Uskoro počinje rekonstrukcija zgrade nekadašnje Štedionice, buduće Gradske kuće

Rekonstrukcija zgrade nekadašnje valjevske Štedionice, odnosno Radio Valjeva, na Trgu Desanke Maksimović, najavljena je kao jedan od kapitalnih projekata za ovu godinu od strane gradskog rukovodstva. Projekat izrade projektno-tehničke dokumentacije za potrebe završetka radova na rekonstrukciji ovog napuštenog i ruiniranog zdanja, u kojem će biti Gradska kuća, u potpunosti je završen, projekat za izvođenje dobio je saglasnost protivpožarne službe MUP-a, čime je sva potrebna dokumentacija kompletirana, tako da se vrlo brzo očekuje i raspisivanje javne nabavke za izvođenje radova. Nakon što je Skupština grada Valjeva donela odluku o opredeljivanju namene zgrade Doma vojske za potrebe Matične biblioteke, aktuelna gradska vlast projektom rekonstrukcije objekta u kojem je nekada bilo Radio Valjevo pokazuje da ima nameru da se uhvati u koštac sa višegodišnjim problemom nekolicine zapuštenih i oronulih objekata u centru grada, koji inače predstavljaju nepokretno kulturno dobro.

Zgrada Radio Valjeva (2)

Zgrada nekadašnje Štedionice i Radio Valjeva na Trgu Desanke Maksimović / Foto: Valjevska posla

“Smatramo da sve te teme, koje su bile dosta škakljive u gradu, treba otvoriti, kao što smo učinili i sa Domom vojske, ali isto tako i sa drugim nepokretnim kulturnim dobrom – zgradom stare Štedionice, odnosno zgradom Radio Valjeva, budućom Gradskom kućom. Svi znamo u kakvom stanju je taj objekat! Kao što je gradonačelnik više puta sa ponosom najavljivao i govorio, gotova je tehnička dokumentacija i treba da počnemo sa radom. Javna nabavka biće raspisana u nekom bliskom roku, same te procedure oko javne nabavke traju oko mesec dana do dva, nakon čega možemo da očekujemo da imamo izvođača i da krenemo sa izvođenjem radova. Iskreno se nadam da za dva meseca mogu da počnu radovi na zgradi buduće Gradske kuće”, kaže Vladimir Mišković, član Gradskog veća.

Za zgradu nekadašnje Štedionice, buduću Gradsku kuću, ostavljena su sredstva u iznosu od 94 miliona dinara za izvođenje radova.

“Zaista smo obratili i posvetili veliku pažnju izradi projektno-tehničke dokumentacije za zgradu Štedionice. U Radnoj grupi prvi put bio je prisutan i arhitekta konzervator iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture, znači ne samo neko ko je davao uslove, već ko je pratio izradu dokumentacije. Imali smo ozbiljnu tehničku kontrolu, na čemu smo mi sami insistirali, dakle nije bila neka formalnost da se stavi potpis i pečat, nego tehnička kontrola izrade tehničke dokumentacije koja je trajala nekoliko nedelja. Sa ponosom možemo da kažemo da smo uradili sve što je do nas kako bi nam savest bila čista, da otvorimo temu jednog takvog objekta koji je u teškom stanju i da krenemo da rešavamo taj problem. U krajnjoj liniji vlast i ima mandat da otvara te neke teške teme”, ističe Mišković.

Vladimir Mišković (1)

Vladimir Mišković, član Gradskog veća / Foto: Valjevska posla

U zgradi buduće Gradske kuće, koja ima 501 metar kvadratnih bruto, odnosno 377 m2 neto površine, predviđeno je da u prizemlju bude Matična služba, dok će na prvom spratu biti jedan lep, reprezentativni prostor, koji će služiti za prijeme delegacija, održavanje važnih sastanaka. Biće iskorišćen i prostor u potkrovlju za još jednu lepu i funkcionalnu prostoriju.

