“Šta to nismo videli na Skupštini grada 30. novembra?”

Nakon održane Skupštine grada 30. novembra, saopštenjem za javnost oglasio se Lokalni front Va u kojem je navedeno da odbornik ovog Udruženja Ljubomir Radović nije prisustvovao sednici lokalnog parlamenta zbog propisane mere izolacije i karantina u kojem se nalazi, kao i da bi svakako govorio o izvršenju budžeta grada za devet meseci.

U saopštenju se posebno naglašava da je Lokalni front još u decembru na javnoj raspravi upozorio kreatore budžeta da će predizborni budžet opisan kao “pravi bum u Valjevu”, završiti kao “buć”.

“Za kapitalne investicije u 2020. godini bilo je potrebno 925 i kusur miliona. Za devet meseci, u programu 3, Lokalni ekonomski razvoj, od utrošenih 13,5 miliona, na čuvenu industrijsku livadu u Popučkama otpalo je svega nešto preko 2 miliona, premda nam nikada nije jasno koji prostor je u pitanju kada se pomene industrijska zona, jer se stalno meša sa privrednom zonom “Stefil”. Ostatak do 13,5 miliona pojeli su projekti za inkluziju, zapošljavanje i bolje (najzad!) upravljanje finansijama grada. Nismo zapazili sredstva za budući putnički aerodrom u Divcima. Ali, ima vremena…”, piše u informaciji za javnost Lokalnog fronta Va.

U pripremi svake sednice aktivno učestvuju skupštinska stalna radna tela, a Lokalni front Va ima svoje predstavnike u dva takva tela, u Komisiji za budžet i finansije i Komisiji za urbanizam, komunalne delatnosti i zaštitu životne sredine. U saopštenju se navodi dа je LF obema komisijama podneo istovetan predlog, a to je da Grad Valjevo konačno imenuje svog predstavnika u skupštinu akcionara HK “Krušik”.

“Za one koji ne znaju, Grad od 2014. godine poseduje akcije “Krušika” vredne preko 825 miliona, koje do sada nisu čak ni knjižene kao imovina Grada. Predlog koji su svojim komisijama podneli Jasminka Nedeljković, diplomirani ekonomista, i Dragan Vasiljević, arhitekta, podrazumeva da Grad u skupštini akcionara “Krušika” ima člana koji će, osim prava predviđenih zakonom i statutom “Krušika”, moći da prati postupak zamene goriva u davno zastareloj energani “Krušika” i o tome obaveštava i građane Valjeva. Zašto je ovo važno? Odgovor na ovo lako ćete naći među aktuelnostima na stranici www.lokalnifrontva.rs pod naslovom “Konkretno.Odmah”. Dragan Vasiljević imao je još jedan predlog: da komisija, koja u opisu poslova ima i zaštitu životne sredine, zahteva od Skupštine grada da utvrdi zašto nije realizovan zaključak usvojen na 36. sednici prethodnog saziva održanoj krajem prošle godine. Svi detalji takođe se nalaze ispod naslova “Konkretno.Odmah!”, a opisuju sudbinu jednog neostvarenog jednoglasnog zaključka skupštine grada kojim je, na predlog Ljubomira Radovića, Gradska uprava zadužena da donese odluku o načinu upozoravanja građana Valjeva na opasne koncentracije zagađujućih čestica u vazduhu”, piše u informaciji za javnost Lokalnog fronta.

Dalje se kaže da ti predlozi nisu naišli na razumevanje Radoice Rastića (šefa poslaničćke grupe SNS) koji je predsedni u obe komisije, niti ostalis članova komisija.

“Izgleda, nisu ova pitanja smatrali važnim, pa ona tako nisu dospela ni do dnevnog reda sednica radnih tela. Da ga okolnosti nisu sprečile, Ljubomir Radović bi iskoristio svoje pravo i zatražio da se oba predloga postave na dnevni red sednice skupštine od 30. novembra. Ne bi ni tada, verovatno, ovi predlozi bili prihvaćeni. Ni nove koalicije, pa ni neke nove “opozicije”, ne žele, ne umeju, a izgleda i ne smeju, da se bave, čak ni da govore o problemu zagađenja vazduha u Valjevu. Nije ih, najzad, bilo na Građanskoj skupštini koja se u subotu, 28. novembra, bavila isključivo problemom aerozagađenja u Valjevu. Zašto?”, pitaju u saopštenju članovi Udruženja “Lokalni front Va”

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.