Potpisivanje Deklaracije o unapređenju položaja Roma

Pomoćnik gradonačelnika Saša Simić, po ovlašćenju gradonačelnika dr Slobodana Gvozdenovića, potpisao je Deklaraciju o unapređenju položaja Roma, na jučerašnjoj konferenciji „Inkluzija Roma-izazovi i šanse na lokalnom nivou“, održanoj u Smederevu u okviru projekta „Ovde smo zajedno-Evropska podrška za inkluziju Roma“.

Valjevo

Osim grada Valjeva, Deklaraciju je potpisalo još 19 lokalnih samouprava Republike Srbije, a pored pomoćnika Simića, konferenciji u Smederevu prisustvovali su i pomoćnik gradonačelnika Miroslav Pimić, kao i članovi Mobilnog tima za inkluziju Roma grada Valjeva. Deklaracijom je definisano donošenje i uspešno sprovođenje Lokalnih akcionih planova za unapređenje položaja Romkinja i Roma u društvenoj zajednici, angažovanje koordinatora za romska pitanja i jačanje međusektorkse saradnje pružanjem podrške u radu Mobilnih timova.

Učesnici konferencije imali su priliku da se upoznaju sa primerima dobre prakse u gradovima i opštinama u izradi urbanističkih planova za romska naselja kroz primenu 18 modela stambenog zbrinjavanja Roma. Ovom prilikom prezentovan je i rad  Mobilnih timova za inkluziju Roma koji su formirani u lokalnim samoupravama Republike Srbije u okviru realizacije ovog projekta pre dve godine.

Konferenciju u Smederevu otvorila je direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije Suzana Paunović, koja je ovom prilikom naglasila da je Vlada Srbije posvećena pitanjima inkluzije Roma o čemu govore i uspostavljeni institucionalni mehanizmi kojima se prati napredak u toj oblasti na nacionalnom i lokalnom nivou. Prema njenim rečima, mobilni timovi na terenu pružali su pomoć pri zaposlenju, obrazovanju dece i izdavanju zdravstvenih knjižica, čime su postali ključni resurs u svojim zajednicama i bitan mehanizam za realizaciju lokalnih i nacionalnih ciljeva za inkluziju Roma.

Paunović je ovom prilikom istakla da je Strategijom za uključivanje Roma i Romkinja za period od 2016. do 2025. godine,  stvoren okvir da se aktivnosti sve više sprovode na lokalnom nivou, što donosi nove obaveze gradovima i opštinama, ali i priliku za napredak, razvoj i korišćenje svih potencijala koje romska zajednica ima.

Valjevo

Zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji,  Oskar Benedikt, na konferenciji u Smederevu, istakao je značaj usvojene Strategije za uključivanje Roma i Romkinja, navodeći da Unija ostaje posvećena rešavanju ovog pitanja. Benedikt je naveo da vrednost ovog projekta iznosi 4,8 miliona evra, dok se u narednom periodu očekuje dodatnih 20 miliona evra.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio je ocenio da je skup u Smederevu potvrda značaja saradnje svih partnera na postiznanju projektnih ciljeva, izrazivši posebno zahvalnost Kancelariji za ljudska i manjinska prava na doprinosu u koordinaciji projektnih aktivnosti.

Na konferenciji u Smederevu, govorili su i pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Jovanka Atanacković. Ona je navela da je resorno ministarstvo napravilo softver za Geografsko-informacioni sistem (GIS), a završeno je i mapiranje 583 podstandardna romska naselja u Srbiji.

Takođe, kako je precizirala, urađena je detaljna procena stanja u podstandardnim romskim naseljima u 20 pilot opština, trenutno se izrađuje 13 urbanističkih planova u 11 opština, a urađena je i tehnička dokumentacija za potrebe unapređivanja podstandardnih romskih naselja u 14 opština.

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Vitomir Mihajlović iskazao je zahvalnost Vladi, opštinama i gradovima koji učestvuju u projektu, istakavši da smo zajedničkim radom pokazali da nema nereševih problema.

Evropska podrška za inkluziju Roma je projekat vredan 4,8 miliona evra, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Misija OEBS-a u Srbiji. Njime se obezbeđuje podrška institucijama Srbije u poboljšanju položaja Roma u pristupu osnovnim pravima, građanskom učešću, tržištu rada, obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj zaštiti, adekvatnom stanovanju i kreiranju poslova.

Projekat se sprovodi i uz podršku Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Stalne konferencije gradova i opština, nevladine organizacije „Praksis“, Fonda za obrazovanje Roma, Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije i Tima za socijalnu inkluziju i smanjenje siromaštva.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.