“Umesto razmene argumenata, u kampanji slušamo samo prazna obećanja i najave mamutskih projekata koji samo što nisu počeli”

Grupa građana “Lokalni front Va – Slobodni ljudi” ističe u saopštenju za javnost da umesto razmene argumenata, u kampanji slušamo samo prazna obećanja, najave “mamutskih projekata koji samo što nisu počeli”, “stranačke apologete koje navlače caru novo odelo i pritom pljuju i vređaju sve koji slučajno o ponečemu drugačije misle”. U saopštenju se navodi da lista “Lokalni front Va – Slobodni ljudi” ne želi da izbore dobije obećanjem “o gradnji kosmodroma na mestu gradske deponije” i da Valjevcima jedino obećava da će se pre svega boriti za javnost i otvorenost u radu buduće Skupštine grada i Gradske uprave, kao i polaganjem računa građanima o (ne)obavljenim poslovima i (ne)izvršenim obećanjima.

Lokalni front Valjevo Baner

“Kako je Lokalni front Va i očekivao, u ovoj kampanji stranke koje su četiri godine rasipale pare Valjevaca neće podneti izveštaj o svojim dostignućima. U poslušničkim medijima niko se i ne usuđuje da ih upita šta je sa obećanjima iz 2016. ili 2012. godine. Umesto polaganja računa, dobićemo samo nova, ulepšana, renovirana preprojektovana i prefarbana obećanja. Zato što njihove na brzinu izmišljene sveže snage i novorođeni spasioci na političkoj sceni grada po prirodi stvari i ne znaju ništa o onome što je bilo. Oni koji to znaju smeškaju se iz prikrajka – njihovi gresi nisu izborna tema. Građani Valjeva neće u ovoj kampanji dobiti priliku da im postave neugodna pitanja o uludo potrošenim parama, brljotinama tokom vanrednog stanja, o žrtvama zagađenog vazduha, pljačkanju “Krušika” i prljavštinama u medijima plaćanim gradskim budžetom…”, navodi se  ovoj informaciji za javnost Lokalnog fronta Va uz napominjanje da ta pitanja ipak neće ostati bez odgovora.

“Slobodni ljudi” su se u saopštenju osvrnuli na politički spektar prošlih vremena i kako su izgledali predizborni programi i televizijske debate od uvođenja višestranačja. Ističe se da još od prvih dana višestranačja u našem gradu uveden jedan lep, građanski običaj, a to je da saslušamo šta to imaju da kažu sugrađani koji imaju drugačija mišljenja i stavove, kao i da je takva prilika davana i ljudima koji su dolazili sa strane. Valjevci su se, kako piše, ponosili time što je jedan relativno mali grad postao mesto gde su prve korake u svojoj karijeri osamdesetih i devedesetih načinili tada još nepoznati političari. Ukazuje se da su takvu atmosferu stvarali i podupirali lokalni mediji, otvarajući se za predstavljanje čitavom političkom spektru tog vremena.

“Šteta je što ne možemo ponovo da pogledamo snimke debata vođenih na prvim gradskim predizbornim TV programima: zanimljive, često vrcave i duhovite razmene mišljenja Valjevaca koji imaju različite stavove o mnogim važnim pitanjima. I koji se sve vreme kreću samo u okvirima lepog vaspitanja, elementarne pristojnosti, sa napadima na argumente, a ne na ličnost sagovornika. Takvih debata u ovom gradu odavno nema”, navodi se u ovom osvrtu.

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine.