U senci podzide!

Građani dela Užičke ulice više od 20 godina čekaju završetak izgradnje Gerontološkog centra, koji se nalazi u neposrednoj blizini njihovih kuća, dvorišta i poslovnih prostora. Kažu, nisu ni sanjali da će se u završnoj fazi radova njihovi stambeno – poslovni objekti naći u senci podzide visoke preko 3 metra. Građani tvrde da zbog kamenite podloge deo podzide nije propisno ukopan, te da kao takav nije ni bezbedan. U Odeljenju za urbanizam Gradske uprave u Valjevu kažu da su lokacijski uslovi i građevinska dozvola izdati u skladu sa zakonskim propisima. Čeka se izveštaj Građevinske inspekcije koja treba da utvrdi da li su se investitor, izvođač radova i nadzorni organ, u ovom slučaju, pridržavali zakona.

Valjevo-staracki-dom-gerijatrija-11111

Podzida nastala u okviru parternog uređenja rekonstruisane zgrade Gerontološkog centra u Valjevu na nekim mestima nalazi se i na metar udaljenosti od stambeno-poslovnih objekata građana koji žive u tom delu Užičke ulice. Prema njihovim rečima, podzida im zaklanja prozore, u tom uskom prostoru skuplja se voda i podliva pod temelj, a ono što ih najviše brine je bezbednost.

“Jedan deo podzide koji je naspram moje kuće nije ukopano ni jedan milimetar. U produžetku podzide su ukopavali dva meseca, a taj sporni deo podzide uradili su za četiri dana. Vidi se, ovde su postavili rizlu, pa armaturu i zabetonirali”, kaže Milena Ignjatović, koja stanuje u jednom od, kako tvrdi, ugroženih objekata u Užičkoj ulici.

Valjevo-staracki-dom-gerijatrija-1111

Gospođa Milena Ignjatović strahuje šta će se desiti kada dođe period sa većim padavinama.

“Nisu odradili ni kanalizaciju! Rekli su mi da će da odrade. Ne znam kada? Rekli su mi i da će da utvrde da li je ovo stabilno kada krene. U slučaju da krene, nadoknadiće mi se, to su mi rekli”, ističe Milena Ignjatović.

Valjevo-staracki-dom-gerijatrija-111

Kako se dogodilo da podzida visoka preko 3 metra bude podignuta, bezmalo, na metar rastojanja uz postojeće stambeno – poslovne objekte, odgovor smo potražili u Odeljenju za urbanizam Gradske uprave u Valjevu. Pravnik Branimir Adamović kaže da su na prvom mestu odgovorni investitor, odnosno geometar, koga je investitor angažovao da sačini katastarski – topografski plan.

“Šta sve taj plan treba da sadrži uređuju posebni pravilnici. Oni na tom KTP-u moraju da prikažu celo stanje na terenu. Naš urbanista nema obavezu da izalazi na teren. Izrađivač tog plana morao bi da ucrta sve postojeće objekte na terenu, kako legalizovane, tako, i nelegalizovane”, objašnjava Adamović.

Valjevo-staracki-dom-gerijatrija-11

Vlasnici tih objekata u Užičkoj ulici obratili su se Građevinskoj inspekciji koja treba da utvrdi da li su se investitor, izvođač radova i nadzorni organ u ovom slučaju pridržavali zakonskih propisa. Nadležnoj inspekciji obratili smo se i mi, ali izjavu nismo dobili. U telefonskom razgovoru nam je samo rečeno da je inspektor bio na licu mesta i da je sačinjen zapisnik. Od inspektora smo saznali da su neki od spornih objekata u Užičkoj ulici legalizovani, a neki ne!

Građani poručuju, ako bude trebalo, svoja prava će štititi i na sudu.

M.K.

Facebook komentari

About MILENA KUZMANOVIĆ

Novinarka sa diplomom Fakulteta Političkih nauka u Beogradu. Karijeru započela u Radio Valjevu gde je prošla put od novinara-pripravnika, urednika do v.d. direktora. Pisala i za valjevski nedeljnik "Napred". Od 2011. godine dopisnica je redakcije RSE. Trenutno radi kao dopisnik N1. Za portal Valjevskaposla.info piše od 2018. godine.

Leave a Reply