POSUĐENA KALDRMA: U SUSRET RADOSTI

Juče minus, danas – stiglo proleće! Joj, radosti moja. Samo, u ovo savremeno doba: jagorčevine, kukurek, visibabe – nisu prvi vesnici početka novog životnog ciklusa. Sada to počinje: raznim virusima, gripom Ha-tralala, boginjama. Pa, šta te pogodi. Neizostavno, bujičnim  vodama, crnim k’o oranje, nadošlim, svačim ‘’oplemenjenim’’. Možda ćeš opet ovog proleća pevušiti:

 

“Tiho teče Ljubostinja, kraj Vidraka

što se higijenom u Valjevu bavi…

 Samo kad Ljubostinja nadođe

smeće iz korita u mutnoj vodi zaplovi…’’

 

’’Nadolazi’’ lepo vreme, te se pitaš da l’ će i ove godine biti poznat isti onaj prošli pravednik koji: mamu, tatu, curicu, šurnjaju i snaju zapošljava dok kosi, da ima ko vodu da mu nosi, dok narod sve plaća?

Ipak, treba izbistriti: poplave raznih vrsta ozbiljno mogu ugroziti svakog pojedinca. Zbog toga da se vratiš na učinkoviti uzvik pojedinih skupih zdravstvenih ustanova. Malo iz bojazni, malo jer stvarno: ovde – onde – tuda –svuda žiga, sediš i, na tinjajućoj vatrici u šporetu na drva, strpljivo kuvaš čaj. Nazovi. Ista kesica – treći put. To više nije obojena vodica.

Žalosno, al’ istinito: nije da nemam, nemaš, nemamo… Al’ ono primanje, zvano mesečna zarada, nije u mogućnosti da podmiri potrebe. Bar osnovne i neophodne. Podseti me šta to beše statistika potrošačke korpe. Ko to još uvek sme da analizira?!

Ukoliko te nešto zaboli, prvo zoveš cool centar, pa kada ti se nekim čudom neko javi da zakažeš pregled u državnoj zdravstvenoj ustanovi, pa nakon maratonskog čekanja na dobijeni datum, pa posle sati provedenih u čekaonici  (iako si stigao na vreme za pregled u dobijenom terminu), pa ako si sve to preživeo, odlaziš u neku apoteku da lek(ove) kupiš i naravno papreno platiš…  Drugi mogući scenario (ukoliko ti je zaista izuzetno loše te se strašiš da nećeš preteći do dobijenog datuma i termina jer, nedajbože, i državni uređaji se mogu pokvariti te agoniju samo produžiti) uzimaš ‘’crkavicu’’ za koju se trudiš da zaboraviš da postoji, deci ukidaš užinu, babi lekove,  te odlaziš na pregled u tamo neku davno osnovanu privatnu kliniku…

Valjevo

Ali, u tvoj mukom dočekani termin padobranski uleće – zaslužni građanin: mladi mrga dva sa dva tužno ukrštenih obrva koji je sve prednosti u životu stekao, u skladu sa američkim stilom življenja: besmislenim jurcanjem za loptom!  Ah, tužne li sudbe!!! I ti neizostavno treba da si sapatnik njegovom bolu. Zaboga, pa to je humano! Njega sigurno mnogo više boli!!! U tih ‘’dva sa dva’’ sigurno je znatno više ‘’materijala’’ koji može ‘’boleti’’? Šta si ti?! Tek smežurana, izrabljena šačica jada. Eto, tokom nekog od poslednjih građanskih oružanih rasprava (i raspada one Ju države, čije je postojanje izgubilo smisao nakon uništenja moćnog SSSR-a), bio si u prvim linijama . Trpeo i preživeo zadato. Bez dugoročnih posledica. Traženja boračkih beneficija (k’o oni šoferi koji su, za to vreme, lupali kamione po Krušiku, pa se kasnije proslavili braneći seljacima da u vreme vazdušne opasnosti oru svoje njive kraj manastira…) Ikad išta nisi tražio. E pa, to si i dobio. Čekaš u privatnoj klinici na pregled kod lekara, koji nije u mogućnosti da te primi u državnoj zdravstvenoj ustanovi jer vikendom organizuju samo pasivna dežurstva i  dolaze na hitne, ali baš hitne, slučajeve…  Hvala na ukazanoj pažnji jer on je jedan od dobrih. Iz samo njemu znanih razloga još nije otišao ‘’preko’’, čak se i politikom ne bavi… I njemu nisu plaćeni: prekovremeni rad, noćni sati, putni troškovi za sve dane provedene radeći za narod (il’ ‘’državu’’) jer jednostavno ‘’nema modela’’. Ali,  kalup izrabljivanja je pozlaćen narodnim rukama… O radosti, naša!

A ti? I dalje čekaš. I ćutiš. Ti ikada nisi bio ‘’slučaj’’. Posebno ne hitan. Ti si uvek sve sam na vreme obavljao, odlično se organizovao, bez greške ostvarivao uspešne rezultate.  A onda su počeli da stižu napredni slučajevi… Nekako dominiraju oni sa plodnih oranica, ali i varoški umetnički nastrojen podmladak  prepoznatljiv po neznanim sortama iz šljivika kraj potoka… Ko li sve to plevi, secka… da l’ nana kuva čajić za osmehić? Na sreću, deca Valjeva se uspešno snalaze pod suncem tuđeg neba.

 A ti, i dalje, ćutiš i čekaš… U toj nametnutoj dokolici ‘’pade’’ ti na um Crnjanski…

Da l’ su tvoje misli kao svetlica? Tek, toliko ideja tim zapletenim putevima hita, a ti čekaš i, u nekom trenu,  pomišljaš: ‘’Da l’ je onaj mladi ‘’dva sa dva’’ mrga sumornog lika u pauzi plivuckanja za loptom ikada išta pročitao? Ništa za to, sinko. Samo se ti dobro ‘’prodaj’’ nekom klubu daleko, što dalje.’’

Istovremeno, kao utehu tvoj moždani sklop ti šalje reči Frojda da kada osoba počne da sumnja u svoj život i svoju vrednost – postaje bolesna. Dakle, tebi će biti dovoljan samo kratkotrajni smiraj uz šolju sveže pripremljenog ispranog čaja…

Onako, za svaki slučaj, podseti se da je Frojd rekao i: ‘’Pre nego što kod sebe dijagnostifikujete depresiju i nisko samopouzdanje, obavezno budite sigurni da niste okruženi idiotima.’’

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.