“TRIBUTE TO RAY CHARLES” – VRHUNSKI PROGRAM BIG BENDA RTS-a I UROŠA PERIĆA OBELEŽIO POSLEDNJE VEČE 40. VALJEVSKOG DŽEZ FESTA

Već ustaljena tradicija nastavljena je i na jubilarnom festivalu. Neizostavan nastup Big benda RTS-a obeležio je poslednje veče ovogodišnjeg Valjevskog džez festa, a za vernu publiku u Valjevu specijalno za jubilej pripremili su izuzetan program posvećen Rej Čarlsu. “I mlado i staro” uživalo je u pesmama jednog od najvećih umetnika svih vremena, a u interpretaciji vanserijskog umetnika iz Slovenije, srpskog porekla Uroša Perića, vrhunskog muzičara jedinstvenog talenta koji godinama očarava slušaoce širom Evrope, Rusije, Amerike i Afrike, a sada, ponovo nakon više od 20 godina, i publiku u Valjevu. Da smo samo zatvorili oči, mogli smo i pomisliti da je Rej lično pevao na 40. Valjevskom džez festu, pa ni ne čudi da je ćerka čuvenog muzičara Šila Rej Čarls opisala Uroša kao pravu personifikaciju besmrtne legend muzičkog sveta!

Jazz Fest Valjevo 2

Big Bend RTS-a i Uroš Perić na 40. Jazz Festu u Valjevu / Foto: Valjevska posla

“Svaki put kada je festival, tu smo i mi. Valjevo je sredina u koju dolazimo svake godine i gde se uvek lepo osećamo i gde smo puno, puno lepih koncerata odsvirali. Ove godine imamo dragog nam gosta koji ima jedan vrlo interesantan program. Uroš je sa nama već deceniju i po, imamo puno nastupa za sobom, planiramo snimanje nekog materijala”, rekao je uoči nastupa Marko Đorđević, urednik Big Benda RTS-a, jedinog profesionalnog džez ansambla u Srbiji osnovanog davne 1948. godine.

Big bend RTS -Jazz fest Valjevo 1

Uroš Perić i Big Bend RTS-a na 40. Jazz Festu u Valjevu / Foto: Valjevska posla

“Teško je u današnje vreme ostati dosledan, održavati jazz muziku, ovu disciplinu koja nažalost polako izumire, a to je Big band, održati tu formaciju i tu disciplinu živom, a opet nekako ići u korak sa vremenom. Današnja muzika nije ista kao što je bila pre deset, dvadeset i pedeset godina i muzika Big benda svakako nema mesto danas u jazz muzici kao što je imala u tim nekim prošlim vremenima, tako da je to neka naša glavna misija da održimo Big band živim i time nekako i obogatimo i dalje držimo jazz scenu u Srbiji živom”, otkrio je Đorđević izazove sa kojima se u bendu suočavaju, a samim tim uputio i pohvale valjevskom festivalu koji svih ovih godina istrajava i odoleva raznim uticajima i tendencijama.

Jazz Fest Valjevo 1

Big Bend RTS-a na 40. Jazz Festu u Valjevu / Foto: Valjevska posla

“Kada nešto traje ovoliko dugo, onda tu nema mnogo prostora za neke kritike i sugestije. Sada se, vidim, festival penje na jedan novi nivo i to je ono što je važno i to je ono što je potrebno, sa nastupom Đina Vanelija. Mislim da je svakako festival napravio iskorak tako da sam siguran da je to sada krenulo tim jednim putem i to je jako važno i za Valjevo i za Valjevski jazz festival i za Srbiju”, poručio je urednik Big Benda RTS-a.

Jazz Fest Valjevo

Big Bend RTS-a na 40. Jazz Festu u Valjevu / Foto: Valjevska posla

Nakon njihovog sjajnog nastupa pozdravljenog aplauzima brojne publike na Desankinom trgu, binu su preuzeli valjevski muzičari i još jednom pokazali da ovaj festival predstavlja pravu inspiraciju i izazov za sve njih, kao i da festival nema smisla bez Valjevaca.

“Pilot Blues Band” postoji duže od decenije, a po rečima Predraga Miloševića, najveći izazov u autorskom stvaralaštvu je predstaviti neki svoj stil, uraditi neke svoje variacije na već poznatu muziku, da se to pre svega svidi članovima benda, a onda publika neka odluči da li to vredi ili ne, a sudeći po reakcijama publike, ne samo na Valjevskom džez festu, nego i na Nišvilu, MMF-u, In wires festu, taj princip daje rezultate. Kao preporuku za trajanje Peđa Pilot navodi upravo prisustvo velikog broja najmlađih sugrađana na koncertima.

Jazz Fest Valjevo 7

Pilot Blues Band na 40. Jazz Festu / Foto: Valjevska posla

“Ja sam u početku koncerta mislio da će oni brzo odustati, ali su sedeli ceo koncert i vidim da su uživali, da im je bilo jako zabavno i da su se i uključili u delove toga i mislim da je perspektiva da se što više dece i mladih uključi”, poručio je Peđa.

IMG_20240518_224409

Pilot Blues Band na 40. Jazz Festu / Foto: Valjevska posla

Đino Vaneli je otvorio 40. Jubilarni Valjevski džez festival, a zatvorio ga je valjevski sastav “Musical Doctors”, što je po rečima dr Miodraga Miše Ilića velika čast. Oni su ovom prilikom predstavili publici svoj novi material, u džez aranžmanu. Doktor po vokaciji, Ilić je otkrio da možda muzika ne može da leči, ali da svakako pomaže da se čovek oseća bolje, kako reče “u zdravom duhu, zdravo telo”.

U ovom valjevskom sastavu je mlada Jana Zdravković, vokal izuzetnog talenta, kojoj je jedan od uzora čuvena američka bluz, soul, R&B pevačica Eta Džejms, a kao omiljeni muzički pravac izdvaja fank muziku. Iako pretežno rok i fank bend, uspeli su da u svoj repertoar utakaju više stilova i izvedu program potpuno adekvatan ovom festival. 

IMG_20240518_231825

Musical Doctors na 40. Jazz Festu / Foto: Valjevska posla

“Koncert Đina Vanelija je bio ozbiljan domaći zadatak, ne samo za Srbiju nego za ceo region, Istočnu Evropu, definitivno. Koncert je bio fenomenalan i imamo veliku odgovornost pošto je Đino Vaneli otvorio, a mi zatvaramo festival. Što se tiče same organizacije festivala, programa, fenomenalan je. Nadam se da će u istom smeru da se nastavi i sledećeg godina.Eventualno što bi možda moglo da se popravi, jeste da se pripremi neka scenografija koja može da privuče pažnju i mlađih naraštaja. Vidim da ima baš dosta deca, što je divno. Eventualno da se napravi neki jazz koncertić za decu ili nešto tog tipa, ili da se napravi neki performans, recimo pri otvaranju, da bude neka izvedba, možda neki kratak skeč vezano za jazz”, predlozi su talentovane pevačice.

B. M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.