Turistička organizacija Valjevo: Kulturne ustanove

Moderna galerija Valjevo

Valjevo

Modernu galeriju Valjevo osnovala je 1985. godine tadašnja Opština Valjevo na inicijativu našeg poznatog slikara Ljube Popovića i od tada je jedna od vodećih u Srbii, sa izložbama najreprezentativnijih slikara 20. veka.

Osnovna delatnost Galerije je kulturno-prosvetna. Galerija se bavi čuvanjem i izlaganjem značajnih dela savremene likovne umetnosti. Njena specifičnost je ta što neguje duh Mediale. Galerija ima dve stalne postavke: Poklon-zbirku akademika Ljube Popovića, koja obuhvata period 1953-1963. godine, tzv. jugoslovenski period, par slika i crteža iz Francuskog perioda, i Poklon-zbirku slikara koji su izlagali u Galeriji od osnivanja Galerije.

Galerija raspolaže sa tri izložbena prostora, četiri manja depoa, likovnom bibliotekom i kancelarijom, ukupne površine 254 metra kvadratna.

Moderna galerija se nalazi u centru Valjeva, pored Valjevske gimnazije, a nedaleko od Narodnog  muzeja i hotela Grand.

Radno vreme od od 10 do 18 časova (ne radi utorkom).

Adresa: Vuka Karadžića 11, 14000 Valjevo
Telefon za informacije: +381 14 220 878
E-mail: [email protected]


Galerija Narodnog muzeja

Valjevo

U okviru centralnog objekta Narodnog muzeja Valjevo postoji i poseban galerijski prostor namenjen za realizaciju povremenih tematskih izložbi. U ovoj galeriji se prevashodno realizuju raznovrsne izložbe muzejskog karaktera, koje valjevski muzej priprema samostalno, ili ih preuzima od drugih muzeja i srodnih institucija. Povremeno, shodno raspoloživim terminima, i kvalitetu ponude, u ovoj galeriji se realizuju i izložbe različite savremene tekuće produkcije.

Kontakt
Narodni muzej Valjevo
Adresa: Trg vojvode Mišića 3, 14000 Valjevo, Srbija
Telefon: +381(14) 221 041
Faks: +381(14) 224 641
E-mail: [email protected]
Web sajt: www.museum.org.rs


Galerija 34

Valjevo

Galerija 34 – Gradska galerija, koja radi u okviru Centra za kulturu, smeštena je u starom delu Valjeva, u Tešnjaru, na desnoj obali Kolubare. U njoj se izlaže širok dijapazon umeničkih dela, a istovremeno je i scena za različita kulturna dešavanja.

Telefon za informacije: 014/221-039


IUS „Radovan Trnavac Mića“

Valjevo

Internacionalni umetnički studio „Radovan Trnavac Mića “ osnovan je 1997. godine. Nalazi se u renoviranoj zgradi koja ima obeležja srpske arhitekture s kraja XIX veka. U sklopu Studija nalaze se: stan, atelje i galerija.

Galerija ima svoj umetnički savet sastavljen od uglednih kulturnih radnika, dva istoričara umetnosti i jednog umetnika. Umetnički savet poziva renomirane umetnike iz celog sveta da budu gosti Studija, a osnovni kriterijum su umetničke vrednosti. Galerija organizuje samostalne i grupne izložbe.

Od osnivanja Studija, ukupno je 104 umetnika sa svih kontinenata izlagalo. Praksa je da svaki umetnik ostavi po jednu sliku, tako da Studio raspolaže fondom od preko 100 slika. Galerija organizuje i prateće programe, kao što su radionice.

Studio, takođe, sarađuje sa drugim sličnim institucijama širom sveta, razmenjujući gostovanja umetnika iz tih zemalja sa umetnicima iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Makedonije i drugih. Od 2007. godine Studio učestvuje u manifestaciji Noć muzeja.

Studio se nalazi malo dalje od centra grada, u okviru dvorišta osnovne škole. Do studija je najbolje ići automobilom.

Radno vreme studija: 11-19 h (osim ponedeljka).

