Svetom Arhijerejskom liturgijom, lomljenjem slavskog kolača i Duhovskom litijom proslavljena krsna slava grada

Valjevo je juče proslavilo gradsku slavu Duhovski ponedeljak – Druge Trojice. U Hramu Vaskrsenja Hristovog služena je Sveta Arhijerejska Liturgija i obavljeno je rezanje slavskog kolača. Liturgijsko sabranje u Hramu predvodili su Njihova Preosveštenstva Episkop valjevski Isihije i Episkop australijsko-novozelandski Siluan. U popodnevnim časovima usledila je Duhovska litija centralnim gradskim ulicama, predvođena valjevskim sveštenstvom i gradonačelnikom Lazarom Gojkovićem. U porti crkve Pokrova Presvete Bogorodice, kao najstarije gradske svetinje, tradicionalno je urezan litijski zapis.

Gradska slava - Slava grada Valjeva Duhovski ponedeljak 2023

Foto: Grad Valjevo

Duhovska litija, ove godine prvi put u popodnevnim časovima, formirana je ispred Sabornog Hrama Vaskrsenja Hristovog nakon večernjeg bogosluženj. Predvođeni svojim duhovnim ocem Preosvećenim Episkopom valjevskim G. Isihijem i sveštenoslužiteljima, gradonačelnikom Lazarom Gojkovićem, predstavnicima javnih preduzeća i institucija važnih za život grada, uprkos kiši brojni Valjevci prošli su u molitvenoj povorci centralnim ulicama grada – Sinđelićevom, Karađorđevom i Vojvode Mišića, do crkve Pokrova Presvete Bogorodice. U porti najstarije gradske svetinje tradicionalno je urezan litijski zapis.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković podelio je sa sugrađanima zadovoljstvo postignutim u prethodnoj godini i čestitao krsnu slavu grada. On je istakao da će se, uz Božju pomoć, i narednih godina raditi na razvoju Valjeva i boljem kvalitetu života njegovih građana.

“Danas kada Valjevo obeležava svoju slavu Duhovski ponedeljak – Druge Trojice, ova veličanstvena i pored kiše duhovska litija, mora nam biti putokaz, da samo ujedinjeni i složni možemo doprineti razvoju naše zemlje, našeg grada i nas samih. Tuga koju nosimo u srcima zbog tragedija koje su pogodile našu zemlju, opomena su da život nema cenu. Materijalna bogatstva nikada ne mogu biti ispred duhovne blagodati i neka nam današnja slava grada Valjeva bude podsetnik da je duhovno bogatstvo iznad svega”, rekao je gradonačelnik Lazar Gojković.

Blagosiljajući učesnike litije, Episkop valjevski Isihije čestitao je Duhovski ponedeljak- slavu Grada Valjeva, drugi od tri dana proslavljanja rođendana Crkve Božje, uputivši pastirske pouke.

“Nesreće, masovna ubistva koja su se desila nedavno još uvek nas smućuju, ali one nas i opominju da treba da imamo istinsku ljubav prema bližnjima, da imamo saosećanje prema onima koji su najbliži, pobijenim žrtvama i da imamo duboko poštovanje prema njihovom gubitku i stradanju. Ali, još više nas to upućuje da upravo u Duhu Svetome, kao članovi svete crkve, koji su primili Duha Svetoga, isto kao i Apostoli na pedesetnicu prilikom krštenja i miropomazanja, da i mi svedočimo ono što se udostojimo da spoznamo, veru pravoslavnu i da po toj veri živimo. Da hodimo u toj veri, to znači da zaista u drugome ma ko on bio, prepoznamo zaista brata i sestru ili srodnika kojem želimo dobro i da se ne držimo sebičnosti i pohlepe ovoga sveta, već da se sa velikim trudom uzdržavamo od tih strasti, da bismo mogli da otvorimo srce prema bližnjem. Blagodat je takva da kada se deli i kada se razdaje, ona se umnožava. Videli smo ogromno poštovanje koje naš narod ima prema Svetom Vladiki Nikolaju, našem svetitelju iz Lelića koji je u Sabornoj crkvi srpskoga naroda, u zavetnom Hramu Svetog Save na Vračaru pohodio svoj narod i kome su se u hiljadama ljudi poklonili i tražili utehu i prosvetljenje. Sveti Vladika Nikolaj je učitelj blagodati Božije i učitelj crkvenog sveta i narodnog života u crkvi. Da hodimo putem koji je on proputio za nas i tada možemo da se odupremo velikm iskušenjima koje napadaju i na naš narod, a još više na našu crkvu koju čine ne samo sveštenici i episkopi, već sav verni narod. Svi zajedno zavapimo Gospodu da nam dometne ljubavi, da imamo blagodat Božju, a da se na naš grad, bogomčuvani valjevski, blagodat Svetog Duha izlije kao što se sada izlio ovaj pljusak i još više od toga i da sve nas blagosilja i da nas drži na putu vere i nade i ljubavi”, rekao je Vladika Isihije.

Slava grada Valjeva Duhovski ponedeljak 2023 - Vladika Isihije

Foto: Grad Valjevo

Proslavljanje gradske slave zaokruženo je prigodnim kulturno umetničkim programom u porti Pokrovske crkve. Crkveni hor “Hadži Ruvim” pod dirigentskim vođstvom Milice Stepanović- Babamilkić dao je svoj pečat jučerašnjoj svečanosti, a izvornim narodnim pesmama predstavili su se mladi valjevski muzički umetnici Mila Pavlović i Marko Stojković.

Litijski zapis - Slava grada Valjeva 2023 - Duhovski ponedeljak

Foto: Grad Valjevo

Obeležavanje Drugih Trojica – krsne slave grada Valjeva, obnovljeno je leta Gospodnjeg 1996.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.