VK Valis spreman za takmičenje na tri fronta

Predstojeće sezone VK Valis očekuju veliki izazovi na tri nivoa takmičenja – Super liga Srbije, u kojoj se “pikira” 5. mesto, zatim Regionalna A1 liga, koju su prethodne sezone Valisovci završili kao vicešempioni, i debitovanje u LEN Kupu Evrope. Najviši rang domaćeg takmičenja startuje 11. oktobra, a Valis će u prvom kolu dočekati novobeogradske Vukove. Već za vikend, 8. i 9. oktobra, valjevske vidre u okviru “Jadranske lige” putuju u Niš na megdan “Naisu”. Nakon toga, sledi evropsko “vatreno krštenje” na turniru LEN Kupa, koje će se igrati od 12. do 16. oktobra u slovenačkom Kranju.

VK-VALIS-5

Sa konferencije za medije VK Valis / Foto: Valjevska posla

Govoreći o nastupajućem takmičenju na tri fronta, trener VK Valis Miloš Saković, istakao je da je domaća Super liga najbitnije takmičenje za klub i da je Valis pred sebe postavio visoke ciljeve za ovu sezonu. Napomenuo je da su “vidre” proteklog vikenda odigrale probni turnir, te da je mišljenje svih vaterpolo trenera da će Valis ove godine biti opet prijatno iznenađenje Lige i da će uspeti da se podigne za lestvicu više na kraju sezone.

“Nezahvalno je bilo šta prognozirati, na papiru se kotiramo oko 5. mesta zajedno sa Partizanom”, kazao je Saković.

Što se tiče Regionalne A1 lige, Saković je istakao da je “Jadranska liga” generalno dobra za prezentaciju kluba i samog grada Valjeva  u regionu i da će njegovi puleni ove godine napasti šampionsku titulu.

Milos-Sakovic-VK-Valis-3

Miloš Saković, trener Vk Valis / Foto: Valjevska posla

Važna novina u odnosu na prošlu godinu je što je VK Valis ostvario pravo učešća u LEN Euro Kupu. Pored domaćina Triglava, u Kranju Valisovce čekaju sustreti sa italijanskim Telimarom, španskom Terasom, mađarskim Honvedom i francuskim Strazburom.

“U tom takmičenju, ne možemo ništa predviđati dok ne počne sam trunir. Ekipe nam nisu nepoznanica, nego smo nepoznanica sami sebi u odnosu na kvalitet drugih ekipa. Nadamo se najboljem. Prve četiri ekipe plasiraće se u drugi krug takmičenja. U slučaju da budemo peti, nastavićemo takmičenje kroz Čelendž Kup, evropsko takmičenje koje isto nije za pocenjivanje”, rekao je šef stručnog štaba VK Valis Miloš Saković.

VK-VALIS-2

Foto: Valjevska posla

POJAČANJA IZ HOLANDIJE, IRANA, CRNE GORE

Pored valjevskih igrača, za VK Valis se za novu takmičarsku sezonu pojačao inostranim i domaćim igračima, koji dolaze iz Holandije, Irana, Crne Gore, kao i iz “Vojvodine” i “Partizana”. Neka od novih imena u redovima Valisa su holandski reprezentativac Jorn Winkelhorst. U saradnji sa selektorom iranske reprezentacije, srpskim proslavljenim reprezentativcem Aleksandrom Ćirićem, doveden je vaterpolo tandem iz Irana, a boje Valisa braniće i reprezentativac Crne Gore Dimitrije Obradović, Aleksandar Radanović, koji je došaoa iz “Jadrana” iz Herceg Novog i Nikola Bursać iz “Vojvodine”, kao i Milan Bulajić iz “Partizana”.

“Ima još imena i naš skauting tim odradio je dobarposao. Uložili smo još i u dva mlađa igrača, koja nisu “zvučna” imena, ali od kojih očekujemo da će se pokazati tokom ove sezone. Zadržali smo naše igrače koji su iz Valjeva, kao i povremene reprezentativce za koje je bilo interesovanja drugih klubova. Stefan Porobić otišao je u “Miškolc”, dobio je stvarno dobru ponudu i mi mu želimo svu sreću. Bogdan Gavrilović, koji nam je bio na pozajmici, vraća se ove sezone u Radnički iz Kragujevca i nastupaće za taj tim”, kazao je šef stručnog štaba VK Valis Miloš Saković.

Milos-Sakovic-VK-Valis-4

Trener Saković i igrač “Valisa” Srđan Baucalo / Foto: Valjevska posla

“Očekivanja za novu sezonu su veća nego za prethodnu. Super liga će biti jaka, jer su i ostale ekipe stvarno jake. Regionalna liga takođe, a u Evropi tek treba da se oprobamo. Kamp reprezentacije, nastup z anacionalni tim i nedavno osvajanje zlata na Evropskom prvenstvu itekako utiču na kvalitet moj eigre i podižu je. Sve što sam naučio pod palicom reprezentacije, pokušaću da prenesem i na moje saigrače u Valis”, istakao je Srđan Baucalo, igrač “Valisa” i ovajač zlatne medalje na Evropskom prvenstvu za vaterpoliste U-19.

Srdan-Baucalo-2

Srđan Baucalo, igrač VK Valis i član vaterpolo reprezentacije Srbije U-19 / Foto: Valjevska posla

VELIKI UTICAJ DEBITOVNJA U LEN EVRO KUPU NA ORGNIZACIJU I FINANSIJE!

Direktor kluba Saša Simić istakao je da takmičenje u LEN Evro Kupu, rame uz rame sa najjačim evropskim vaterpolo klubovima, zahteva dodatna finansijska sredstva.

“Realno, finasija nikad dosta. Mi smo se opredelili pre desetak godina da idemo ovim putem, a to je ulaganje u mlade igrače iz Valjeva. Kako vreme odmiče, trudimo se maksimalno da obezbedimo uslove za njih. Igranje u Evropi ove godine zahteva izuzetna sredstva. Mi već za 5 dana idemo u Kranj, na prvi turnir LEN Kupa. Tu imaju kotizacije i svašta nešto što nije planirno budžetima. Mi nismo ni mogli da planiramo da ćemo biti 6. na tabeli na kraju sezone i da ćemo ostvariti uspeh da uđemo u LEN Kup. Samim igranjem LEN-a ostvarujemo pravo za igranje Čelendž Kupa. Moramo da pratimo razvoj naših imladih grača, jer oni igranjem tih evropskih takmičenja sazrevaju i dobijaju na kvaliteta. Upravo su zbog toga ti momci evropski šampioni i viceprivaci sveta”, istakao je Saša Simić.

Sasa-Simic-2

Saša Simić, direktor VK Valis / Foto: Valjevska posla

Simić zahvalio gradonačelniku Valjeva Lazaru Gojkoviću, koji već duže vreme “prepoznaje Valisovu priču i pomaže vaterpolo”.

 

 

M.P.M.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.