Stogodišnjica postojanja OŠ “Živojin Mišić” u mioničkom selu Planinice

Škola u Planinici koja nosi ime čuvenog vojvode Živojina Mišića proslavila je 100 godina postojanja. Škola “Vojvoda Živojin Mišić” osnovana je 1922. godine, a za jubilje je priređen prigodan program učenika iz Planinice, Ključa i Brežđa. Obeležavanju stogodišnjice postojanja škole prisustvovao je i predsednik Opštine Mionica Boban Janković koji je đacima uručio poklone.

1668774130119-1
“Punih 100 godina u ovoj školi se čuje dečji smeh i graja. Verujem da se svi Planiničani sećaju dana provedenih ovde gde su naučili prva slova. Učenici i nastavnici su pripremili odličan program. Sve pohvale. Danas smo do škole stigli novim asfaltom koji je prošle godine završen”, rekao je Janković.

Izdvojeno četvororazredno odeljenje u Planinici pripada osmogodišnjoj školi “Vojvoda Živojin Mišić” u Rajkoviću. Od njenog osnivanja do danas radila je kao četvororazredna, izuzev u periodu od 1953. do 1956. godine kada je bila šestogodišnja. Od 1991. godine škola radi u sastavu OŠ “Vojvoda Živojin Mišić” u Rajkoviću, a od 1961. do 1991. godine bila je priključena školi u Brežđu.

Osnovna škola u Rajkoviću broji 160 učenika a u svom sastavu ima 8 izdvojenih odeljenja u Osečenici, Brežđu, Bukovcu, Krčmaru, Ključu, Toliću, Planinici i Đurđevcu. Rajkovačka škola u potpunosti je rekonstruisana 2016. godine, a uloženo je 26 miliona dinara.

Pored toga, 3,8 miliona dinara investirano je u obnovu škole u Bukovcu i adaptaciju mulitifunkcionalne sale u Brežđu, a rešen je i problem grejanja u Osečenici.

“Na sve moguće načine gledamo da ulažemo u obrazovanje, u obnove škola i adaptacije, besplatne udžbenike, školske terene i dr. Zahvaljujući Vladi Republike Srbije to i uspevamo. U potpunosti smo rekonstruisali osnovnu i srednju školu u Mionici, škole u Rajkoviću i Dučiću. A pored toga, adaptirali i multifunkcionalu salu u Brežđu, sredili školu u Bukovcu. Izdvojeno je više od 370 miliona dinara. Hoćemo da učenici imaju najbolje uslove. U narednom periodu nastavljamo sa ulaganjima”, naglasio je Janković.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.