Usvojene izmenjene Uredbe o ograničenju cena osnovnih namirnica i naftnih derivata

Vlada Srbije je na jučerašnjoj sednici usvojila izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cene derivata nafte koja danas stupa na snagu, a kojom je zadržana ista metodologija obračuna maloprodajne cene derivata nafte, s tim što je trgovačka marža u odnosu na prethodnu Uredbu povećana za dinar, sa šest na sedam dinara po litru.

Vlada-Republike-Srbije

Pored toga, Vlada je usvojila i novu Odluku o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte kojom će umanjenje akciza biti 15 odsto, umesto 20 odsto, kako je bilo precizirano u prethodnoj odluci. To će sve zajedno dovesti do povećanja maloprodajne cene naftnih derivata u narednih mesec dana, tačnije do 31. maja kada uredba prestaje da važi.

Konačna maloprodajna cena za evro dizel i evro premijum BMB 95 za naredni period će, kao i do sada, biti objavljivana svakog petka do 15 sati na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Cena-nafte-i-naftnih-derivata

Takođe, Vlada je na jučerašnjoj sednici u cilju zaštite standarda građana produžila i važenje Uredbe o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica za narednih 60 dana, tako što će cena šećera, brašna tip 400 i tip 500, suncokretovog ulja i svinjskog buta ostati nepromenjena, što znači da neće prelaziti nivo cena tih proizvoda na dan 15. novembar 2021. godine.

Tačnije, ograničenje cena primenjuje se na šećer kristal u pakovanju od jednog kilograma, brašno tip 400 i tip 500 u pakovanju do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, jestivo suncokretovo ulje u pakovanju od jednog litra i svinjski but.

Izmenama Uredbe je precizirano da maksimalna maloprodajna cena UHT mleka sa 2,8 procenata mlečne masti ne sme prelaziti 113,99 dinara po litru, a koja uključuje trgovačku maržu koja maksimalno može iznositi 12%.

Telefon za prijave nepravilnosti u vezi sa primenom Uredbe o ograničenju visine cena naftnih derivata je 066 847 00 27.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.