U “Parku prijateljstva” u Trećoj školi biće zasađeno 100 sadnica

U susret Svetskom danu šuma, koji se obeležava 21. marta, u OŠ “Andra Savčić” simbolično je započeta akcija stvaranja “Parka prijateljstva” u krugu ove škole. Vredni osnovci, članovi Učeničkog parlamenta i Vršnjačkog tima, kao i đaci koji pohađaju izborni predmet Čuvari prirode, poranili su u subotu sa svojim nastavnicima i očistili školsko dvorište od smeća i korova, kompletno raskrčili parkovski teren od granja i šiblja i uvelog rastinja i suvih stabala. U ovoj uvodnoj fazi, pripremljen je celokupan prostor namenjen za budući “Park prijateljstva”, u kojem će na jesen biti zasađeno 100 sadnica. Stručni ljudi i prijatelji škole, pružili su pomoć u ovoj akciji direktno u radu na terenu svojim znanjem, iskustvom i materijalnim sredstvima. Uz osnovce Treće škole stali su inženjeri šumarstva Dragić Tomić, Aleksandar Manojlović i Miodrag Nikolić, inženjer hortikulture Dragan Nedeljković, profesor biologije Nada Nešković, vredni šumari i “Eko Gerila”. Akcija je podržana od strane JP “Srbijašume” Beograd, ŠG Boranja Loznica Šumska uprava Valjevo.

PARK-PRIJATELJSTVA-15

Vredni đaci OŠ “Andra Savčić” / Foto: Valjevska posla

Umesto dotrajale šumice i šikare, na brdu iznad terena i tribina Treće škole, nići će park sa divnim rastinjem, jorgovanima, listopadnim i četinarskim drvećem. Kada se u gradu koji je vrlo često među vodećim u Evropi i svetu po zagađenosti vazduha, svaku akciju pošumljavanja prostora u kojem živimo moramo nazvati podvigom i brigom za zdravlje svih nas,  posebno kada se donese odluka o sađenju čak 100 sadnica. To je primer koji moraju slediti sve valjevske škole, ali i druge ustanove, institucije, preduzeća i organzacije u našem gradu.

“Videli ste da je akcija vrlo lepo i uspešno organizovana i sve što je planirano smo završili što se tiče raščišćavanja brda iznad terena i tribina u školskom dvorištu, kao prve faze u našem projektu kreiranja “Parka prijateljstva”. Organizovali smo uređenje prostora, uklanjanje suvih stabala, šiblja, grana, smeća i otpada. Sve to je priprema za ono što sledi u septembru, a to je da ćemo posaditi oko 200 sadnica u krugu naše škole”, kazao je za Valjevska posla Zoran Marković, direktor OŠ “Andra Savčić”.

Zoran-Markovic-OS-Andra-Savcic-1

Zoran Marković, direktor OŠ “Andra Savčić” / Foto: Valjevska posla

“Osim sađenja drveća, idemo ka tome da se na otvorenom prostoru organizuju i letnje učionice. Naša škola zaista ima veliku površinu na otvorenom i potrebno je ozelenjavanje i uređenje samog parka. Godinama je zbog vremenskih prilika i drugih stvari taj deo devastiran, pa se trudimo da to polako obnovimo i vratimo u prvobitni položaj”, dodao je direktor Zoran Marković.

Iako je akcija organizovana u subotu, kada je vikend i ne ide se u školu, đaci su se rado odazvali ovoj akciji. Pokazali su da su vredni, da im je saradnja na zavidnom nivuu, da jako brinu o zaštiti životne sredine, a otkrili su i da je svaki rad lakši i lepši uz druženje.

“Došli smo ujutru, uzeli smo rukavice i odmah prionuli na posao. Počeli smo prvo da rasklanjamo smeće, otpad, granje, šiblje. Uživali smo u lepom danu i u ovoj aktivnosti. Super sam se provela, jer bih inače sedela kod kuće, a ovako sam iskoristila dan i uradila nešto korisno za svoju školu i okolinu. Iskreno, brinem o ekologiji, jako je važno da životna sredine bude na zavidnom nivou. Posebno treba voditi računa o pošumljavanju jer drveće nam jedino daje kiseonik. Čista okolina znači mnogo i jako je važna za zdravlje svih nas”, rekla je Anđelka Kostadinović, učenica VII2 odeljenja OŠ “Andra Savčić” i član Biološke sekcije.

Park-prijateljstva-2

Sutra će u Trećoj osnovnoj školi za sve zainteresovane učenike biti održana tribina posvećena obeležavanju Dana šuma.

 

Foto galerija:

Vazduhograf-Valjevo-Aerozagadenje

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva “

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.