Učešće velikih kompanija “Gorenje”, “Bizerba” i “Valy” na ovogodišnjem Sajmu zapošljavanja

Sajam zapošljavanja održan je danas u okviru 17. SPREG-a, okupuvši 24 kompanije koje posluju na teritoriji Kolubarskog okruga, kao i veliki broj građana Valjeva koji su u potrazi za zaposlenjem ili promenom posla. Sajam zapošljavanja organizovan je u saradnji sa valjevskom filijalom Nacionalne službe zapošljavanja nakon dvogodišnje pauze.

Sajam-zaposljavanja-10

Sa Sajma zapošljavanja u “Omni centru” na 17. SPREG-u / Foto: Valjevska posla

Bila je ovo prava prilika da se posle dužeg vremenskog perioda ostvari direktan kontakt između poslodavca i tražioca posla i da nezaposleni kandidati na licu mesta vide kakva je ponuda radnih mesta. Veliko interesovanje bilo je na štandovima Gorenje grupe, kompanije Bizerba koja ove godine treba da otvori svoju fabriku u Valjevu, kao i kompanije Valy, koja je prvi put učestvovala na Sajmu zapošljavanja. Pored tih kompanija, koje zapošljavaju veći broj radnika i koje usled novih investicija u startu traže kandidate, na Sajmu su zapažene bile i ovdašnje, valjevske kompanije, koje redovno zapošljavaju radnike i imaju stalne potrebe za zapošljavanjem. Na ovogodišnjem Sajmu zapošljavanja uglavnom su se tražila proizvodna zanimanja, ali je bilo i kompanija koje su iskazale i potrebe za elktroinženjerima, komercijalistima i ekonomistima.

Sajam je otvorio Marko Jevtić, član Gradskog veća zadužen za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku zvanično otvorio današnju manifestaciju.

– Ova gradska vlast na čelu sa gradonačelnikom Lazarom Gojkovićem daje sve od sebe ne bi li iskorenili nezaposlenost u našem gradu. U prilog tome govori nekoliko značajnih investicija koje su veoma značajane za naše sugrađane. Pre svega mislim na kompaniju Bizerba, koja je započela izgradnju svoje fabrike i koja će kroz određeno vreme zaposliti 305 radnika. Takođe bih pomenuo i kompaniju Hansgrohe, koja će uskoro položiti kamen temeljac za novu fabriku i u kojoj će oko 1.000 naših sugrađana dobiti posao. Nova investicija Hajsens grupe, realizovaće se na prostoru starog Elinda, gde će se izgraditi nova fabrika Gorenja, koja će zaposliti preko 1.000 radnika. Ovo su velike stvari za Valjevo i zaposlenost u našem gradu. Pored svih tih novih mesta, bitno je što imamo i brojne kooperante, koji će biti angažovani od strane velikih sistema i to će dodatno generisati određen broj radnih mesta. Smatramo da će uskoro nezaposlenost značajno pasti sa trenutnih 4.300 radnika na evidenciji – kazao je Marko Jevtić.

Sajam-zaposljavanja-21

Sa svečanog otvaranja Sajma zapošljavanja / Foto: Valjevska posla

V.d. direktora Nacionalne službe zapošljavanja – Filijale Valjevo Milan Đenadić poželeo je uspešan dan svim  kompanijma učesnicima Sajam zapošljavanja, kao i svima koji su u potrazi za poslom.

– Zadovoljstvo mi je da danas organizujemo tradicionani Sajam zapošljavanja posle 2 godine. Danas će se predstaviti 24 kompanije koje će iskazati potrebu za preko 400 slobodih radnih mesta. Tu su nam predstavnici UNICEF-a koji će ispromovisati svoj program za podršku zapošljavanja mladih. U 13 časova, ćemo u saradnji sa Akademijom strukovnih studija Zapadne Srbije, realizovati tribinu pod nazivom “Znanja i veštine za novo vreme” –  rekao je Milan Đenadić.

Jasmina Andrić iz valjevske filijale Nacionalne službe zapošljavanja, istakla je da je odziv nezaposlenih lica na ovogodišnjem Sajmu zapošljavanja veliki.

– Odziv je veliki jer je došlo do aktivnosti među njima za traženjem zaposlenja ili za traženjem promena zaposlenja, kao i kompanija koje su se pokrenule u ovoj godini. Ovakvi sajmovi imaju efekta, jer je drugačije kada kompanija kod nas u Filijali podnese zahtev za prijavu potreba za zapošljavanjem i kada se taj kontakt uspostavlja prvo putem telefona. Ovde je taj kontakt neposredan, tako da brže ide to povezivanje, vrši se predselekcija do konačne selekcije lica – istakla je Jasmina Andrić.

Sajam-zaposljavanja-20

Predstavnici firme “Turna plastik” na Sajmu zapošljavanja / Foto: Valjevska posla

Jedna od kompanija koje su uzele učešće na Sajmu zapošljavanja je firma “Turna plastik”, ćerka firma slovenačke kompanije “Turna”. Valjevska “Turna” bavi se proizvodnjom PVC profila i njen proizvodni program orijentisan je ka “Gorenju”, koje je i njen glavni kupac.

– Već smo učestvovali na Sajmu zapošljavanja, imamo u planu proširenje proizvodnje i potrebni su nam proizvodni radnici sa i bez iskustva. Za sve zaposlene radimo obuku na licu mesta, pošto je proizvodnja specifična za ove prostore, tako da veoma mali broj ljudi ima potrebna iskustva za rad u takvoj proizvodnji. Sajam je dobar način da pronađemo radnike koji nam trebaju, jer možemo u neposrednom kontaktu porazgovarati sa ljudima, objasniti im naš način proizvodnje i čime se bavimo. Direktno i bolje upoznajemo kandidate, dobijamo više informacija o njima nego što piše u njihovim biografijama. Očekujemo da danas napravimo adekvatnu bazu podataka sa svim novim zainteresovanima, da izvršimo primarnu selekciju u narednom periodu i kontaktiramo ljude za koje smo zainteresovani da počnu da rade kod nas – kazao je Marijan Bogdanović iz firme “Turna plastik”.

Sajam-zaposljavanja-11

Mirijana Trifunović / Foto: Valjevska posla

Mirjana Trifunović ima 40 godina, medicinski je tehničar i već 10 godina je nezaposlena. Kaže da je već učetsvovala na Sajmu zapošljavanja.

– Ovaj put sam konkurisala za tri firme: Bizerbu, Pekaru Mirona, koja takođe traži proizvodne radnike i za čarapanu, t.j. Valy. Predala sam svoje papire tim firmama, uzeli su mi podatke, neko je tražio samo CV, neko da se popune i dodatni formulari. Ostaje mi da se nadam pozitivnom ishodu. Što se tiče samih efekata sajmova zapošljavanja, smatram da su ovakve manfestacije korisne i kompanijama i osobama koje su u potrazi za poslom. Drugačije je sve kada ste u mogućnosti licem u licem da razgovarate sa poslodavcem i predstavnicima firmi za koje ste zainteresovani – rekla je naša sugrađanka Mirjana Trifunović.

Foto galerija:

 

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.