U ovoj godini počinje izgradnja kanalizacione mreže i postrojenja na Divčibarama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je finansiranje izgradnje kanalizacione mreže na Divčibarama. Grad Valjevo je završio projektnu dokumentaciju i očekivanja su da će već na jesen prvi radovi biti započeti.

01 Divcibare_Parcele+FK+SAO-Model

Član Gradskog veća Vladimir Blagojević kaže da se grad već dugi niz godina bavi ovom problematikom i da je uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine i Kancelarije za javna ulaganja projektovanje završeno.

„Nakon nekoliko godina projektovanja i usaglašavanja, a posebno ove godine, gde smo tri puta dobijali saglasnost Ministarstva zaštite životne sredine, imamo napokon izveden projekt do savršenstva, do najsitnijeg detalja i možemo da krenemo u građevinske dozvole i javnu nabavku. Što se tiče građevinske dozvole, idu dve, jedna je za samu mrežu, a druga je za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda sa pripadajućom saobraćajnicom. Jedna od građevinskih dozvola za postrojenje je već izdata, a druga će za nekoliko dana“, kaže Blagojević.

On navodi da Grad već sada počinje pripreme tenderske dokumentacije, kako bi sami radovi nakon sprovedneog tendera i započeli.

„Nadamo se da ćemo uskoro imati i izvođača, kada bi sve išlo redovno, to bi možda bilo već i u avgustu, da bi čak u septembru mogli da počnemo radove. Sve zavisi od toka javne nabavke. Ne treba zaboraviti da je predsednik Vučić ovu kanalizaciju obećao kada je bio na Divčibarama i to se evo sada i ostvaruje. Posle struje i vode, kanalizacija je jedan od prioriteta i zaista imamo razloga da budemo zadovoljni najavljenim ulaganjem“, naglasio je Blagojević.

Prema njegovim rečima, prve procene vrednosti kompletne investicije prilaze cifri od 20 miliona evra, ali postoji i trošak servisnih saobraćajnica za koje se predviđa da bi mogle koštati i do 2 miliona evra. Najavljuje da će izgradnja saobraćajnica verovatno ići na teret gradskog budžeta.

„Što se tiče postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, mi smo radili opsežne analize, kako bi definisali potrebe Divčibara i došli smo do zaključka da je neophodno postrojenje kapaciteta 16 000 korisnika. Ono je projektovano na način da može primiti veći obuhvat korisnika, ali i manji u zavisnosti od potrebe“, navodi Blagojević.

Izgradnja kanalizacione mreže predviđena je u dužini od 12 kilometara i njen obuhvat je obuhvat urbanističkog plana Divčibara.

„Mi smo i više nego zadovolji sa ovim obuhvatom mreže i planiranim postrojenjem, jer je u pitanju najsavremenija tehnologija prerade. Projekat je radio CIP, a punu podršku pružili su nam iz Ministarstva zaštite životne sredine, gde su zaista ministarka Irena Vujović, njeni saradnici i eksperti dali sve od sebe da nama olakšaju da dođemo do pravih rezultata. A ovo jesu i pravi rezultati i dobre vesti za Divčibare. Možda neko misli da 12 km mreže nije mnogo, ali ako kažemo da je isprojektovano na toj dužini 520 šahti i da će mreža u potpunosti pokriti Divčibare, verujem da bi zaključak mogao biti drugačiji“, kaže Blagojević i dodaje da grad mora da se potrudi da pripremi novac za eksproprijaciju i servisne saobraćajnice. Predviđen rok za završetak radova je kraj 2026. godine.

promo

Izgradnja infrastrukture, pristupni put, struja, voda, sada kanalizacija, deo su prvih i najvažnijih koraka u razvoju Divčibara. Već u sledećem ide opremanje Divčibara mobilijarom, kantama za smeće, podzemnim kontejnerima, uređenje površina, izradom nove Tubing staze, Vidikovca na Golubcu i drugim sadržajima, pošumljavanje, ali i prezentacija i promocija Divčibara.

kamion

„Već smo kupili jedan kamion smećar posebno za Divčibare, ali se kapaciteti izđubravanja i održavanja moraju povećati i u broju ljudi i opreme koja nedostaje. Potom kao poslednji korak dolazi turistička prezentacija planine za koju već godinu dana spremamo predivne marketinške alate, koji će postaviti nove standarde za izradu istih na našem prostoru. Sve ovo potrebno nam je ukoliko zaista želimo da Divčibare budu i zvanično kategorisane turističkim prostorom od strane Ministarstva turizma. Za takvo proglašenje mesecima spremamo aplikaciju za ispunjenje uslova i u narednim danima se nadamo poseti komisije iz Ministarstva, a odmah nakon toga dodeljivanje kategorije turističkog mesta. I ne samo da ćemo biti proglašeni turističkim prostorom, već ćemo biti na kartama svetskih turističkih destinacija“, zaključio je Blagojević.

Grad Valjevo

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

Leave a Reply