Kontakt
Adresa: Suvoborska 48/1, 14000 Valjevo
Tel: 014/225-155
E-mail: [email protected]
Web: www.ius-trnavac.org 


Matična biblioteka „Ljubomir Nenadović“

Valjevo

Biblioteka „Ljubomir Nenadović“ je najstarija ustanova iz oblasti kulture u Valjevu. Osnovana je krajem 1868. godine kao Čitaonica valjevska i bila je treća po značaju i veličini čitaonica u tadašnjoj Srbiji. Aktivnost čitaonice prekinuta je 1878. godine zbog Srpsko-bugarskog rata i obnovljena je tek 1907. godine, osnivanjem Građanske čitaonice u Valjevu. Sa izbijanjem Prvog svetskog rata, prekinula je rad. Novo obnavljanje Građanske čitaonice dogodilo se tek 1932. godine. Do Drugog svetskog rata razvija živu i raznovrsnu aktivnost, te kao takva postaje prepoznatljiv deo kulture Valjeva. U to vreme, na predavanjima i književnim večerima učestvovali su naši poznati književnici: Miloš Crnjanski, Desanka Maksimović, Gustav Krklec i drugi. Posle Drugog svetskog rata Biblioteka obnavlja svoj rad.

Danas je Biblioteka matična za ceo Kolubarski okrug. Jedna od karakteristika Biblioteke je da ima mrežu od preko 40 malih biblioteka-seoskih ogranaka. Svoj rad Biblioteka ostvaruje kroz sledeća odeljenja: dečje odeljenje, pozajmno odeljenje, naučno odeljenje, odeljenje periodike, zavičajno odeljenje, službu obrade, matičnu službu. Biblioteka ima i izdavačku delatnost.

Pored svoje osnovne delatnosti, Biblioteka organizuje književne večeri i tribine na različite teme.

U okviru izdavačke delatnosti, Biblioteka je do sada objavila: monografije Vek valjevskog štamparstva (1885-1995) i Biblioteke u valjevskom kraju, kao i dve knjige beletristike. Biblioteka objavljuje časopise Valjevska književna radionica i Novine valjevskog čitališta.

Biblioteka je organizator manifestacije „Događanja u Dvorištu”, koja se održava svakog leta od 1987. godine.

Adresa: Vojvode Mišića 35, Valjevo
Tel: 014/291-120; 291-121; 291-130; 291-131
E-mail: [email protected]
Web: www.maticnabiblioteka-va.org.rs


Kula Nenadovića

Valjevo

Kula Nenadovića je jedan od simbola grada Valjeva. Kulu i manje vojno utvđenje, podigli su vojvoda Jakov i njegov sin Jevrem Nenadović u proleće 1813. godine, za potrebe odbrane grada.

Između dva ustanka, od 1813. do 1815. godine Turci su kulu koristili kao zatvor. Verovatno zbog toga ju je vojvoda Sima Nenadović srušio po oslobođenju Valjeva 28. maja 1815. godine. Obnovljena je 1836. godine, o trošku kneževine Srbije i do kraja 19. veka korišćena je za čuvanje baruta.

Kula je približno kvadratne osnove (9,80 x 9,70 x 10,00 x 9,76 metara, a visoka je sa krovom 17,50 metara), masivno građena u kamenu, podeljena na četiri sprata. Zasvedena je opekom i prekrivena ćeramidom. Na spoljnim zidovima, na raznim visinama ugrađene su spomen-ploče koje svedoče o njenoj gradnji.

Nakon višegodišnje obnove i konzervacije, danas je ovo kulturno-istorijski spomenik pod zaštitom države sa stalnom muzejskom postavkom.

Radno vreme:
utorak-četvrtak 9:30-17:30, petak 9:30-20:30, subota 9:30-17:30, nedelja 9:30-15:00, ponedeljak – zatvoreno za posete.

