Valjevo dobilo novac za energetsku efikasnost

Ugovor sa 67 lokalnih samouprava o povećanju energetske efikasnosti potpisan je danas u Kraljevu, a u grupi ovih gradova je i Valjevo. Gradonačelnik Lazar Gojković je danas u Kraljevu potpisao ugovor koji će omogućiti građanima Valjeva da zamene dotrajalu stolariju, ugrade termoizolaciju ili zamene kotlove koji koriste fosilna goriva. Građani će finansirati pola troškova, a drugu polovinu Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalna samouprava. Nakon potpisivanja govornika, u ime predstavnika lokalnih samouprava -gradonačelnika i predsednika opština, skupu se obratio valjevski gradonačelnik.

On se zahvalio predsedniku Republike Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije, na podršci koju pružaju Valjevu na raznim poljima, kao i ministarki dr Zorani Mihajlović i celom njenom timu, “jer dosta čine na modernizaciji energetskog sektora u Srbiji, za razvoj zelene Srbije, na ispunjavanju visokih kriterijuma na polju energetike i zaštite životne sredine koji se pred našu zemlju postavljaju na putu ka Evropskoj uniji.”

“Srećan sam što je apel Valjevaca da nam je neophodna podrška države u rešavanju najvećeg problema- zagađenja vazduha, doprla do najviših predstavnika naše države. Valjevo i Valjevci će kroz ove subvencije dobiti priliku da renoviraju svoje objekte, uštede energente i tako pomognu ne samo kućnim budžetima, već i smanjenju aerozagađenja u Valjevu, koje poslednjih godina dobija zabrinjavajuće razmere! Grad Valjevo će iz budžeta izdvojiti isto onoliko novca koliko dobijamo i kroz ovaj program -10 miliona dinara! Još jednom hvala svima na prilici da učestvujemo u ovom programu i da se uskoro svi zajedno ponosimo dobrim rezultatima, a to su zdrav vazduh, lepše Valjevo i lepša Srbija”, zaključio je u Kraljevu, gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Naš grad će od Ministarstva dobiti 10 miliona dinara, a isto toliko, dakle 10 miliona dinara je opredelio iz svog budžeta. Po iznosu koji je izdvojen iz gradskog budžeta, Valjevo je u grupi gradova u Srbiji koji su najviše izdvojili za ovaj program.

Građani će biti na vreme obavešteni kada će početi prijavljivanje za ova sredstva i ko ima pravo da konkuriše. Tek predstoji raspisivanje dva javna poziva za izbor firmi koje će sprovoditi radove i za građane i uslove za konkurisanje za subvencije. Zato nema potrebe da građani dolaze u Gradsku upravu i da se raspituju za ove subvencije, jer one još nisu počele da se dodeljuju građanima!

Na konkurs Ministarstva rudarstva i eneregetike se prijavilo 88 lokalnih samouprava, a izabrane su one koje su imale kompletnu dokumentaciju i koje su bile spremne da odvoje značajna sopstvena sredstva.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.