Valjevu 85 miliona dinara od Ministarstva zaštite životne sredine za dva projekta za unapređenje kvaliteta vazduha

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović i zamenik gradonačelnika Valjeva Nemanja Petrović, potpisali su juče u Beogradu ugovore koji predviđaju nabavku, zamenu, rekonstrukciju i sanaciju kotlarnica za grejanje u 2024. godini, kao i realizaciju projekta smanjenja zagađenja vazduha u Srbiji poreklom iz individualnih izvora u 2024. godini.

Grad Valjevo - Ministsrtvo zaštite životne sredine (2)

Grad Valjevo je od Ministarstva zaštite životne sredine za dva projekta dobio ukupno 85 miliona dinara. U cilju realizacije projekta smanjenja zagađenja vazduha u Srbiji poreklom iz individualnih izvora, Ministarstvo je izdvojilo 50 miliona dinara, dok je iz budžeta grada Valjeva izdvojeno 12,5 miliona dinara.

Za realizaciju drugog projekta koji predviđa nabavku, zamenu, rekonstrukciju i sanaciju kotlarnica za grejanje u 2024. godini, Ministarstvo je izdvojilo 35 miliona dinara, što sa 15 miliona dinara iz budžeta grada Valjeva, čini ukupno 50 miliona dinara.

Osim Valjeva, ugovori za realizaciju projekata u 2024. godini čiji je cilj unapređenje kvaliteta vazduha potpisani su sa predstavnicima još 64 lokalne samouprave u Srbiji. Ukupno je opredeljeno 700 miliona dinara kroz tri javna konkursa: za projekte zamene kotlova u toplanama i javnim ustanovama, podršku zameni individualnih ložišta i uklanjanje divljih deponija.

Grad Valjevo - Ministsrtvo zaštite životne sredine (1)

Ministarka Irena Vujović čestitala je gradovima i opštinama koji su ove godine kandidovali kvalitetne projekte i tako uspeli da iskoriste priliku da, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, unaprede kvalitet života građana u svojim sredinama.

“Važno je da svi koji su dobili sredstva, što pre počnu i sa radovima na terenu, kako bi se u najkraćem roku realizovali ovi projekti, kojis su od velikog značaja za bolji kvalitet vazduha i kvalitet života građana”, rekla je ministarka Vujović.

Četvrtu godinu zaredom Ministarstvo zaštite životne sredine raspisuje javne konkurse koji za cilj imaju bolji kvalitet vazduha i zemljišta, jer se pokazalo da te mere daju dobar rezultat.

Tokom prethodnih godina, kroz konkurse zamenjen veliki broj kotlarnica u gradovima poput Valjeva, Kosjerića, Smedereva, Užica, podržano je i više od 3.000 domaćinstava da zamene kućna ložišta i očišćeno je oko 900 divljih deponija.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.