VEŠTI PRSTI I TRADICIJA U SRCU BIBLIOTEKE U OSEČINI – Magična pletenica Ivanjdanskih venčića

U prelepoj čitaonici naučnog odeljenja Narodne biblioteke Osečina, na Ivanjdan, 7. jula 2023. godine, održana je nezaboravna radionica koja je okupila decu iz vrtića i starije generacije. Radionica je imala za cilj da promoviše i očuva tradiciju pletenja Ivanjdanskih venčića, kao i da podstakne međugeneracijsku interakciju i razmenu znanja.

IMG_7797

Radionicu je vodila etnolog Gordana Pajić, koja je svojim znanjem i iskustvom doprinela bogastvu i autentičnosti događaja. Pružila je uvid učesnicima u bogatu istoriju i običaje pletenja Ivanjdanskih venčića, objašnjavajući njihovo poreklo i značaj. Deca srednje vaspitne grupe sa vaspitačicama Slavicom Pavlović i Draganom Srećković su sa velikom pažnjom slušali priče, postavljali pitanja i pokazale interesovanje za tradiciju svog kraja.

Jedan od najlepših trenutaka radionice bio je kad su mališani imali priliku da se upuste u izradu tradicionalnih venčića, uz pomoć dama Udruženja “U susret potrebama starih”. Uz osmeh, pitanja i vešte prstiće, generacije su se družile i zajedno stvarale prelepe venčiće od Ivanjdanske trave, cveća, belog luka… Starije generacije su sa ponosom prenosile veštinu i znanje na mlađe, pokazujući im korake u izradi venčića i pričajući im priče o značaju ovog običaja. Deca su sa oduševljenjem prihvatala njihove savete i učila od njih, gradeći most između prošlosti i budućnosti, pokazujući da tradicija i zajedništvo zauzimaju značajno mesto u njihovim srcima. Na kraju radionice, deca su sa svojim mentorkama ponosno pokazala svoje venčiće.

Održavanje ovakvih radionica je od izuzetnog značaja za očuvanje tradicije i kulture jednog naroda. Kroz međugeneracijsku saradnju deca su imala priliku da nauče i razumeju svoje korene, dok su starije generacije imale mogućnost da prenesu svoje znanje i iskustvo na mlađe.

IMG_7795

Ova radionica je ostavila dubok trag u srcima svih učesnika i doprinela jačanju veze između generacija.

Učesnicima smo priredili Izložbu knjiga na temu “Tradicije i očuvanja kulturnog nasleđa”, kao i prigodan koktel.

Radionica je završena uz poruku da se nadamo da će ovakvi događaji postati redovna praksa i da će generacije koje dolaze nastaviti da čuvaju, neguju bogatstvo nasleđa svog naroda kao i snagu zajedništva.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.