TUŽNO SEĆANJE BOŽIDAR PEROVIĆ “GNJECA” 1939-2024

Prošlog ponedeljka prestalo je da kuca srce Božidara Perovića “Gnjece”, velikog džentlmena i sportiste, izvanrednog fudbalera Budućnosti i Metalca i jednog od najboljih izdanaka valjevske fudbalske škole pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka. Popularni “Gnjeca” je počeo da se bavi fudbalom sredinom 50tih godina u valjevskoj Budućnosti zajedno sa svojim “Brđancima” Sretenom Đuricom i Aleksandrom Stojanovićem. Izuzetno talentovanu generaciju na “Pećini” su pored ove trojice juniora činili još Miki Marković, Dragoš Babić, Vlada Urošević, Zagorac i drugi sa kojima su radili Miško Lazić i Triša Jovanović.

ГЊЕЦА

Božidar Perović 1939. – 2024.

Perović se isticao prefinjenom tehnikom i elegantno igrom zbog čega je brzo bio uključen u prvi tim zajedno sa Markovićem, Babićem i Đuricom a u septembru 1959. godine svi su oni postali igrači Metalca, koji je nastao fuzijom Radničkog i Budućnosti. Perović je bio jedan od najzapaženijih pojedinaca u sastavu “Škobe” Filipovića koji je osvajanjem prvog mesta u Srpskoj ligi 1960. stekao pravo da se u kvalifikacijama bori za ulazak u Drugu saveznu ligu. Sjajna “Gnjecina” igra u prvoj utakmici protiv Dinama u Pančevu ipak nije pomogla Valjevcima jer su Pančevci neočekivano odbranili prednost na “Krušiku” razočaravši brojnu armiju navijača Metalca.

IMG_20240218_005300

Perović, prvi s desna stoji, na pripremama Novog Sada 1964. godine. Prvi s leva u gornjem redu je Aleksandar Stojanović

“Gnjeca” je bio učesnik i kvalifikacija 1962. godine kada je OFK Subotica bila bolja od Metalca i posle izvođenja jedanaesteraca eliminisala valjevski tim. Perović je 1964. godine postao član Novog Sada, koji je te godine ispao iz Prve savezne lige a “Gnjecu” su poznatom treneru “kanarinaca” Hugi Ruševljaninu preporučile odlične partije u dresu Metalca, suptilna tehnika koju je demonstrirao na terenu i Aleksandar Stojanović koji je već ranije obukao žuto plavi dres Novog Sada. Put ga je potom odveo u Bačku Palanku gde je branio boje Bačke, još jednog predstavnika u jakoj Drugoj ligi Zapad da bi potom otišao na služenje vojnog roka u Titograd.

ФК МЕТАЛАЦ_M

Legendarna generacija Metalca koja je ušla u Drugu savezu ligu 1969. godine. S leva. Ladavec, Đurica, Brajević, Petković, Mašić, Života Janković, Perović, Paunović, Velimirović, Tešić, Đurić i Popović (nedostaje Prodanović)

Perovićev povratak u Metalac 1967. godine se poklopio sa stvaranjem, bez ikakve dileme, najpoznatije generacije valjevskih fudbalera koji su u leto 1969. godine izborili ulazak u Drugu saveznu ligu nakon dve pobede u kvalifikacijama protiv Hajduka iz Kule. “Gnjeca” je svojim ogromnim iskustvom značajno doprineo ovom veliko uspehu kao i odličnom debiju Metalca na drugoligaškom “severu” tokom sezone 1969-70. Povreda kolena na turneji po Rumuniji u leto 1970. godine značila je kraj blistave “Gnjecine” karijere.

PEHAR ZA PRVO MESTO

Perović sa peharom za osvojeno prvo mesto u Srpskoj ligi 1969. godine a levo od njega su Popović, Brajević, Velimirović, Prodanović, Života Janković, Petković, Đurić i Begović

Božidar Perović je bio fudbalski umetnik najplemenitijeg kova, izuzetan tehničar i dribler koji se po rečima Dragoša Babića “kretao neverovatno lako, osvajajući teren bez muke uz besprekornu kontrolu lopte”. Kao vezni igrač, u tadašnjoj formaciji-half koji je igrao po levoj strani, Perović je bio odličan igrač sredine terena, neuhvatljiv za svoje čuvare i sjajan distributer lopti. Iako nije bio “razbijač”, imao je snage u plućima za 120 minuta igre kako kaže Babić. Vlada Tešić “Parfem” je rekao da je lopta u “Gnjecinim nogama bila bezbednija nego u najjačem sefu ” dok Vlada Milosavljević “Pidon” ne zaboravlja Perovićevu briljantnu partiju protiv užičke Slobode kada je plavokosi “Brđanac” neverovatnim driblinzima prosto razludeo svog čuvara krećući se lako od centra do šesnaesterca Užičana a onda kao na tacni poslužio svoje napadače koji su postigli efektan gol.

Božidar Perović je bio izuzetno skroman, tih i nenametljiv čovek koji nije mnogo voleo da priča o sebi ali je sasvim sigurno da je ovaj divni sportista već ušao u istoriju valjevskog fudbala na najlepši mogući način. Perović je sahranjen na Novom groblju u Valjevu 14. februara u krugu porodice i prijatelja.

Vječnaja pamjat.

Sreten Pantelić

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.