Valjevski Dom zdravlja pojačava preventivu

Akcenat Doma zdravlja Valjevo u ovoj godini biće na preventivi, koja je, prema rečima direktorke dr Branke Antić, pala u zapećak i valja joj se posvetiti. Primarna zdravstvena zaštita i podrazumeva prvenstveno preventivu, pa tek onda kurativu, te s tim u vezi u valjevskom Domu zdravlja biće pojačano preventivno delovanje na depresiju, kardiovaskularne bolesti, dijabetes i skrining na karcinom debelog creva.

Valjevo

Glavni ulaz u Dom zdravlja Valjevo

Kada je skrining na karcinom debelog creva u pitanju, novina je da će pacijenti koji su pozitivni na FOBT test, koji služi za otkrivanje prisustva okultne krvi u uzorku stolice), direktno biti upućeni kod hirurga, što do sada nije bila praksa.

“Imamo odličnu saradnju sa Odeljenjem hirurgije Opšte bolnice Valjevo i načelnikom dr Vladimirom Jovanovićem, tako da pacijenti čiji je FOBT test bio pozitivan neće više morati da zakazuju kolonoskopiju kod gastroenterologa, već će direktno ići kod hirurga i moći ranije da urade kolonoskopiju i po potrebi operaciju”, kaže za Valjevska posla direktorka Doma zdravlja Valjevo dr Branka Antić.

Kada je reč o preventivi na depresiju i kardiovaskularne bolesti, odštampani su upitnici i podeljeni po svim ordinacijama, tako da će lekari svojim pacijentima davati da popunjavaju te upitnike. Pacijenti na licu mesta popunjavaju upitnik i jako je važno da tom prilikom budu iskreni u odgovorima, da bi mogao da se stekne uvid u njihovo stanje.

“Preventiva na depresiju nam je jako bitna, jer mislim da je naša nacija prilično depresivna, pa ako možemo nekako da sprečimo neke duplje depresije kod ljudi  to bi nam mnogo značilo. Mi na osnovu testa zaključujemo da postoji rizik od bolesti, odnosno mogućnost da pacijent ima depresiju, nakon čega ga šaljemo dalje kod psihologa i kod psihijatra, koji kao specijalisti donose konačni zaključak. Ljudi iz neke beznadežnsti upadaju u depresiju, a pritom se na depresiju nadovezuju i kardiovaskularne bolesti i dijabetes i razni karcinomi. Sve je povezano i sve ima svoj uzrok. Nama je poenta da nađemo taj uzrok i ako možemo da ga ublažimo ili otklonimo”, ističe dr Branka Antić.

Dr Branka Antić, direktorka Doma zdravlja Valjevo / Foto: Valjevska posla

Što se tiče preventive na dijabetes, u Domu zdravlja Valjevo već postoji Savetovalište za dijabetes u kojem rade tri doktorke, a ponovo je kao fizička jedinica oformljen Preventivni centar, za koji direktorka Doma zdravlja ima određene planove.

“Preventivni centar sam ja prošle godine otvorila i moja ideja je da svaki lekar određenim danima može da zakaže nekom od svojih pacijenata bilo kakvo testiranje u sklopu preventive.  To je nešto što ja tek planiram da uvedem kao direktor, jer smatram da ne radimo dovoljno na sprečavanju same bolesti. Postoje pokazatelji koji nam alarmiraju da može da se razvije određena vrsta bolesti. Cilj je da u tom trenutku mi to zaustavimo, ako je ikako moguće”, precizira dr Branka Antić.

Preventivno delovanje i rad na sprečavanju nastanka bolesti odavno su zaživeli u Evropi i daju rezultate, za razliku od našeg podneblja gde su doktori, ali i pacijenti, više opterećeni kurativom. S toga je preventiva naša sadašnja obaveza i posao budućnosti medicinskih radnika.

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.