Valjevski POKS traži zabranu reklamiranja i otvaranja novih kladionica i pomoć najugroženijim kategorijama žena!

Gradski odbor POKS Valjevo se na konferenciji za medije bavio problemom kladionica i zavisnosti od kocke, ali i nedostatku pažnje i pomoći ženama najugroženijih katagorija: starosne dobi od 45 do 65 godina, ženama u ruralnim sredinama, kao i ženama i deci koje su žrtve nasilja u porodici. O predlozima mera i pomoći za prevazilaženje navedenih problema, na konferenciji su govorile Marija Ilić, predsednica valjevskog POKS-a i Snežana Ranković, predsednica Foruma žena GrO POKS Valjevo.

IMG_20240222_115057

Predsednica GrO POKS Valjevo Marija Ilić kazala je da je POKS prošle godine održao konferenciju za medije na kojoj su jasno izneti problemi sa kladionicama i moguća rešenja, ali da po pitanju toga nije preduzeto ništa i da su od tada u gradu otvorene čak dve nove kladionice.

“Podsećamo da se u Sinđelićevoj ulici, kladionica nalazi u neposrednoj blizini vrtića. Predlažemo hitno preduzimanje mera, kako bi se suzbila najteža bolest zavisnosti 21. veka. Za drogu i alkohol postoje blokatori, za kocku ne postoje! POKS Valjevo traži hitnu zabranu reklamiranje kladionica na bilbordima, da kladionice prilagode svoje reklame na izlozima, zabranjivanje otvaranja novih kladionica, kao i pravljenje radionica u srednjim školama, gde će se deci predočiti problem zavisnosti od kocke. Poznato je da zavisnici neretko prave dugove, da uništavaju porodicu, da su često i akteri fizičkog nasilja, prema tome je neophodno podneti hitne mere, dok bolest nije uznapredovala do mere da će veći deo mladog stanovništva podleći ovoj naopakoj bolesti zavisnosti. Mi želimo da grad postane Feniks, da se iz pepela uzdigne, a ne da dobijemo niz ljudi obolelih od neke zavisnosti”, rekla je Marija Ilić i najavila da će GrO POKS Valjevo organizovati radionice u svojim prostorijama, na kojima će obavljati razgovor sa ugroženim porodicama.

Snežana Ranković, predsednica foruma žena valjevskog POKS-a istakla je da Grad ne posvećuje dovoljnu pažnju ženama i majkama i navela tri najugroženije kategorije žena: žene starosne dobi od 45-65 godina, žene u ruralnim sredinama i žene i deca žrtve nasilja u porodici.

Prema njenim rečima, žene 45+ koje nisu u radnom odnosu teže nalaze posao.

“Problem pored godina mogu biti i neki zdrastveni problemi kao neke hronične bolesti. To su sve otežavajuće okolnosti za preduzetnike ili valjevske kompanije da bi ih zaposlile. Ženama je teško samostalno zaposlenje bez pomoći prijatelja, rodbine ili stranačko zaposlenje. A, vlast u gradu i Nacionalna služba zapošljavanja imaju jako malo sluha ili nudi poslove koji nisu u stanju da obavljaju, čisto da ih skinu sa evidencije i tako stvaraju lažnu sliku o velikoj zaposlenosti. Naš predlog bi bio: pomoć NSZ u prekfalifikaciji, ili pomoć kroz određene radionice u osposobljavanju kod otvaranja sopstvenog biznisa”, rekla je Snežana Ranković.

U drugu kategoriju najugroženijih žena spadaju žene iz ruralnih sredina, koje rade “od jutra do sutra”.

“Pored vođenja poljoprivrednog domaćinstva vode brigu o kući i deci. U grad po potrebštine dolaze samo na velike crkvene praznike sa suprugom, jer tim danima ne rade. Želimo da kažemo da nisu samostalne bez vozačke dozvole koja im je neophodna jer voze decu u vrtić, školu i slično. Pomoglo bi im zbog materijalnog statusa da do svoje dozvole mogu doći plaćanjem na rate. Pozivamo auto škole da omoguće ženama sa seoskih područija posebne popuste ili plaćanje na rate da bi došle do svoje vozačke dozvole”, kazala je Ranković.

Treća kategorija su žene i deca žrtve nasilja u porodici.

“U novije doba se sve više udaljavamo u poštovanju žene i majke. Te primere možemo vrlo često čuti u našoj okolini. Suprug fizički i psihički zlostavljao suprugu, gde smo često kao sugrađani i slepi i gluvi da prijavimo nasilnika i vrlo često čujemo: “Porodična svađa” i “Ne mešaj se!” Prvi korak koji predlažemo je prijaviti nasilnika. potom žena sa decom vrlo često treba da izađe iz doma, ako na primer privatno stanuju. Žena nema gde. Slušajući mnoge žene žrtve nasilja smatramo da Valjevu je neophodna Sigurna kuća po ugledu na mnoge gradove u Srbiji. To bi bilo privremeno rešenje dok žena ne stane na svoje noge i osposobi se da samostalno nastavi život i izvede decu na pravi put”, zavrila je izlaganje Snežana Ranković.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.