Unapređenje turističke ponude valjevskih planina i reke Gradac u okviru projekta “Staze Srbije”

Juče je u sali Višeg javnog tužilaštva u Valjevu organizovana konferencija posvećena programu podrške usluga i proizvoda u oblasti turizma na području valjevskih planina. Konferencija, kojoj je prisustvovao veliki broj preduzetnika iz Valjeva i okoline, organizovala je Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u saradnji sa Privrednom komorom Srbije – Regionalnom komorom Valjevo i Turističkom organizacijom Valjevo.

Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji pokrenula je projekat “Staze Srbije” čiji je cilj promocija aktivnog turizma i planinarskih staza i unapređenje ponude usluga i proizvoda privrednih subjekata u oblasti turizma. U okviru ovog projekta uključeni su privredni subjekti koji gravitiraju u okviru venca valjevskih planina i reke Gradac.

Direktorka Turističke organizacije Valjevo Ana Marković zahvalila se prisutnima koji su došli u velikom broju, što prema njenim rečima pokazuje kvalitet i nivo ostvarene saradnje, koja se godinama stvara i razvija. Ona je istakla da je projekat “Staze Srbije” uvrstio Valjevo kao turističku destinaciju sa svojom ponudom vezano za region venca valjevskih planina.

“Biće mi drago da iskoristimo sve ono što nam ovi divni saradnici budu pružili u smislu stručne pomoći, kako da razvijamo turističku ponudu, kako da svoje proizvode i usluge plasiramo na najbolji mogući način. Očekuje nas veliki rad. Svakako, vi već dosta toga radite, samo mislim da smo možda mao više “skriveni”. Turistička organizacija, Privredna komora Srbije, Ministarstvo trgovine i turizma i UNDP pokušaće što više da razviju ovo naše blago koje imamo, a to je venac valjevskih palanina. Vi naravno ovo blago i čuvate i razvijate i jedan ste od najbitnijih činilaca u svemu ovome. Bitno je da se umrežavamo i zajedno razvijamo našu turističku ponudu i želim vam puno uspeha”, rekla je direktorka Turističke organizacije Valjeva Ana Marković.

Rukovodilac sektora za Ciljeve održivog razvoja Kancelarije UNDP-a Jelena Manić kazala je da projekat “Staze Srbije” na početku nije mogao da pokrije celu Srbiju i je fokus usmeren na region valjevskih planina. Ona je u svom obraćanju istakla da se to blago Valjevcima nalazi nadohvat ruke.

“Imali smo priliku da dođemo do nekih sredstava vezanih za tekuću situaciju sa pandemijom i fokusirali smo se na činjenicu da je privreda pogođena, da je zemlja bila zatvorena i da nije bilo međunarodnog turizma onako kako smo navikli. U tom smislu svi smo svedoci da se baš aktivirao domaći turizam. U jednoj nevolji pokušali smo da nađemo gde ima potencijala za razvoj i to je upravo bio taj susret sa prirodom, mogućnost ljudi da bolje upoznaju svoju zemlju, da osete prirodu i slobodu. Iz te perspektive smo krenuli i bilo je jasno da projekat jedino ima smisla u datim okolnostima, da se pojača ta ponuda. Da “obični” ljudi, ne samo oni koji su profesionalni planinari, budu u prilici da iskuse taj planinarski doživljaj. To je neki aspekt koji smo prepoznali i odlučili da ga više podržimo i da vidimo zajedno sa Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija šta je to što je moguće da se uradi kako bi se pospešila ta ponuda i približila ljudima”, kazala je Jelena Manić.

Program će obuhvatiti stručnu podršku za odabrane privredne subjekte, prvenstveno mikro, malih i srednjih preduzeća, za razvoj poslovanja i unapređenje ponude, u oblasti turizma, ugostiteljstva, bezbednosti hrane i gastronomije u skladu sa važećim standardima i globalnim trendovima. Biće prilagođen potrebama korisnika i planovima za razvoj poslovanja, a predviđeno je da svaki korisnik dobije mentorsku podršku. Poseban akcenat staviće se na upotrebu digitalnih alata, e-trgovine i beskontaktnog plaćanja.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.