Staratelji đaka iz OŠ u Rajkoviću ipak će tužiti nastavnika!

Posle objavljivanja vesti o fizičkom sukobu između nastavnika likovnog i učenika osmog razreda, koji se dogodio u OŠ “Vojvoda Živojin Mišić” u Rajkoviću, u kojem đak te škole tvrdi da ga je nastavnik davio, našoj redakciji javili su se staratelji maloletnog učenika, želeći tako da se obrate javnosti i, prema njihovim rečima, kažu istinu šta se zaista dogodilo.

Učenikov deda Z.K. za Valjevska posla kaže da su on i njegova supruga posle svih neistina koje je izneo nastavnik Miša Dudić, ipak odlučili da ga krivično gone.

“Iz čovečanskih razloga nismo hteli da podižemo prijavu, ali to se sada promenilo, jer nastavnik mnogo laže i provocira. Prvobitno smo bili za to da se problem reši na nivou škole, ali posle svih izjava u kojima nastavnik Miša Dudić pocenjuje naše dete i nas, ne možemo preći preko toga i pridružujemo se gonjenju”, kaže Z.K., objašanjavajući da je njegov unuk dete razvedenih roditelja, kojeg je majka ostavila kad je bio beba i da su on i njegova žena dečakovi zakonski staratelji, koji brinu o njemu.

Valjevo

Rasprava na času između nastavnika Miše Dudića i jednog od njegovih đaka osmaka prerasla je u fizički obračun, koji se dogodio u hodniku škole, na putu do direktorske kancelarije. Posle incidenta, učenik je pedagogu i direktorki škole rekao da ga je nastavnik davio, što je nastavnik prvobitno priznao!

Razgovarali smo i sa samim učenikom, koji nam je rekao da nema naviku da bude drzak i da nije istina da je toga dana na času bacao pribor, kao što je to nastavnik Dudić izjavio. Ovaj osmak nam je ispričao da je normalnim tonom nastavniku likovnog prokomentarisao da se i nakon nekoliko časova ponovo obrađuje ista tema, posle čega se, prema učenikovim rečima, nastavnik proderao, rekavši mu da i on u životu mora da radi mnoge stvari koje su dosadne, pa ih i dalje radi! Učeniku je, kako nam je objasnio, bilo krivo što se nastavnik proderao na njega i odgovorio mu da ne sluša ni oca ni majku kada se deru na njega bez razloga!

Nastavnik ga je potom poslao kod direktora. U hodniku, na putu ka direktorskoj kancelariji, učenik kaže da mu je nastavnik opsovao mater, nakon čega je prestao da persira nastavniku, upitajući ga da mu ponovo to što je rekao. Učenik kaže da ga je tada nastavnik Dudić uhvatio za vrat i pribio uz zid, posle čega je uspeo da ga uhvati za ruku i odgurne ga. Kako nam je ovaj dečak naveo, nastavnik je prilikom tog odguravanja zadobio ogrebotinu na ruci, jer je zakačio hrapav zid. Dečak dalje tvrdi da ga je nastavnik kod stepenica na spratu škole šutnuo nogom u pozadinu i da ga je po dolasku u kancelariju pedagog odmah pitala zašto mu je vrat tako crven!

Nastavnik Miša Dudić u prvi mah priznao je pedagogu i direktorki škole učenikove tvrdnje da ga jeste davio, ali je kasnije, u izjavi za naš medij, takođe rekao da je sve što je priznao, tada priznao jer je bio uzrujan i pod pritiskom. Dudić, koji 23 godine radi u prosveti, između ostalog tvrdi da ga je učenik tada u hodniku udario pesnicom u grudi i kaže da je to saopštio direktorki, ali samo usmeno.

Nakon incidenta, direktorka škole Olga Petrović preduzela je sve zakonom predviđene mere u ovom slučaju, obavestila nadležne organe i uručila rešenje o otkazu nastavniku Dudiću. U tom rešenju se između ostalog navodi da se Miša Dudić, zaposlen na nedređeno vreme, na radnom mestu nastavnik likovnog, sa 50% radnog vremena oglašava krivim za povredu zabrane nasilja propisane članom 45, stav 1, 2 i 5 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i izriče mu se disciplinska mera prestanka radnog odnosa. Prema tom rešenju zaposlenom prestaje radni odnos kada rešenej direktora o utvrđenoj povredi zabrane nasilja postane krivična i oduzima se licenca. Takođe se navodi da je na osnovu sprovedenog disciplinskog postupka, ocene dokaza u spisima predmeta, utvrđeno da je za vreme trajanja časa likovne kulture, u hodniku škole, nastavnik izvršio nedeozvoljene radnje vređanja, davljenja i šutiranje učenika osmnog razreda, koje mu se stavljaju na teret i da ih je sam priznao.

Nastavnik Miša Dudić angažovao je advokata, koji će ga, osim u sudskom postupku, zastupati i na predstojećem Školskom odboru, na kojem ima pravo na žalbu i prigovor.

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.