precizira koji dokumenti se mogu proglasiti tajnim.

“Jasno se vidi da se podaci vezani za Apotekarsku ustanovu ne odnose na podatke koji se odnose na nacionalnu i javnu bezbednost, spoljnopolitičke, bezbednosne i obaveštajne poslove organa javne vlasti, kako se navodi u članu 8 Zakona o tajnosti podataka. Prema tome, podaci vezani za Apotekarsku ustanovu se ne mogu proglasiti tajnim. Zakon o tajnosti podataka to jasno propisuje. Radna grupa se, kao prvo, pogrešno pozvala na Zakon o tajnosti podataka. Drugo, kao što u svom dopisu navode da su potpisali Poslovnik o radu, doneli su nezakonit taj Poslovnik, jer su njime propisali Sporazum, odnosno Izjavu o tajnosti podataka koji se ne mogu proglasiti tajnim. I treće, članovi Radne grupe su potpisali nezakonitu Izjavu o tajnosti podataka”, istakao je Pavlović.

 

On je ukazao da je pomoćnik gradonačelnika Miloš Milutinović, kao predsednik Radne grupe za rešavanje problema Apotekarske ustanove, dozvolio i pristao da prekorači svoja ovlašćenja i da faktički izigra Skupštinu kao najviši organ vlasti sakrivajući podatke od nje koji nisu tajni. “Ne znam da li je u pitanju neznanje, nepoštovanje ili pokušaj da se iza tajnih podataka sakrije nesposobnost da se problem Apotekarske ustanove reši”, rekao je Pavlović i naglasio da Milutinović zbog objektivne odgovornosti koju ima u čitavom ovom poslu mora snositi političku odgovornost. “Smatramo da časno treba da podnese ostavku na mesto pomoćnika gradonačelnika, zbog toga što je Skupštinu doveo u zabludu, zato što je članove Radne grupe na neki način naterao da potpišu nezakonite izjavu o tajnosti podataka. U protivnom zahtevamo od gradonačelnika da ga smeni”, kazao je Pavlović.

Đorđe Pavlović, šef odborničke grupe SPS-JS / Foto: Valjevska posla

Pavlović je dalje naveo da se prema 3. članu Zakona o tajnosti podataka, tajnim podatkom ne smatra podatak koji je označen kao tajna radi prikrivanja krivičnog dela, prekoračenja ovlašćenja, zloupotrebe službenog položaja, ili drugog nezakonitog akta, ili postupanja organa javne vlasti.

“Upućujemo poziv gospodinu Milutinoviću da učini javno dostupnim sve podatke. Ako se ogluši o to, pozivamo sve nadležne institucije da reaguju. Ako niko ne bude reagovao, naša je dužnost da obavestimo organe gonjenja i Ministrastvo pravde, koje inače ima propisane ozbiljne kazne za  nepoštovanje zakona”, rekao je Pavlović i izneo stav da Milutinović mora svakako snositi političku odgovornosti bez obzira na njegovo dalje postupanje sa tim da li će podatke učiniti javnim ili ne.

Sa konferencije za medije odborničke grupe SPS-JS / Foto: Valjevska posla

Zamenik šefa odborničke grupe SPS-JS Dragan Popović otvoreno je pozvao Policijsku upravu Valjevo i osnovnog tužioca da se uključe direktno u ovaj slučaj, da se proveri čija je odgovornost, jer iz budžeta treba da ode 120 miliona para građana Valjeva.

“Ne možemo gledati u budžet kao sa kacu sa medom, pa da zahvatimo gde nam zafali. Neko je tu napravio propust i neko je odgovoran. Moraju građani Valjeva da znaju ko je odgovoran za to. Tražim od tih institucija da izvrše proveru u Apotekarskoj ustanovi i zašto je došlo da se plati iz budžeta  120 miliona duga, za sada. Pritom, taksimetar i dalje kuca. Ta Radna grupa radi preko šest meseci i nisu mogli da reše problem dežurne apoteke. Ovoliki grad nema dežurnu apoteku i uveče nema gde da se kupi lek, već mora da se ide u Lazarevac. Mislim da je to sramota za ovaj grad”, rekao je Popović.

On se takođe osvrnuo na nedavno održanu sednicu Skupštine grada, rekavši da je potpuno frapiran i šokiran ponašanjem pojedinih visokih funkcionera iz Gradske uprave, koji drže lekcije odbornicima kako i šta treba da rade, kao i ponašanjem direktora javnih preduzeća i ustanova koji “falsifikuju programe rada”, jer im jedno piše u programu radu, a  drugo govore za govornicom, skrenuvši pažnju da čak neće da odgovaraju na pitanja odbornika. Mora da se zna ko kosi, a ko vodu nosi, da se zna šta je obaveza i dužnost odbornika”, naglasio je Popović.

Dragan Popović, zamenik šefa odborničke grupe SPS-JS / Foto: Valjevska posla

Odbornička grupa SPS-JS se na početku konferencije za medije zahvalila predsedniku i Vladi Republike Srbije na najavljenim investicijama u našem gradu, smatrajući da je pokazivanje zahvalnosti osnovni minimum pristojnosti kada vam neko učini nešto dobro. Oni su se ovom prilikom izvinili za pokazanu nezahvalnost i nepoštovanje predsedniku i Vladi Srbije iskazanu od strane Gradskog odbora ili poverenika SNS-a.

Pavlović i Popović su takođe osudili bilo koju vrstu pritiska koja se od strane političkih činilaca vrši na valjevske medije.  

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.