Kontakt telefon za informacije: 014 221 041.
E-mail: [email protected]
Web sajt: www.museum.org.rs


Muselimov konak

Valjevo

Muselimov konak je najstarija zgrada sačuvana u Valjevu. Nastala je krajem 18. veka za potrebe Muselima, turskog upravnika Valjevske nahije. Prizemna građevina ima oblik pravougaonika sa dva naspramno postavljena trema duž podužnih strana. Građena je lomljenim kamenom, sa podrumom koji je ispod cele površine prizemlja i koji ima spoljne prilaze. Krov je četvorovodni, sa ćeramidom kao pokrivačem.

Dok je njegov prizemni deo predstavljao administrativne prostorije, u podrumu se nalazila apsana, odnosno zatvor.

Muselimov konak, građen u XVIII veku, vezan je za istorijske događe koji su se odvijali na početku Prvog srpskog ustanka. Iz njegovog podruma izvedeni su na gubilište Ilija Birčanin i Aleksa Nenadović 1804. godine. U ovoj zgradi bila je zatim škola.

Posle izvedene resauracije zgrada je pretvorena u muzej pošto su na njoj izvedene nužne konzervatorsko-restauratorske intervencije. U prizemlju je izložba posvećena Prvom i Drugom srpskom ustanku, dok se u podrumu nalazi postavka posvećena Seči knezova.

Radno vreme:
Od utorka do subote od 09h do 18h (ulaz do 17:30)
Petkom od 09h do 21h (ulaz do 20:30),
Nedeljom od 09h do 15h.
Ponedeljak je neradni dan.

Kontakt
Narodni muzej Valjevo
Adresa: Trg vojvode Mišića 3, 14000 Valjevo, Srbija
Telefon: +381(14) 221 041
Faks: +381(14) 224 641
E-mail: [email protected]
Web sajt: www.museum.org.rs


Narodni muzej Valjevo

Valjevo

Narodni Muzej Valjevo osnovan je 1951. godine na inicijativu lokalne samouprave i već više od pola veka uspešno obavlja poslove zaštite i prezentacije kulturne baštine na teritoriji grada Valjeva, kao i u opštinama kolubarskog okruga.

Danas je to moderan muzej, sa stalnom postavkom za 21. vek „Treća dimenzija prošlosti – pogled iz budućnosti”, koja vas vodi kroz prošle vekove i otkriva vam bogatu prošlost valjevskog kraja. Stalna izložba valjevskog muzeja predstavlja nesvakidašnji vremeplov nastao kombinacijom klasičnih načina muzejske prezentacije i modernih metoda ambijentalne i događajne rekonstrukcije, obogaćenih upotrebom savremene scenografske multimedijalne tehnologije.

Prolazeći kroz svojevrsne vremenske kapije, posetioci mogu da dožive ambijent prvih ljudskih staništa u pećini, a mogu da vide i neolitsku grnčarsku radionicu, da prođu kaldrmom stare čaršije, da čuju zvuke iz zanatske radionice, da sa građanima Valjeva dočekaju prvi voz. Posetioci mogu videti i ratni kabinet vojvode Živojina Mišića sa solunskog fronta, ali i da predahnu pored salona u kome su svojevremeno sedeli kralj Petar, regent Aleksandar, vojvoda Putnik itd.

Narodni muzej Valjevo je u dva navrata (2005. i 2008.) od Muzejskog društva Srbije nagrađen je Plaketom Mihailo Valtrović, kao najbolji muzej u Srbiji u prethodnoj godini. 2012. godine muzej je nagrađen Turističkim cvetom, najvišim nacionalnim priznanjem koje za doprinos razvoju turizma daje Turistička organizacija Srbije.

U muzejskoj suvenirnici Vam se nudi veliki izbor prigodnih suvenira, dok u muzejskom kafe klubu možete predahnuti i sabrati utiske.

Radno vreme:
Od utorka do subote od 09h do 18h (ulaz do 17:30)
Petkom od 09h do 21h (ulaz do 20:30),
Nedeljom od 09h do 15h.
Ponedeljak je neradni dan.

Kontakt
Narodni muzej Valjevo
Adresa: Trg vojvode Mišića 3, 14000 Valjevo, Srbija
Telefon: +381(14) 221 041
Faks: +381(14) 224 641
E-mail: [email protected]
Web sajt: www.museum.org.rs


 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.