ZAVRŠENA AKCIJA „ČISTO IZ LJUBAVI“ U VALJEVU

Udruženje „Čepom do osmeha“ iz Novog Sada je zajedno sa građanima i volonterima, Medicinskom školom „Dr Miša Pantić“ – III razredi sanitarno-ekološkog smera, Kancelarijom za mlade Valjevo i Društvom istraživača Vladimir Mandić, uspešno realizovalo treću od osam akcija čišćenja koju organizuje kompanija Lidl Srbija pod sloganom „Čisto iz ljubavi“.

Cisto-iz-ljubavi-Cepom-do-osmeha-Valjevo-7

“Čistili smo šumu, levu stranu priobalja reke Gradac koja je zbog svog bogatstva biodiverziteta i geomorfoloških karakteristika proglašena predelom izuzetnih odlika i zaštićenim prirodnim dobrom i predstavlja jedno od važnih međunarodnih predela za zaštitu ptica. Takođe, reka Gradac je najbogatija potočnom pastrmkom na ovim prostorima i pripada prvoj kategoriji i jedna je od najčistijih u Evropi”, navode organizatori ove akcije.

Održana je i edukativno-ekološka radionica u Drugoj OŠ „Vladika Nikolaj Velimirović u Valjevu na kojoj je bilo 120 učenika. Radionica ima za cilj podizanje ekološke svesti kod mladih i širenje empatije i solidarnosti prema osobama sa invaliditetom koju su učenici ispratili sa velikom zainteresovanošću i svojim aktivnim učešćem u radionici pokazali da shvataju značaj podrške osobama sa invaliditetom i zaštiti životne sredine.

“Hvala našim domaćinima Vladimiru Starceviću i Mariji Karadžić na svestranoj pomoći oko realizacije današnje akcije. Danas je sa nama u akciji čišćenja bilo ukupno 62 volontera. Prikupili smo izvesnu količinu otpada sa priobalja reke Gradac – otpadnu ambalažu, PET, konzerve, staklenu ambalažu, papir i veći deo otpada će biti razvrstan i recikliran. Sav sakupljeni reciklabilni materijal ide u humanitarne svrhe odnosno, prikupljena sredstva će biti iskorišćena za kupovinu jednog od pomagala za decu sa posebnim potrebama”, navode iz udruženja “Čepom do osmeha”.

Količina po tipu otpada koja je odvojena za reciklažu je:

✔️ PET –200 kg – 4000 kom

✔️ Staklo – 550 kg

✔️ Limenka – 42 kg – 2310 kom

Procenjena ukupna težina reciklabilnog otpada je oko 800 kg a sakupljena je i velika količina starih traktorskih guma, televizora i drugog otpada u ukupnom iznosu od preko 2 tone.

EKO karavan nastavlja svoj uspešan put po gradovima Srbije pod sloganom „Čisto iz ljubavi“ u organizaciji kompanije Lidl Srbija i sledeća destinacija nam je Nova Pazova. Do kraja maja vidimo se u Vranju, Nišu, Subotici i Bačkoj Palanci.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.