Za prvi udah čistog vazduha

Valjevski rotarijanci poklonili su odseku Neonatologije Opšte bolnice Valjevo 16 uređaja za prečišćavanje vazduha. Vrednu donaciju namenjenu bebama valjevskog porodilišta uručio je predsednik Rotari kluba Valjevo Aleksandar Đukić. Rotarijanci se prvashodno bave humanitarnim radom, pomažu svojim lokalnim zajednicama, a Rotari klub Valjevo je u više navrata organizovao akcije za poboljšanje uslova rada, lečenja i boravka u valjevskoj bolnici. Ovoga puta, pažnja njihovog humanitarnog delovanja usmerena je na naše najmlađe i najosetljivije sugrađane. U gradu koji prednjači u Srbiji po aerozagađenju i u kojem je kiseonik privilegija, zahvaljujući ovoj donaciji valjevske bebe će po rođenju samostalno svojim plućima zaista prvo udahnuti čist vazduh bez štetnih materija. To je od neprocenjive važnosti za zdravlje ovih malih bića, posebno kada se uzme u obzir da smo u ciku grejne sezone, kada Valjevo beleži višesatna i višestruka prekoračenja polutanata, i kada naučnici tvrde da je vazduh unutar zatvorenog prostora podjednako zatrovan kao i vani. Svojim poklonom, valjevski rotarijanci skreću pažnju na  aerozagađenje u našem gradu, koje je uz širenje korona virusa, za njih podjedanako ozbiljan problem.

Predsednik Rotari kluba Valjevo Aleksandar Đukić (desno) i v.d. direktora OB Valjevo dr Zoran Đurić / Foto: OB Valjevo

Aleksandar Đukić je kazao da je problem aerozagađenja dosta specifičan za naš grad, da se o njemu u Rotari klubu Valjevo često govori i da valjevski rotarijanci pokušavaju da doprinesemo rešenju tog problema onoliko koliko je to u njihovoj moći. On je istakao da su ovom donacijom za Neonatologiju želeli da bar u nekoj meri doprinesu ublažavanju posledica zagađenosti vazduha. Đukić je ovom prilikom uputio apel nadležnima da se ozbiljno posvete problemu aerozagađenja u našem gradu.

“Mi smo odlučili da pomognemo tamo gde je najosetljivije, a najosetljivije su upravo bebe koje su se tek rodile. Tek one nemaju nikakvu odgovornost za ovo što se oko nas događa, za ovo aerozagađenje. Nadamo se da će bar ti prvi udisaji vazduha koje novorođenčad udahnu po dolasku na svet koliko toliko čistiji i zdraviji. Korona jeste veliki problem, koji će se u narednim mesecima rešiti, već se vidi neko svetlo na kraju tunela. Takođe se nadamo da će se ovaj problem aerozagađenja uskoro rešiti i ovom prilikom apelujemo na nadležne da se ozbiljno pozabave pitanjem zagađenosti vazduha, koji je nažalost okom vidljiv u Valjevu, pre svega zbog posledica koje ostavlja na zdravlje”, naglasio je Aleksandar Đukić. Đukić je prilikom uručenja aparata za prečišćavanje vazduha pozvao i druge ljude i organizacije dobre volje da na isti način pomognu i druge institucije.

Uređaj za prečišćavanje vazduha / Foto: OB Valjevo

V.d. direktora Opšte bolnice Valjevo dr Zoran Đurić zahvalio se članovima Rotari kluba Valjevo na zdravoj inicijativi i donaciji uređaja za valjevsko porodilište, naglasivši da ovo nije prva akcija kojom su pomogli valjevskoj bolnici.

“Ovo je značajan poklon za Porodilište u Valjevu, obzirom da ovaj aparat ima filter koji prečišćava vazduh, pa delom i štetne materije i virusi ostaju na filteru, tako da je i u sadašnjem trenutku ne samo zbog zagađenog vazduha značajan, nego i zbog epidemiološke situacije aparat ima svrhu za valjevsko porodilište i bebe koje će se rađati u njemu”, istako je prvi čovek OB Valjevo.

Donacija uređaja za prečišćavanje vazduha Rotary kluba Valjevo za valjevsko porodilište / Foto: OB Valjevo

U valjevskom porodilištu godišnje se rodi oko 1.300 beba. To je optimističan podatak nasuprot nekim pesimističkim statistikama koje pokazuju da oko 3.600 građana prevremeno umre od posledica zagađenosti vazduha u 11 najzagađenijih gradova i opština Srbije, prilikom čega je procenjeno da 20% tog broja odlazi na Valjevo. Da bi nam bebe vratile izgubljenu nadu i veru u zdravije sutra, moramo prvo njima da obezbedimo čistiji vazduh. Valjevskim rotarijancima svaka čast što su o svom trošku donirali “prvu pomoć” u borbi protiv aerozagađenja za našu najmlađu decu. Na potezu su oni kojima je obaveza da nam obezbede “vakcine” u borbi za više kiseonika.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.