STAŠA DAMNjANOVIĆ, OD TALENTOVANE PLIVAČICE DO VELIKE NADE ŽRK METALAC 2015

Iako rukometašice Metalca 2015 u protekloj sezoni nisu uspele da se domognu višeg ranga jer su u baražu izgubile od kruševačkog Napretka, stručni štab valjevskih rukometašica može biti zadovoljan učinkom nove generacije iz klupske škole rukometa koja je zakoračila na seniorsku scenu. Mlade snage su uspešno položile ispit a među devojčicama koje su se najviše istakle, posebno mesto zauzima talentovana Staša Damnjanović, 18-godišnji srednji bek, nova nada Metalca 2015 i odlična učenica Tehničke škole iz Valjeva.

Valjevo-sport-МЕТ-ЛГ1

Damnjanovićeva je vatreno krštenje u prvom timu imala protiv obrenovačkog Radničkog u sezoni 2019-20 ali je tek u prošloj sezoni u potpunosti pokazala svoj veliki potencijal i skrenula pažnju na sebe sjajnim rešenjima i golovima protiv fizički daleko jačih i iskusnijih protivnica. Sportski počeci ove skromne devojčice mehatroničkog smera Tehničke škole u čijoj đačkoj knjižici su sve suve petice, vezan je za plivanje a o tome kako se obrela u rukometu, ona kaže:

Valjevo-sport-СТАША1

” Moj prvi sport bio je plivanje koga sam počela da treniram u prvom razredu osnovne škole kod trenera Vladimira Boškovića. Zavolela sam ovaj sport na prvi pogled a takmičila sam se u disciplinama leđno i leptir. Volela sam da treniram mada me je interesovao i rukomet. Kad se 2015. godine pojavio Metalac, ušla sam i u svet rukometnog sporta trenirajući dve godine na oba mesta paralelno. Nakon što sam 2017. godine obolela od mononukleoze, morala sam da izbegavam treninge 6-7 meseci a kad sam ozdravila, shvatila sam da su moji drugari sa plivanja bili daleko ispred mene i tu razliku više nisam mogla da stignem. Zato sam se definitivno opredelila za rukomet i evo me tu.”

Valjevo-sport-МЕТ-СЕД10

“Prvi treneri u Metalcu 2015 bili su mi Novka Savić i Alen Simić od kojih sam puno naučila. Rukomet je učinio da sam očvrsnula i psihički i fizički a kako je vreme odmicalo, bila sam sve više vezana za rukometnu loptu iako u tom momentu nisam baš nešto mnogo poznavala najpoznatija imena ovog sporta.” – iskrena je starija sestra Damnjanović.

Vrlo brzo je njen talenat došao do izražaja a prekretnica je bio turnir u Loznici gde je Damnjanovićeva pokazala da odskače od svojih vršnjakinja. Ulazak u prvi tim i šansu koju trener Dušan Novokmet stalno daje mladim snagama, Staša je odlično iskoristila.

” Sticajem okolnosti, dobila sam priliku da na parketu provedem više minuta kad je Marta Mosurović obolela od korone i bila odsutna na nekoliko utakmica tokom prošle sezone. U početku sam imala veliku tremu ali je sve na kraju ispalo dobro zahvaljujući sjajnom prijemu i saradnji sa starijim igračicama Metalca koje mi mnogo pomažu svojim savetima.” – dodaje mlada nada Metalca 2015.

Valjevo-sport-МЕТ-ГМ6

Mada igra na poziciji gde se uglavnom nalaze visoke igračice, manjak centimetara Staša Damnjanović nadoknađuje odličnim kretnjama, fintama i brzinom koji joj omogućavaju da uspešno stvara situacije za gol. Pored toga, ima sposobnost brzog oporavka od povreda što je vrlo važno u savremenom rukometu. Damnjanovićeva ne krije da joj je idol švedski srednji bek, Džim Gotfridson koji igra za nemački Flensburg.

Na pitanje da li se možda nada pozivu u neku od mlađih državnih selekcija, Staša dodaje: ” Ne, iskrena da budem jer na ovoj poziciji ima boljih igračica koji se ističu u višim rangovima takmičenja gde imaju više jačih utakmica za razliku od Prve lige Zapad, Grupa A gde se takmiči Metalac 2015. Naravno, to ne znači da ne treba i dalje da učim, ispravljam greške i usavršavam svoju igru a bila bih zaista srećna ako bi Metalac sledeće sezone uspeo da se plasira u Super B ligu.”

Valjevo-sport-МЕТ-ЛОЗ5

Sledeće godine Staša završava srednju školu i naći će se na životnoj i sportskoj raskrsnici ali ona nema mnogo dileme u vezi toga i dodaje: ” Želja mi je da upišem Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu (FTN) ili Elektrotehnički fakultet u Beogradu (ETF) mada mislim da sam bliža odlasku u Novi Sad. Što se tiče dalje rukometne karijere, verujem da ću i pored toga nastaviti da branim boje Metalca, možda igrajući na dvojnu licencu.”

Ovog leta , kao i svake godine od 2017., Damnjanovićeva će učestvovati na kampu Ratka Nikolića, nekada izvanrednog pivota reprezentacije SR Jugoslavije i Srbije. Boravak u Vrnjačkoj Banji će iskoristiti da još više napreduje i unapredi svoju igru.

Sreten Pantelić

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.