Uspeh gimnazijalaca na Republičkoj smotri naučno – istraživačkih radova

Na Republičkoj smotri naučno – istraživačkih radova, održanoj 30. maja u Pančevu, devetoro, od 13 plasiranih, učenika Valjevske gimnazije osvojilo je nagrade, iz različitih oblasti. Prvo mesto su Marko Nikolić, drugi razred i učenice prvog: Jana Mitrović i Nađa Nenadović. Srebrno odličje krasi Lenku Nikolić, drugi razred i učenice trećeg: Ivanu Milošević, Vanju Anđelić, Minu Lazić i Sofiju Janevska, dok je Anastasija Pavlović I7 osvojila treće mesto za kompleksan rad iz oblasti zaštite životne sredine.

Valjevska gimnazija

Prema rečima psihologa, Gordane Avramović, da bi se učenici plasirali na Republičku smotru naučno – istraživačkih radova talentovanih učenika, prvo moraju da ostvare zavidan plasman na Regionalnoj smotri, ranijih godina održavanoj u regionalnom centru za talente u Loznici, a 8. maja ove godine, prvi put u Valjevskoj gimnaziji.

“Talentovani učenici prolaze komplikovanu proceduru do ove nagrade. Prvi korak je ispitivanje intelektualnih sposobnosti da bi ušli u kategoriju talentovanih. Nakon toga, oni biraju teme svojih istraživačkih radova i prolaze sve procedure i metodologije u naučnom istraživanju. Radovi učenika koji su na kraju osvojili nagrade su vrlo zahtevni, na vrlo visokom nivou jer podrazumevaju zaista sjajne, ne samo sposobnosti, nego i znanja i veštine.”

Valjevska gimnazija

Inače, na Regionalnoj smotri učestvovalo je 23 učenika Valjevske gimnazije, od kojih je 13 izborilo prlasman na Republičku smotru.

Profesorka geografije i zaštite životne sredine u Valjevkoj gimnaziji, Milka Majstorović, bila je mentor učenicima koji su priredili radove iz domena ekologije i zaštite životne sredine, i bili su veoma interesantni, sveobuhvatni i sadržajni, iako ovdašnjim učenicima nisu dostupni resursi kao đacima iz velikih sredina.

Valjevska gimnazija

“Naši učenici su upućeni isključivo na nas profesore, dok su učenici iz Beograda upućeni na regionalne centre u Beogradu, koje pohađaju, i samim tim njihovi mentori su doktori nauka koji rade na univerzitetima, Institutima iz uže stručnih oblasti. Njihovi učenici imaju pristup univerzitetskoj biblioteci, laboratorijama. Našim učenicima u Valjevu, i generalno u manjim sredinama, to je nemoguće. Svaka nagrada koju su učenici Valjevske gimnazije osvojil, bez obzira na mesto, za nas je prva nagrada – govorim za zaštitu životne sredine. Ja sam ponosna što sam profesor ovoj deci, i jer sam bila njihov mentor.”

Mina Lazić III2, učenica prirodno – matematičkog smera, osvojila je drugo mesto, dok je Anastasija Pavlović I7, društveno – jezički smer, osvojila treće mesto: “Moj rad je iz zaštite životne sredine na temu Uticaj prirodnih i antropogenih faktora na arheološka nalazišta u okolini Valjeva. Ove godine i na Regionalnom, i na Republičkom takmičenju, osvojila sam treće mesto. Ove nagrade mi mnogo znače jer su prve koje sam osvojila u srednjoj školi i htela bih da se zahvalim svojoj profesorki Milki Majstorović zbog divnih sugestija koje mi je davala tokom izrade ovog rada.”

Valjevska gimnazija

Milena Petrović, profesorka srpskog jezika i književnosti, bila je mentor Lenki Nikolić II4, koja je pripremila zanimljiv naučno – istraživački rad o snovima iz srpskog.

