Vakcina protiv virusa korona stiže i pre nego što smo očekivali?!

Naučnici širom sveta pokušavaju da naprave vakcinu protiv virusa korona, a moguće je da će se na tržištu naći već u oktobru…

Grip

Vakcina za korona virus koja je u Velikoj Britaniji ove nedelje krenula u fazu testiranja na ljudima, mogla bi se pojaviti na tržištu u oktobru, rekao je Adar Panavala, generalni direktor “Serum instituta Indije” (SII), indijske kompanije koja planira da proizvodi vakcinu. Vakcinu su proizveli naučnici sa Oksforda, a SII planira da krene u proizvodnju već za dve do tri nedelje.

Dolazak vakcine na tržište zavisi od toga koliko će biti uspešno testiranje na ljudima, prenosi portal Indeks.hr.

“Naš tim radi blisko sa doktorom Hilom sa Oksforda i očekujemo početak proizvodnje u sledeća dve do tri nedelje. Prvih šest meseci ćemo proizvoditi pet miliona doza mesečno, pa se nadamo da ćemo nakon toga proizvodnju podići na 10 miliona u istom periodu”, kaže Ponavala.

On dodaje da se izlazak vakcine na tržište očekuje u oktobru, ali, kako napominje, samo ako su testiranja uspešna uz potrebne provere efikasnosti i bezbednosti.

“Treba reći da pokrećemo proces proizvodnje na naš rizik, kako bismo imali dovoljno doza za sve, ako se klinička testiranja pokažu uspešnim”, napomenuo je Ponavala.

Ističe i da njegova kompanija neće patentirati vakcinu, ako klinička testiranja budu uspešna.

“Nećemo ga patentirati jer želimo da se proizvodi i prodaje u celom svetu, ne samo u Indiji. Nadam se da će isto slediti i ostale kompanije koje otkriju vakcinu kako bismo što je pre moguće imali milijarde doza širom sveta”, rekao je Ponavala.

Izvor: mondo.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.