Valjevski pokret otpora zvanično počeo kampanju za naredne lokalne izbore

Valjevski pokret otpora (VPO) zvanično je objavio na jučerašnjoj konferenciji za medije da je prva politička organizacija u Srbiji koja je u kampanji za naredne lokalne izbore. Prema rečima Branka Ivković, jednog od osnivača VPO, redovni lokalni izbori u Valjevu trebalo bi da budu održani sredinom 2023. godine, ali da je vrlo moguće da budu već ove jeseni, pa je plan VPO da do leta budu spremni bez obzira na to kada će izbori biti održani. Ivković je naglasio da VPO hoće koaliciju građana Valjeva, bez obzira na sve podeljenosti i pozvao svoje sugrađane da se sami jave udruženju kako bi zajedno napravili listu kandidata za odbornike “sastavljenu od časnih, poštenih i hrabrih ljudi, koji će vratiti slobodu i život u naš grad”.

VPO

Sa konferencije za medije Valjevskog pokreta otpora

“Više je nego očigledno da smo i kao država i kao društvo u celini doživeli potpuni kolaps. Isto se može reći i za naš grad koji se nalazi na putu bez povratka. Pitanje na koje svako od nas mora da odgovori je da li želimo da se borimo za našu budućnost ili smo se zaista predali beznađu? Možemo svaki dan građanima da pričamo o nedelima ove vlasti, kako lažu, kradu, otimaju i skrnave sve ono po čemu je ovaj grad nekada bio poznat, ali građani sve to već znaju i bez nas. Apatija je postala naša nacionalna osobina. Moramo biti iskreni i prema sebi i prema građanima – u ovoj državi na nacionalnom nivou ne postoji politička organizacija, koja iskreno želi da se suprostavi ovom zlu. Najveći deo njih je ili napravljen, ili kupljen od strane režima, a njihov rad se uglavnom svodi na obično politikanstvo”, rekao je Branko Ivković.

On je izneo stav VPO da se takav politički sistem ne može popraviti, već da se mora graditi iz temelja.

“Jedini način da to ostvarimo je da počnemo od naših lokalnih zajednica samoorganizovanjem građana, koji se neće kriti iza uobičajenih fraza kako njih politika ne zanima, već će na sledećim izborima, bez ikakvog respekta, izaći na crtu ovom zlu”, kazao je Ivković nadovezujući se da će mnogi reći da je to što govori utopija jer se sve bitne odluke u našem društvu decenijama unazad donose u centralama velikih stranaka, ili u stranim ambasadama. On je za sve “neverne Tome” naveo primer:

“Da li neko zaista veruje da je Miloševićev režim pao u jednom danu, tog famoznog 5. oktobra, ili je njegov pad počeo nekoliko godina ranije, 1996/1997. godine, kada je na lokalnim izborima izgubio skoro sve veće gradove u Srbiji, kada su građani skinuli okove u sredinama u kojima žive? Svi znamo kako ovaj zli sistem funkcioniše. Ne zove lično Aleksandar Vučić zaposlene u javnim preduzećima, gradskoj upravi i državnim ustanovama da ih ucenjuje i preti. Ne zove on ni ljude koji se bave privatnim poslom da ih ucenjuje slanjem raznih inspekcija. Svi znamo da to čine njegove sluge iz našeg komšiluka! Ti marginalci su pokretačka snaga ovog nakaradnog sistema i njegov najveći oslonac i sve dok ne pokidamo taj lanac ucena i pretnji u sredinama u kojima živimo nećemo se pomeriti sa mrtve tačke. Kada vaspitačica iz npr. “Zvončića”, referent sa 4. ili 5. sprata zgrade Opštine, vozač iz “Vidraka”, medicinska sestra iz Doma zdravlja i svi ostali ne budu morali da skupljaju kapilarne glasove, da slikaju glasačke listiće i da strepe od otkaza zbog neposlušnosti lokalnim slugama režima, kraj ovom košmaru biće nadohvat ruke”, naglasio je Ivković.

Branko-Ivkovic-VPO

Branko Ivković, jedan od osnivača Valjevskog pokreta otpora

Zbog svega iznetog, VPO kao jedino rešenje za izlazak iz “ovog začaranog kruga” vidi to da svi pošteni i časni građani Valjeva, oni koji se “neće prodati za šaku srebrnjaka, oni koji “ne moraju” i koji “smeju”, izađu na naredne lokalne izbore sa jednom listom, “lišenom stranačkih dilova i nagodbi na kakve smo navikli u prethodnim decenijama”.

“To je prvi i neophodan korak, jer su sve priče već ispričane, a jedini način da ih srušimo je da ih pobedimo na izborima, a zatim ćemo, ako zatreba, izbornu volju građana braniti svim sredstvima. Jedina koalicija koja može biti pobednička je koalicija građana Valjeva, sve ostalo su obične iluzije! Naredne lokalne izbori mi građani Valjeva ne smemo dočekati nespremni, a ako se sami ne organizujemo biće to nova propuštena prilika, možda i poslednja za naš grad. Ako sami ne osvojimo slobodu niko nam je neće pokloniti. Zato sa ovog mesta danas javno objavljujemo da je Valjevski pokret otpora, prva politička organizacija u celoj državi, koja je od današnjeg dana u kampanji za naredne lokalne izbore! Pozivamo građane da nam se sami jave, da ne čekaju naš poziv, da napravimo zajedno listu kandidata za odbornike sastavljenu od časnih, poštenih i hrabrih ljudi, koji će vratiti SLOBODU i ŽIVOT u naš grad”, poručio je Ivković.

VPO-valjevski-pokret-otpora

Sa konferencije za medije Valjevskog pokreta otpora

Na novinarsko pitanje o mogućim budućim koalcionim dogovorima, Ivković je kazao da je VPO raspoložen za razgovor sa onima koji se sutra neće prodati za šaku srebrnjaka, ili za radno mesto i koji neće izdati glas građana ovog grada.

“Pred nama je očigledno turblentan period, u kojem će svi otkriti svoja lica. Za vlast znamo, ali ima tu dosta ljudi, političkih organizacija i stranaka koje moraju da otkriju svoje pravo lice. To pitanje koalicije se često postavlja, ali to nije pitanje za nas, više je za njih. Mi smo raspoloženi za razgovor, za dogovor, sa bilo kim, ali na način kao smo danas i rekli. Neko ko se sutra neće prodati za šaku srebrnjaka, za radno mesto, sebe, svoje supruge, svastike ili bilo koga drugog. I onaj koji neće izdati glas građana ovog grada! Videli smo posle poslednjih održanih izbora, da se više ne zna ko je opozicija, ko je vlast, ko je s kim. Mi sebi nećemo da dopustimo taj rizik da sutra izađemo pred građane ukaljanog obraza. Svako neka se izjasni pre izbora”, naglasio je Ivković.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.