Valjevski flautisti osvojili 26 nagrada na Međunarodnim susretima flautista “Tahir Kulenović”

Najveće i najstarije takmičenje flaute u ovom delu Evrope, Međunarodni susreti flautista “Tahir Kulenović”, održan je u  Valjevu 23. put. Usled epidemiološke situacije, dvodnevno takmičnje održano je u online formatu. I pored svih specifičnosti i ograničenja koje u sebi nosi interpretacija vidljiva isključivo preko interneta, za razliku od uvek inspirativnog nastupa uživo pred publikom, interesovanje za učešće na ovom prestižnom Festivalu nije bilo smanjeno. Ukupno 107 kandidata, uzrasta od 9 do 22 godine starosti, obrazovnih nivoa od osnovne muzičke škole do master studija muzičke akademije iz Srbije, Slovenije, Crne Gore i BiH, predstavilo se video snimcima svojih nastupa. O njihovom muziciranju odlučivao je desetočlani žiri sastavljen od profesora muzičkih akademija i eminentnih pedagoga muzičkih škola iz Srbije, Makedonije i Slovenije, na čelu sa umetničkim direktorom festivala, profesorom Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu Miomirom Simonovićem.

I pored vrlo nepovoljne godine za muzičko obrazovanje, izvođački nivo takmičara, bio je na izuzetnom nivou, a proglašeni su i apsolutni pobednici kategorija. APSOLUTNI LAUREAT TAKMIČENJA, LAUREAT ZA MUZIČKE AKADEMIJE I DOBITNIK NAGRADE PORODICE KULENOVIĆ je Andrijana Pantić, student 2. godine Akademije Umetnosti u Novom Sadu (klasa: prof. Laura Levai Aksin). LAUREAT ZA SREDNJE MUZIČKE ŠKOLE je naša Valjevka Marija Obradović, učenica 1. razreda SMŠ “Živorad Grbić” (klasa: prof. Zorana Matić). LAUREAT ZA OSNOVNE MUZIČKE ŠKOLE je  Katarina Borbelj, učenica 2. razreda OMŠ “Josip Slavenski” iz Novog Sada (klasa: prof. Ivana Bandić).

Valjevska flautiskinja Marija Obradović, laureat Festivala flaute za srednje muzičke škole

Žiri je i ove godine ostao veran tradiciji i dobroj praksi organizatora Festivala, da izabere najboljeg pedagoga i klavirskog saradnika. Prizanje NAJBOLJI PEDAGOG dobila je Ksenija Mijatović Korum, MŠ “Isidor Bajić” iz Novog Sada, a za NAJBOLJEG KLAVIRSKOG SARADNIKA proglašena je Valjevka Sanja Knežević Gavrilović, iz ovdašnje MŠ “Živorad Grbić”.

Valjevsku Muzičku školu predstavilo je na zavidnom nivou ukupno 26 učenika iz klasa profesorki Slobdanke Vasiljević Ljujić, Zorane Matić i Radice Đedović, koje su nastupale uz klavirsku sradnju prof. Sanje Knežević Gavrlilović. Snažan i brojan tim valjevskih flautista osvojio je ukupno 26 nagrada. Pored najbolje plasirane, Marije Obradović, osvojeno je još 14 prvih nagrada i 11 drugih na nivou osnovne i srednje škole.

I ove godine, generalni pokrovitelj Festivala je Grad Valjevo, a Festival je realizovan u saradnji Udruženja muzičkih i baletskih pedagoga i MŠ “Živorad Grbić”.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.