Valjevski socijalisti obeležili Dan pobede nad fašizmom: “Sve što simbolizuje 9.maj ukorenjeno je u ideologiju SPS-a”

Valjevski socijalisti tradicionalno 9. maj – Dan pobede nad fašizmom obeležavaju polaganjem venca na spomenik dr Miši Pantiću na Jadru. Venac su položili članovi IO GO SPS Valjevo Milorad Minić, dr Zoran Živković i Darko Kostić. Kako je ovom prilikom istaknuto, za Socijalističku partiju Srbije 9. maj je posebno važan datum, jer simbolizuje antifašističku borbu kao jedan od stubova postojanja ove stranke.

Valjevski socijalisti obeležili Dan pobede nad fašizmom / Foto: Valjevska posla

Uz posebno naglašavanje da je povod današnjeg okupljanja izvanredno opravdan i važan, član IO GO SPS Valjevo Darko Kostić kazao je da polaganje venca na spomenik dr Miši Pantiću de facto jeste nešto što SPS tradicionalno čini, imajući u vidu da je sve ono što simbolizuje 9. maj ukorenjeno u ideologiju ove partije.

“Za Socijalističku partiju Srbije, 9. maj je naročito važan, jer taj datum simbolizuje antifašističku borbu, koja je jedan od stubova postojanja naše partije. Značenje 9. maja pokazuje da prave, pravdoljubive i pravične vrednosti nikad ne umiru, već su besmrtne, neprolazne i svevremene. Istorija ih priznaje, sadašnjost ih traži, a budućnost željno očekuje. Socijalistička partija je ponosna upravo zbog toga što takve vrednosti i ideje nosi u sebi i zbog toga što ih zajedno sa svojim narodom zastupa i slavi”, istakao je Darko Kostić.

Povodom 9. maja – Dana pobede nad fašizmom, valjevski socijalisti poloćili cveće na spomenik dr Miši Pantiću na Jadru / Foto: Valjevska posla

On je podsetio zbog čega se 9. maja obeležava i slavi i kao Dan pobede i kao Dan Evrope.

“Tog dana 1945. godine nacistička Nemačka potpisala je bezuslovnu kapitulaciju, čime je ne samo formalno okončan Drugi svetski rat u Evropi, već je i pobeđen nacizam, kao jedno od najvećih zala 20. veka. Zbog toga se 9. maj obeležava kao Dan pobede. Sa druge strane, 9. maja 1950. godine, francuski ministar spoljnih poslova Robert Šumanda je objavljivanjem deklaracije uputio poziv evropskim zemljama da izgrade novi poredak čije će vrhunske vrednosti biti povezivanje evropskih naroda u nadnacionalnu zajednicu, obezbeđenje trajnog mira u Evropi i zajedničko razvijanje ekonomije. Kasnije je taj poziv najpre doveo do formiranja Evropske zajednice za ugalj i čelik, a potom su osnovane Evropska ekonomska zajednica i Evropska zajednica za atomsku energiju. Konačno, Ugovorom iz Mastrihta sve tri zajednice su objedinjene i proglašena je Evropska unija. Zbog toga se 9. maj obeležava i kao Dan Evrope”, kazao je Kostić ii naglasio da SPS snažno, istinito i iskreno podržva težnju da Republika Srbije postane punopravna članica Evropske unije i da daje ogroman i nemerljiv doprinos ostvarenju tog cilja.

GO SPS Valjevo obeležio Dan pobede nad fašizmom / Foto: Valjevska posla

Na novinarsko pitanje da li ovaj događaj predstavlja formalan nastavak predizborne kampanje Socijalističke partije Srbije, Darko Kostić koji je na prestojećim izborima SPS-ov kandidat za narodnog poslanika kaže da današnje obeležavanje Dana pobede nad fašizmom nije deo predizborne agende.

Darko Kostić, član IO GO SPS Valjevo i kandidat za narodnog poslanika / Foto: Valjevska posla

“Ovaj događaj ne predstavlja formalan nastavak naše predizborne kampanje, koja je prekinuta usled širenja pandemije korona virusa. Mi ćemo nastaviti predizborne aktivnosti nadograđujući ono započeto do momenta proglašenja vanrednog stanja. Naši temelji nisu krhki i nestabilni, naprotiv, oni su čvrsti, zdravi i postojani. Svakako ćemo nastavak kampanje prilagoditi novonastalim okolnostima. Poštovaćemo sve preporuke i instrukcije nadležnih institucija i zdravstvenih strulnjaka, jer nećemo i ne želimo nikoga da dovedemo u opasnost. Dobar izborni rezultat jeste važan cilj, ali je bezbednost građana bio i uvek će biti prioritet svih prioriteta za Socijalističku partiju Srbije”, poričio je Kostić.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.