Završena rekonstrukcija objekta na Trgu Živojina Mišića – Otvaranje Gradske galerije na proleće

Rekonstrukcija objekta nekadašnje Valjevske banke na Trgu Živojina Mišića završena je u roku. Koštala je 21 milion dinara sa PDV-om, a objekat je poveren na upravljanje Narodnom muzeju Valjevo. Kako je najavljeno na konferenciji za medije, u ovom novom izuzetno reprezentativnom prostoru u strogom centru grada biće otvorena Gradska galerija, koja će početi sa radom na proleće.

Gradska galerija Valjevo (5)

Buduća Gradska galerija na Trgu Živojina Mišića / Foto: Valjevska posla

Osim za organizaciju raznovrsnih kulturnih programa i sadržaja svih gradskih ustanova kulture, ovaj novi prostor služiće i valjevskim likovnim umetnicima, koji u svom rodnom gradu do sada nisu imali adekvatan prostor da izlažu svoja dela.

Gradska galerija Valjevo (1)

Gradonačelnik Lazar Gojković, direktorka Muzeje Jelena Nikolić Lekić, zamenica načelnika GU Branka Rosić i većnik Vladimir Mišković u prostoru Gradske galerije / Foto: Valjevska posla

“Višedecenijski san valjevskih likovnih umentika biće ostvaren otvaranjem ovog objekta. Narodni muzej Valjevo trenutno intenzivno radi na uređenju enterijera i tehničkim stvarima koje su neophodne za otvaranju Gradske galerije, a radi se na formiranju stručnog, odnosno umetničkog saveta Galerije. Krajem marta, početkom aprila, Galerija će biti zvanično otvorena jednom sjajnom izložbom, koja će biti prijatno iznenađenje za naše Valjevce.što je jako važno Ovo je prilika da, pored programa svih ustanova kulture u gradu, i valjevski umetnici dobiju svoj prostor, prostor za izlaganje, za prezentaciju svojih radova pred širom publikom, što je jako važno, jer mislim da otvranjem ove Gradske galerije zaokružujemo jedan umetnički sadržaj”, kazala je direktorka valjevskog Muzeja uz napomenu da će radno vreme buduće Gradske galerije biti prilagođeno posetiocima.

Jelena Nikolić Lekić (2)

Obraćanje medijima Jelene Nikolić Lekić, direktorke Narodnog muzeja Valjevo / Foto: Valjevska posla

Ovaj objekat koji se nalazi preko puta Hotela Grand nikada pre nije bio ozakonjen. Ranije je bio 83% u vlasništvu Ministarstva finansija, a 17% u vlasništvu Grada Valjeva 17%. Odlukom Vlade RS objekat površine 140 m2 prebačen je stopostotno u vlasništvo Grada Valjeva i konačno je ozakonjen!

Vladimir Mišković

“Objekat u trenutku kada nam je Vlada Srbije prebacila vlasništvo nije mogao da se ozakoni, jer nije statički bio bezbedan! Još uvek se sećam nekih ironičnih komentara u smislu kako ćemo i šta ćemo sa tim objektom, jer nije ozakonjen i zašto nam ga je Vlada prebacila, očigledno neračunajući na našu odlučanost da sve to i rešimo. Uz pomoć timova ljudi, kroz sistem i zakon o zakonjenju, pronašli smo model kako da rekonstruišemo objekat, da bude bezbedan da bi mogao da se zakoni, svakako i da uradimo sve neophodne radove. Objekat je statički bio ugrožen, zidovi su bili pukli, i zaista se zahvaljujem svima onima koji su učestvovali u izradi projektno-tehničke dokumentacije i onima koji su se kasnije bavili izvođenjem radova, svi su imali dobru i pozitivnu energiju da sve završimo na vreme. Ovo je jedan relativno mali objekat, ali na takvom mestu i sa dosta problema smo uspeli da privedemo sve do kraja. Govorio sam ranije da ne sme nijednog trenutka da postoji diskontinuitet, želeli smo da uradimo sve kako treba, da pokažemo da to može i sve što smo planirali smo i uradili”, rekao je u svom obraćanju novinarima član Gradskog veća Vladimir Mišković ističući da se projekat rekontruskcije izvodio uz sve dobijene saglasnosti (MUP, Zavod za zaštitu spomenika kulture i dr.), da je sve urađeno po projektu i da svi materijali poseduju ateste.

Gradska Galerija

Sa konferencija za medije ispred objekta buduće Gradske galerije / Foto: Valjevska posla

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković naglasio je da je buduća Gradska galerija samo jedan u nizu objekata koji će biti staviti u funkciju sugrađana.

“Trenutno se izvode radovi na rekonstrukciji Velike sale Centra za kulturu, a uskoro ćemo raspisati javni poziv za rekonstrukciju zgrade bivšeg Radio Valjeva, čija je projektno-tehnička dokumentacija završena. Ono što planiramo u narednom periodu je da sa Ministarstvom kulture, sa kojim smo već ušli u jednu seriju sastanaka, dogovorimo kako će izgledati i za šta će biti predviđena zgrada Doma vojske. Što se tiče objekta Hotela Narcis koji je poveren Poljoprivrednoj školi sa domom učenika u Valjevu, tu imamo problem sa ozakonjenjem jednog dela objekta, koji već dugo godina traje i rešavamo ga. Imao ideju za zgradu Hotela Jablanica, sa predstavnicima Ministarstva smo obišli taj objekat i verujem da ćemo već ove godine izaći sa predlogom šta bi tu moglo da bude i kako će taj objekat izgledati”, rekao je gradonačelnik Gojković.

Gradska galerija Valjevo (7)

Buduća Gradska galerija Valjevo / Foto: Valjevska posla

M.P.M.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.