“Veoma interesantno je to što Lenka pokazuje izuzetan talenat za srpski jezik i književnost, i upravo to je posebnost naših učenika. Bez obzira na to čime će se sutra baviti i za koji smer su se opredelili, oni pokazuju izuzetnu svestranost za različite oblasti. Lenkin rad je posebno interesantan jer je u korelativnom odnosu sa drugim predmetima, posebno psihologijom.” Posebna dragocenost naučno – istraživačke smotre je sadržana u činjenici da srednjoškolce priprema, ne samo za završne ispite i pripremu diplomskog, već i za dalje školovanje, napominje profesorka Milena Petrović. “Tako da se, na ovaj način, kod nas stiče jedno široko obrazovanje i znanje, ne samo iz oblasti i teme za koju su se opredelili, već pokazuju i određeno znanje i eksperimentalni pogled na svet.”

Radi ostvarivanja svog naučno – istraživačkog rada, Lenka Nikolić, učenica drugog razreda IT smera, obavila je anketiranje različitih populacija ljudi: “Tema mog rada bila je Konceptualizacija pojma leksikalizovanog kao san u savremenom srpskom jeziku i rad se zasnivao na teoriji kognitivne lingvistike. Ima usku povezanost sa psihologijom i drugim naukama i na Republičkom takmičenju sam osvojila drugu nagradu.”

Valjevska gimnazija

Za naučno – istraživačke radove na engleskom jeziku nagrađeno je ukupno šestoro učenika Valjevske gimnazije. Nađa Nenadović I5, učenica  filološkog smera, sa mentorom profesorkom Marijom Milovanović, osvojila je prvo mesto sa 97 poena, dok je profesorka Tatjana Marinković bila mentor  Marku Nikoliću II6, učeniku bilingvalnog smera Valjevske gimnazije: “Smatram da je sam proces pisanja naučno – istraživačkog rada veliki izazov za učenike i mislim da samim tim učimo stil pisanja i metodologiju koji prate pisanje jednog ozbiljnog rada, posebno iz engleskog jezika. Pisanjem rada učenici mogu da steknu mnogo veće znanje i unaprede svoje veštine”.

Pod mentorstvom profesora engleskog jezika, Stefana Brkića, učenica specijalizovanog matematičkog odeljenja, Jana Mitrović I1, takođe je osvojila prvo mesto:    “Pisala sam rad na engleskom jeziku na temu astronomije. Uložila sam dosta vremena i truda u ovaj rad i lep je osećaj kada nešto, za šta date sebe, bude viđeno i nagrađeno.”

Takođe, profesor Brkić bio je mentor Vanji Anđelić, učenici trećeg razreda filološkog smera: “Ove godine sam pisala rad iz engleskog jezika i na Republičkom takmičenju osvojila drugo mesto. Takođe u osnovnoj školi sam učestvovala na ovom takmičenju i drago mi je da sam nastavila jer se sada moj trud isplatio”.

Učenica prirodnog smera, Ivana Milošević III4, pod mentorstvom profesorke engleskog jezika i književnosti, Smiljane Milanović, osvojila je drugo mesto: “Moja tema bila je Uticaj društvenih mreža na tinejdžere i zanimljiva mi je jer sam pisala na engleskom, a samim tim sam razvijala veštinu pisanja, dok sa druge strane sam obavila anketu na aktuelnu temu koja ima i psihološki aspekt. Takođe, naučila sam kako metodološki da obradim podatke prikupljene anketiranjem učenika Valjevske gimnazije.”

Profesorka Marija Milovanović bila je mentor učenici trećeg razreda specijalizovanog matematičkog odeljenja, Sofiji Janevska, koja je takođe osvojila drugo mesto na Republičkoj smotri talentovanih. Raznovrsnost interesovanja i analitičnost učenika Valjevske gimnazije, potvđuje i izbor njene teme Marija Kalas – život primadone: “Ono što me najviše motivisalo da taj rad napišem najkvalitetnije što mogu je to što je ona bila jedna od najpoznatijih operskih pevačica u istoriji te umetnosti, ali za vreme njenog života o njoj je najviše pisano kroz tabloide, tako da ne ostaje zapamćena kao najkvalitetnija operska pevačica, već po raznim tračevima”.

Inače, na Regionalnoj smotri učestvovalo je 11 učenika osmog razreda osnovnih škola Andra Savčić i Sestre Ilić iz Valjeva, a njihovi radovi bili su iz oblasti matematike, fizike i engleskog jezika.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.