Za Park Pećinu bez saobraćaja i automobila

Ukazujući na problem dozvoljenog saobraćaja i parkiranja u Parku Pećina aktivisti valjevskog Lokalnog fronta postavili su “rampu” na ulazak u ovo omiljeno izletište Valjevaca, opominjući vozače i lokalnu vlast da u ovom parku nije dozvoljeno parkiranje. U akciji koju su nazvali “Ne da(vi)mo Pećinu” frontovci su pozivali nadležne službe u Valjevu da primenjuju zakon i da osiguraju da se poštuje zabrana motornog saobraćaja i parkiranja u Parku Pećina.

Akcija Lokalnog fronta Va “Ne da(vi)mo Pećinu” / Foto: Đorđe Đoković

Vera Marković, aktivistkinja Lokalnog fronta istakla je da gradske službe već duže vreme ne osiguravaju komunalni red u Parku Pežina i ne primenjuju odredbe Odluke o uslovima i načinu obavljanja komunalnih delatnosti i komunalnom redu u Valjevu. On je rekla da gradska vlast dopušta da se upotrebom motornih vozila u Parku Pećina krše propisi i ugrožava priroda u zakonom zaštićenoj oblasti.

Vera Marković, aktivistkinja Lokalnog fronta Va / Foto: Đorđe Đoković

“Mi smo početkokm maja poslali obaveštenje rukovodiocu Odeljenja za inspekcijske poslove Aleksandru Jankoviću i rukovodiocu Odeljenja za građevinsko zemljište i infrastrukturu Zoranu Trifunoviću da se u Parku Pećina, po pešačkim stazama obavlja saobraćaj i parkiraju motorna vozila. Uz obaveštenje smo priložili fotografije koje prikazuju kako se po pešačkim stazama parka kreću i parkiraju automobili. Do danas nismo dobili odgovor, niti bilo kakvu reakciju nadležnih službi. Od nadležnih smo tražili da vrate rampu sa znakom zabrane saobraćaja i žardinjere na ulasku u Park Pećinu iz pravca “Lovačkog doma”. Takođe, zahtevali smo da nadležne službe osiguraju primenu Plana generalne regulacije “Zapad”, koji “osim za vozila službe održavanja” zabranjuje kretanje, zaustavljanje i parkiranje unutar granica parka”, kazala je Vera Marković iz Udruženja Lokalni front Va.

Slikano 1. maja u Parku Pećina / Foto: Lokalni front Va

Za Tatjanu Petković, takođe aktivistkinju Lokalnog fronta, Park Pećina danas više nije izletište namenjeno šetačima i biciklistima, već mesto za parkiranje i investiranje. Prema njenim rečima ulaz za kola je iz nepoznatih razloga već duže vreme otvoren tako da automobili sve češće uzurpiraju zelene površine i pešačke staze.

Tatjana Petković, aktivistkinja Lokalnog fronta Va / Foto: Đorđe Đoković

“Ovaj park mora da bude sačuvan kao nedirnuta oaza, jer u njemu ima mesta za sve osim za automobile. Vlast u Valjevu je odgovorna za zaštitu Parka Pećina. Ne smemo dopustiti da se naši parkovi, izletišta i bogatstva ovog grada pretvaraju u nečije interesne zone. Zato pozivamo građane i građanke Valjeva da odbrane “pluća grada”, zbog svih nas i zbog budućih generacija, jer Park Pećina nije parkiralište”, poručila je Tatjana Petković.

 

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.