Valjevski Muzej beleži još veću posetu

Narodni muzej Valjevo u prvih 6 meseci beleži veću posećenost u odnosu na isti period prošle godine. Postavke u valjevskom Muzeju u periodu od 1. januara do 21. maja tekuće godine videlo je 11.575 posetilaca, što je  u odnosu na prošlogodišnjih 10.777 skoro 800 poseta više nego lane. Nije reč samo o đačkim ekskurzijama ili organizovanim posetama penzionera, u naš Muzej rado dolaze i strani državljani, mada su njihove posete znatno učestalije tokom letnje sezone.

Obzirom da je očigledan kontinuitet uzlaznog trenda posećenosti, to stvara i dodatnu obavezu, kao i neophodnost veće pažnje. Samim tim iziskuju se dodatna ulaganja u održavanje svih izložbenih prostora i eksponata o kojima brine Narodni muzej Valjevo. Podsećanja radi, izuzetnu pažnju privlače stalna postavka u centralnom muzejskom objektu, kao i izložbe u Muselimovom konaku, Kuli Nenadovića i spomen – kompleksu u Brankovini.

Narodni muzej Valjevo poseduje zaista bogatu riznicu eksponata, od kojih su pojedini izuzetne starosti, pa im je neophodna specijalna pažnja i zaštita. Prema rečima direktorke Narodnog muzeja Valjevo, Jelene Nikolić Lekić, za 2018. im je, na osnovu konkursa, Ministarstvo kulture odobrilo preko milion dinara za tri projekta “Kultura ishrane valjevskog kraja”, zatim “Konzervacija tekstilnih predmeta u etnološkoj zbirci Narodnog muzeja Valjevo i čuvanje konzerviranog materijala”, kao i za projekat iz domena istorije “Solunski front očima savremenika: dnevnik i fotografije ratnog slikara Dragoljuba Pavlovića”.

Istovremeno, direktorka Jelena Nikolić Lekić ističe da i zaposleni u  Narodnom muzeju Valjevo nastavljaju sa uspesima.

“Konkretno, proteklog meseca je našem etnologu, Gordani Pajić, muzejskom savetniku, uručena nagrada na Festivalu “Zlatna buklija” u Velikoj Plani za dokumentarni film “Kad ima šljiva – ima svega”, pripremljenom prema projektu Ministarstva kulture za autorski film iz 2017. godine”, kaže Jelena Nikolić Lekić.

Inače, krajem prošle sedmice muzejski savetnici Narodnog muzeja Valjevo pripremili su izložbu u Muzeju “Staro selo” u Sirogojnu. Takođe, sredinom maja u Narodnom muzeju u Valjevu održana je Svečana skupština Muzejskog društva Srbije. Tim povodom, priređeno je uručenje godišnje nagrade “Mihajlo Veltrović” u pet kategorija. Već sutradan, u valjevskom Muzeju održana je međunarodna manifestacija “Noć muzeja” u okviru koje je otvorena nova istraživačka izložba “Jermeni u Valjevu – ostavština za budućnost” istoričara Marine Ćirović. Postavka traje do 10. juna.

U pogledu programa Galerija Narodnog muzeja ispunjena je tokom cele godine uz prisustvo velikog broja publike. Nezapamćeno velika posećenost svečanosti otvaranja izložbe fotografija na Dana pozorišta, podstakla je direktorku Jelenu Nikolić Lekić da odmah odreaguje i da se izbori za dobijanje sredstava radi klimatizacije i ozvučavanja Galerije jer, pored tematskih izložbi, to je prijatno mesto i za održavanje književnih promocija i koncerata koje često organizuju.

“Tokom aprila ove godine u Galeriji je održana izložba Udruženja likovnih umetnika iz Šapca, tako da je to bila prilika za uspostavljanje međusobne saradnje sa likovnim umetnicima iz našeg grada. Važno je da naši likovni stvaraoci imaju mogućnost da svoja ostvarenja prikažu tamošnjoj publici”, kaže Jelena Nikolić Lekić i najavljuje da već 11. juna u Galeriji valjevskog Muzeja treba da bude otvarena nova izložba o jevrejskoj devojčici Hildi Dajč, srpskoj Ani Frank. Tim povodom u Narodnom muzeju Valjevo očekuju posetu ambasadora Izraela.

Sve navedeno je samo mali segment novina koje se za 2018. godinu planiraju u Narodnom muzeju Valjevo, ustanovi od izuzetnog značaja, u kojoj jednaku pažnju daruju programima prilagođenim publici različitih starosnih doba, uz primarno očuvanje istorijske baštine i tradicionalnih vrednosti, uz paralelna zalaganja na promociji savremenih kulturnih ostvarenja.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.