Startovao 16. SPREG

“Uvek za dobar posao” slogan je pod kojim se naredna tri dana u našem gradu održava Sajam privrede zapadne Srbije. Šesnaesti po redu SPREG okupio je 206 izlagača iz 63 srpske opštine i grada na oko 50.000 kvadratnih metara izložbenog prostora Omni centra u Valjevu. Prema rečima izvršnog direktora SPREG-a Jovana Grujića, slogan “Uvek za dobar posao” posledica je svih aktivnosti koje se već 16 godina odigravaju na valjevskom sajmu. Zbog dobrih poslova koje izlagači ugovaraju, SPREG je zvanično postao i najveći sajam regionalnog opšteg karaktera u Srbiji. Ovogodišnji SPREG otvorio je Miroljub Aleksić, potpredsednik Privredne komore Srbije i vlasnik kompanija Pionir i Hissar.

SPREG 2019 / Foto: Valjevska posla

Potpredsednik Privredne komore Srbije Miroljub Aleksić rekao je da Sajam SPREG iz godine u godinu napreduje i da je najznačajniji regionalni sajam u Srbiji, čemu u prilog govori podatak da okuplja izlagače od Leskovca do Subotice. Aleksić je u svom govoru skrenuo pažnju na značaj finasiranja domaće proizvodnje i izrazio zadovoljstvo što SPREG upravo daje akcenat domaćoj proizvodnji i što kroz saradnju sa Domaćim trgovčkim lancem (DTL) favorizuje domaći proizvod.

Miroljub Aleksić, potpredsednik Privredne komore Srbije / Foto: Valjevska posla

“Meni lično pomalo smeta kada se apostrofiraju strani investitori. Smatram da Vlada Srbije mora da promeni taj kurs. Jeste ga zakonski promenila, ali mora da se akcentuje, finansira i potpomaže domaće proizvodnja, jer domaćom proizvodnjom mi hranimo domaće porodice i našu decu. Kroz uvoz strane robe i puštanjem stranih kompanija da dolaze kod nas ne dobijamo kvalitet i novo znanje koji su neophodni da bi se jedna zemlja razvila. Strane kompanije treba uslovljavati da uz određene beneficije koje dobiju kada dođu kod nas, da moraju da kooperiraju sa domaćim proizvođačima i da na taj način prenesu određeni “know how” svima sa kojima sarađuju. Lako je uvoziti svakojaku robu, posebno onu koju mi ovde sami možemo kvalitetnije, bolje, čak i jeftinije da proizvodimo. Mnogo značajnije je finasirati domaću proizvodnju”, naglasio je otvarajući ovogodišnji SPREG Miroljub Aleksić, potpredsednik PKS.

Uvek najveća gužva u Hali 2 “Domaća priča” / Foto: Valjevska posla

On je naglasio da su neophodni brza reformacija i reorganizacija privrede, smanjenje poreza i taksi, kao i davanje određenih stimulacija kako bi se sprečio demografski odliv naših mladih i školovanih ljudi. “To možemo da postignemo jedino ako stimulišemo proizvodnju i ako izvršimo reindustrijalizaciju, ako pomognemo svima počevši od zanatlija pa sve do krupnih privrednih subjekata koji imaju mogućnost da se razvijaju i izvoze. Privredna komora Srbije je svesna toga, ona je otvorena za dijalog i ja vas sve pozivam da preuzmete inicijativu, da izađete sa konkretnim predlozima, jer smo u dijalogu sa Vladom Srbije uspeli da za oko 40% svih zahteva nametnemo kroz promene zakona”, istakao je Aleksić.

Direktor DTL-a Obrad Ranković / Foto: Valjevska posla

Suorganizator i učesnik SPREG-a sedmu godinu zaredom je Domaći trgovački lanac. Za direktora DTL-a Obrada Rankovića, SPREG se svake godine menja na bolje, menja se broj ljudi koji ga posećuju, menja se broj izlagača koji ga podržavaju, menja se i DTL koji svake godine postaje ozbiljniji, jači i bolji partner. “Ono što se ne menja svih ovih godina je naša želja, htenje i realizacija da sa domaćim proizvođačima budemo partneri, da svima koji ulaze u naše radnje, a ima ih 300.000 svaki dan, pokažemo da ova zemlja ima čime da se podiči, da svi naši partneri koje ćete i danas ovde videti imaju i po kvalitetu i po dizajnu šta da ponude potrošaču”, rekao je Obrad Ranković, predsednik DTL-a.

SPREG 2019 / Valjevska posla

Dragan Gajić – Učitelj, vlasnik Rasadnika “Lepo polje” iz Ljiga, koji neprekidno izlaže od početka Sajma, prisetio se kada je pre petnaest godina dobio poziv da učestvuje na prvom SPREG-u u Valjevu. “Za mene je to bila velika čast, doneli smo najlepše biljke Šumadije koje su prethodno bile nagrađene na Međunarodnom sajmu LORIST. Učestvovali smo tada, učestvujemo i sada. Rasadnik “Lepo polje” je od tad rastao bar triput više, ali je mnogo više od toga rastao SPREG”, kazao je Gajić na svečanosti otvaranja 16. Sajma privrede Zapadne Srbije.

Sponzori ovogodišnje sajamske nagradne igre Kepo i Gigatron daruju Kepo kotao na pelet, Gorenje frižider, Trim kosilicu za travu, Beko peglu i 5 DTL poklon paketa / Foto: Valjevska posla

Pored brojnih izlagača Izlagački štandovi, kojih ove godine ima nešto više u odnosu na lane, podeljeni su u tri hale i prostor na otvorenom. Otvoreni prostor Omni centra posvećen je poljoprivredi sa programima neophodnim za poljoprivrednu proizvodnju. U Hali 1 i Hali 3 zastupljene su različite industrijske grane (metalska, mašinska i građevinska industrija, zanatstvo, poljoprivredna gazdinstva, distributeri poljoprivredne opreme i alata, oprema za grejanje i klimazaciju itd.) na pojedinačnim i grupnim štandovima, gde se više od 70% izlagača bavi proizvodnjom. Hala 2 koja nosi naziv „Domaća priča“, pod okriljem kompanije Europrom i DTL-a okuplja izlagače iz sektora prehrambene industrije, uz učešće preko 40 nacionalnih fabrika-brendova i regionalnih proizvođača. Na 16. sajmu SPREG u Valjevu učestvuju i organizovane lokalne samouprave sa svojim privrednicima iz Bogatića, Mionice, Ljiga, Osečine, Priboja, Lajkovca i Zrenjanina.

Sajam SPREG traje do 30. marta. Radno vreme vreme Sajma je od 10 do 19 sati, izuzev poslednjeg dana, kada se u subotu u 16 časova SPREG zvanično i završava.


M.P.M.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.