Valjevo u projektu digitalizovanja investicionih mapa

Valjevo se uključilo u projekat „Unapređenje poslovne klime u Srbiji“, koji u Srbiji sporovodi Republički geodetski zavod (RGZ), a koji je podržala Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) i Agencija za kartografiju, katastar i registraciju zemljišta u Švedskoj (Lantmäteriet).

Cilj ovog projekta, u kome pored Valjeva, učestvuje još 10 opština i gradova (Arilje, Bor, Vranje, Knjaževac, Ćuprija, Sombor, Čačak, Požarevac, Zrenjanin i Pirot) je osnivanje Nacionalnog registra investcionih mapa za kreiranje, upravljanje i monitoring lokacija za investicije u Srbiji. To će omogućiti da sve potencijalne investicione lokacije budu publikovane u digitalnoj formi.

Nakon uspostavljanja Nacionalnog registra investicionih lokacija, potencijalni investitori će moći putem aplikacije da ostvare komunikaciju sa organima lokalne samouprave i ulože investiciju na određenu lokaciju.

Tim povodom su danas u Valjevu boravili članovi dve jedinice projektnog tima, sastavljene od stručnjaka iz Švedske i RGZ-a iz Srbije. Oni su partnerima iz Valjeva predstavili projekat i dogovorili njegovu realizaciju.

Grad Valjevo će u ovom nacionalnom registru predstaviti najmanje 10 investicionih lokacija, od kojih je jedna na Divčibarama. Nakon realizacije projekta, Valjevo će postati regionalni centar za okolne opštine, odakle će prenositi znanja i iskustva i pomoći i ostalim lokalnim samoupravama da popišu i predstave svoje investicione lokacije.

U Srbiji bi za dve godine trebalo da bude uspostavljen nacionalni registar investicionih mapa, koji će na digitalnoj platformi GeoSrbija biti dostupan svim građanima i potencijalnim domaćim i stranim investitorima.

Ovaj projekat je jedna u nizu aktivnosti u prosecu razvoja elektronske uprve Republike Srbije i doprineće jačanju ekonomije zasnovane na znanju i inovacijama. On će doprineti u postizanju održivog i inkluzivnog ekonomskog rasta u Srbiji, u unapređenju poslovnog ambijenta, u povećanju investicija i inovativnosti privatnog sektora, u unapređenju transparentnosti investicionog procesa i u unapređenju klime za priliv investicija. Takođe, doprinosi procesu evrointegracija Srbije i unapređuje aktivnosti na realizaciji Agende održivog razvoja 2030 Ujedinjenih nacija i kao takav je od izuzetne važnosti za Vladu Srbije.

 

Izvor: Valjevo.rs

Foto: Valjevo.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.