Pesnik Vojislav Karanović je ovogodišnji dobitnik nagrade „Desanka Maksimović“

U organizaciji Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović“, Grada Valjeva i Zadužbine „Desanka Maksimović“ u Brankovini je po 26. put uručena nagrada „Desanka Maksimović“ za ukupan doprinos srpskoj poeziji, pesniku Vojislavu Karanoviću.

Desanka Maksimović

Ovogodišnji žiri u sastavu: Tanja Kragujević, Vladimir Kopicl, Slobodan Zubanović, Sonja Veselinović i Svetlana Šeatović, predsednik, doneo je jednoglasnu odluku da se Nagrada “Desanka Maksimović” za ukupan doprinos srpskoj poeziji, koju dodeljuje Zadužbina “Desanka Maksimović” za 2019. godinu dodeli Vojislavu Karanoviću. Nagradu, koju čine povelja i statua Desanke Maksimović, uručio je upravitelj zadužbine prof. dr Bojan Đorđević, koji je pesniku Vojislavu Karanoviću poželeo dobrodošlicu u porodicu dobitnika ove nagrade.

Primajući nagradu, Vojislav Karanović  zahvalio se članovima žirija što su njegovu poeziju doveli u vezu sa poezijom Desanke Maksimović i sa poezijom prethodnih dobitnika ove lepe nagrade.

“Hvala im na tome što su poverovali da neke od mojih pesama potiču iz domovine praštanja i svetlih čuda, i da poneka reč u mojoj poeziji, iako tek trošni most, omogućava prelazak sa jedne na drugu stranu i pomaže da jedna duša dodirne drugu dušu. To nije malo. To je zapravo ono što čini lepotu pevanja. A u osnovi te lepote, lepote pevanja, nalazi se radost življenja. Upravo nas na to sve podseća naša pesnikinja”, istakao je u svom obraćanju Vojislav Karanović.

Desanka Maksimović

U ime svih koji organizuju ovu svečanost, direktorka Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović” Violeta Milošević požela je prisutnima dobrodošlicu u Brankovinu, istakavši da već 26 godina Grad Valjevo, Matična biblioteka i Valjevska gimnazija sa radošću dočekuju dolazak u pohode Desanki savremenika, prijatelja iz Zadužbine “Desanka Maksimović” i brojnih kolega iz Narodne biblioteke Srbije. Direktorka je sve čestitke uputila ovogodišnjem laureatu, pesniku Vojislavu Karanoviću i poželela mu dobrodošlicu u porodicu slavodobitnika ove nagrade.

U ime gradonačelnika Valjeva goste je pozdravio član Gradskog veća zadužen za kulturu Dejan Bogojević. “Hrabro je danas pisati poeziju posle svih pesničkih velikana. Pisanje i čitanje poezije je borba za očuvanje ljudske duše. Isidora Sekulić je smisao poezije našla u rečima “Bez čega poezija ne može, to su život i smrt, bez čega život i smrt ne vrede, to je poezija”, a Šarl Bodler je rekao: Uvek budi pesnik, pa makar i u prozi. U Brankovini danas slavimo poeziju kroz dodelu nagrade i magiju poetske reči. Grad Valjevo je ponosan na umetnike i uvek je tu da podrži manifestaciju kao što je dodeljivanje Nagrade “Desanka Maksimović”, ali i brojne druge kvalitetne programe i umetničke sadržaje”, istakao je u svom obraćanju na svečanosti u Brankovini Dejan Bogojević. Bogojević je na kraju uputio čestitke ovogodišnjem laureatu pesniku Vojislavu Karanoviću.

Desanka Maksimović

Vojislav Karanović rođen je 1961. godine u Subotici. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu na grupi za jugoslovensku i opštu književnost. Svoj pesnički ugled postupno i sigurno je gradio tokom devedesetih godina prošlog veka, da bi danas pripadao užem krugu odabranih imena savremene srpske poezije. Dobitnik je Miljkovićeve nagrade i drugih nagrada Branko Ćopić i Meša Selimović, Vitalove nagrade “Zlatni suncokret”, kao i nagrade Disovog proleća za ukupno pesničko delo. Radi kao urednik u Radio televiziji Srbije. Živi u Beogradu.

Na svečanosti uručenja Nagrade “Desanka Maksimović” u Brankovini, slavodobitniku je upućena muzička čestitka u vidu nastupa Kamernog trija Artis, koga čine Angelina Novaković – violina, Andrijana Božić – klavir i Andrija Mirković – klarinet. Ovaj trio izveo je “Tri komada” Dmitrija Šostakoviča i “Klecmer fantaziju” Endrjua Lista.

Prethodno je u Valjevskoj gimnaziji svečano proglašen pobednik 26. poetskog konkursa “Desanka Maksimović” , a ta titula je ove godine pripala Lenki Nastasić, učenici Gimnazije iz Sombora.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.