Uspešna promocija i afirmacija vina i vinske kulture

Nedavno je na Fakultetu zdravstvenih i poslovnih studija, Univerziteta Singidunum u Valjevu, održan Kolubarski sajam vina, manifestacija koja već nekoliko godina uspešno afirmiše i promoviše vinare i vinsku kulturu. Ove godine su se na Sajmu, pored vinarija, predstavile i destilerije i drugi srodni proizvođači, ne samo iz našeg kraja, nego iz drugih delova Srbije. Imajući u vidu da su inicijativu za ovogodišnju organizaciju petog po redu Kolubarskog sajma vina pokrenuli Studentski parlament i studenti pomenutog Fakulteta, te da je manifestacija organizovana na zavidnom nivou, vredi uputiti reči hvale svim mladim ljudima-studentima koji su učestvovali u pripremi i vrlo profesionalno realizovali ovaj događaj. Studenti su se više nego odlično snašli u ulogama organizatora Sajma, a komplimenti na njihov račun stigli su i od profesora, i od izlagača, i od posetilaca Sajma.

Kolubarski-sajam-vina-2022-41

Peti Kolubarski sajam vina / Foto: Fakultet zdravstvenih i poslovnih studija, Univerziteta Singidunum u Valjevu

Peti Kolubarski sajam vina okupio je 15 izlagača iz Valjeva i okolnih sela, Osečine, Lazarevca, Kruševca, Aleksandrovca i Iriga. Posetioci su imali su priliku da na štandovima vide, kupe i degustiraju razne sorte vina, rakije, mlečne proizvode i razne vrste sireva (od onih koji sazrevaju u vinu, medu, pepelu, do sireva sa majčinom dušicom),  zatim domaće proizvode od ovčijeg mesa (peglana, dimljena i pikant kobasica i kulen), biljna i začinska ulja, proizvode od lekovitog bilja (tinkture i čajevi), medenjake, mikrobilje, začinske soli itd.

“Prvenstveno nam je drago i želeli bismo da se zahvalimo svim izlagačima, sponzorima i posetiocima, što su nam ukazali poverenje svojim dolaskom i učešćem na našem Sajmu. Divno je videti da ima tako puno ljudi koji su radi da sarađuju sa mladima i da im daju vetar u leda, kad god je to potrebno. Nadam se da ćemo imati uspeha da i sledeće godine organizujemo šesti po redu Kolubarski sajam vina, koji će biti veći, bogatiji, raznovrsniji i još uspešniji”, kazao je Dejan Vujić, takođe jedan od studenata Fakulteta zdravstvenih i poslovnih studija, Univerziteta Singidunum u Valjevu, koji je dao svoj doprinos u organizaciji petog Kolubarskog sajma vina.

Prvi put u Valjevu i Kolubarskom okrugu, svoje proizvode je izlagala i kompanija “Rubin” iz Kruševca, poznati srpski gigant u proizvodnji vina i alkoholnih pića. “Rubin” je na ovogodišnjem Kolubarskom sajmu vina predstavio svoju paletu premijum vina i paletu stonog vina “Stari grad” koje smatraju novom perjanicom svoje vinarije, kao i Vinjak XO premijum segment.

U okviru petog Kolubarskog sajma vina organizovane su i edukativna radionica “Vinski bonton”, koju je održao somelijer Filip Gračanin, kao i interaktivne nagradne igre sa vrednim nagradama za najbolje učesnike. U kulturnom i muzičkom delu programa Sajma nastupili su Centar za negovanje tradicije i kulture Abrašević, kao i studenti Fakuteta.

Osim Fakulteta zdravstvenih i poslovnih studija, Univerziteta Singidunum u Valjevu, poršku studentima u organizaciji petog po redu Kolubaskog sajma vina pružila je i Turistička organizacija Valjevo.

M.P.M.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.