“Zadovoljni smo sa svim što se planira da se uradi sa enterijerom i eksterijerom tog objekta. Mi smo se uvek trudili da ispunimo sve uslove. Uslovi Zavoda za zaštitu spomenika kulture su vrlo složeni, tu se ide u detalje – koje su pločice, kakvi su rukohvati, da li prozori smeju da imaju dva stakla, ili jedno staklo, a kamoli kada govorimo o ornamentici. Dosta je stvari koje su uništene, ali trudimo se da vratimo tu zgradu u što je moguće izvorniji oblik. Da podsetim, Grad Valjevo je u jednom trenutku izgubio na sudu u parničnom postupku protiv izvođača, mi naravno ne nosimo težinu tih nekih prethodnih odluka. Prema svakom objektu i svemu onome što je imovina grada, trudimo se da to nije Alajbegova slama i da sve što možemo objedinimo i vratimo u naš posed. U prethodnom periodu smo se potrudili da vratimo u naš posed rasvetu za koju je davnih dana u toj nekoj prvoj javnoj nabavci plaćeno 2 miliona dinara. Ono što je imovina grada Valjeva trudimo se da to bude imovina grada Valjeva, da obratimo pažnju na sve detalje”, naglašava Mišković.

Zgrada Radio Valjeva (1)

Zgrada nekadašnje Štedionice i Radio Valjeva / Foto: Valjevska posla

Osim predstojećih rekonstrukcija zdanja Doma vojske i zgrade nekadašnjeg Radio Valjeva, Mišković najavljuje i rekonstrukciju košarkaškog terena u dvorištu Pete osnovne škole, kao i izgradnju novog parka u Novom naselju.

Prema Miškovićevim rečima, očekuje se da izrada projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju košarkaškog igrališta u Petoj školi bude gotova za desetak dana. Rekonstrukcija podrazumeva u potpunosti nov izgled terena. Sve će biti novo – podloga, tribine, ograda…

Peta osnovna škola - košarkaški teren OŠ Sestre Ilić Valjevo

Košarkaški teren OŠ “Sestre Ilić” Valjevo / Foto: Valjevska posla

“Ona je teška i problematična, jer pripada Tešnjaru, koji spada u tu kategoriju nepokretnog kulturnog dobra od izuzetenog značaja. Tu su sve ingerencije vezane za Republički zavod za zaštitu spomenika kulture i Ministarstvo građevine, praktično nema naših ingerencija, i svi ti uslovi koji se dobijaju su teški i uvek složeni, nevezano da li je reč o košarkaškom terenu ili nečemu drugom. Mi smo sve te saglasnosti dobili, u niskom smo startu i neće biti nikakvih problema da to i realizujemo. Naravno, imali smo dosta izazova u toku rada na tehničkoj dokumentaciji, poput izmeštanja niskonaponskih vodova, uspeli smo sve da prevaziđemo i nadam se da ćemo uskoro imati kompletno svu dokumentaciju koju ćemo moći da iskoristimo, bez obzira da li ćemo obezbediti sredstva kroz naš budžet, rebalans budžeta, ili možda kroz neki budući konkurs nekog ministarstva”, kaže Mišković.

Što se tiče novog parka u Novom naselju, on će biti izgrađen u blizini Eparhijskog doma, a ideja je da se napravi prostor koji će moći da koriste pripadnici svih generacija, a čime će biti zaokružena važna celina u tom delu grada.

Park u Novom naselju - 3D prikaz

Prikaz izgleda budućeg parka u Novom naselju

“U ovom trenutku, taj projekat je u svojoj prvoj fazi, u fazi urbanističkog projekta, već imamo 3D model kako on treba da izgleda u finalnoj fazi. Neki građani su već videli kako će izgledati park i mislim da će na kraju svi biti oduševljeni. To je zaista jedna lepa priča, koja je značajna i potrebna svim žiteljima tog dela grada. Novo naselje je ipak malo izdvojena celina u odnosu na centar grada i trudili smo se da sugrađanima koji žive u tom delu ponudimo nešto što im je neophodno i da napravimo nešto što arhitekte zovu sekundarni centar. U okviru planiranog parka biće izgrađen novi teren za mali fudbal – mini pitch, trim staza, vežbaonica, prostor za decu za igru sa adekvatnim mobilijarom, pešačka staza, sa dosta zelenila i klupica za sedenje, park će biti uokviren behatonom i imaće praktično pristup sa svih strana. Ideja je bila da napravimo nešto što mogu da koriste svi, od onih najmlađih, do najstarijih”, otkriva Vladimir Mišković.

M.P.M.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.