Završeni Valjevski filmski susreti – Nagrada Leman Stefanu Đorđeviću za “Poslednja slika o ocu”

Sedmo online izdanje festivala Valjevski filmski susreti, održano pod sloganom “Prorez” na platformama Cinesseum i Facebook-u, zatvoreno je u nedelju 13. decembra online ceremonijom dodele nagrada. U okviru takmičarskog programa prikazano je 13 filmova mladih autora iz Srbije i regiona i pored nagrade Leman” i Mladi autor, prvi put je dodeljeno Specijalno priznanje.

Nagrada Leman / Autorka nagrade likovna umetnica Jelena Popović

Žiri u sastavu rediteljka Marija Stojnić i reditelji Vladimir Petrović i Tomislav Đurinec dodelio je nagradu Slobodan Golubović Leman filmu “Poslednja slika o ocu” Stefana Đorđevića.

“Film “Poslednja slika o ocu” Stefana Đorđevića, duboko je emotivna priča o suočavanju sa smrću i preranom rastanku oca i sina. Ovaj film postavlja važna pitanja o konačnosti i nasleđu koje ostavljamo deci, ali povlači i dublje sociološko pitanje brige zajednice o pojedincu, u najtežem trenutku, kada ostaje prepušten samom sebi. Svojom suptilnošću, snagom, zrelošću i nenametljivom režijom, ovaj film se izdvojio kao pobednik”, navodi se u saopoštenju žirija nagrade Leman.

Iz filma “Poslednja slika o ocu”, reditelja Stefana Đorđevića

Na ovogodišnjim Valjevskim filmskim susretima dodeljeno je Specijalno priznanje, koje je pripalo filmu “Nagrada” Lidije Mojsovske.

“Film “Nagrada” Lidije Mojsovske donosi nam jednu dobro znanu i često prećutanu priču sa zapadnog Balkana. Na autentičan i dirljiv način, sa fantastičnom preciznošću, nosi snažnu poruku kojoj kao i njegovim malim junacima, koji su veliki ljudi, verujemo do kraja”, naveo je žiri.

Nagrada “Mladi autor”, koja se ove godine dodeljuje najboljem scenaristi i koja podrazumeva novčani iznos od 25.000 dinara, pripala je Lidiji Mojsovskoj, autorki filma “Nagrada”.

“Umetnost je, a posebno film, sposobna da nas ujedini. Emocije spajaju ljude. Bol je svuda na planeti, za svakoga od nas isti. On, kao i patnja, ali i ljubav, povezuje. Emocije će nas uvek spajati, jer ljubav je plemenita i ona  govori samo jedan jezik i ima svuda isto značenje. Ovogodišnji dobitnik naše nagrade upravo govori taj univerzalni jezik ljubavi, plemenitosti i najčistijih emocija. On prevazilazi sve podele, filigranski ocrtava dečiju ljudskost koju samo pomenute razlike, kasnije, tokom života mogu uništiti. Nagrada ide za sjajnu “Nagradu” Lidije Mojsovske”, istakao je žiri u sastavu reditelj Zoran Đorđević i fotografi i snimatelji Dušan Đorđić i Nenad Stevanović u saopštenju za nagradu “Mladi autor”.

Iz filma “Nagrada” Lidije Mojsovske

U okviru revijalnog program prikazano je 5 filmova – “Govori da bih te video” Marije Stojnić, “Sumrak u bečkom haustoru” Mladena Đorđevića, “Otac” Srdana Golubovića, “Kada sam kod kuće” Ivane Todorović i “A sad se spušta veče” Maje Novaković.

U okviru pratećeg programa, prvi put bile su realizovane i dve PROREZ tribine: “Aktivizam i film: Filmovi koji su pokretali ljude” i “Mladi umetnici u borbi za novi prostor: Muzički spotovi”.

Kada epidemiološke mere donete u cilju sprečavanja širenja virusa COVID-19 budu povučene i Bioskop 85 u Valjevu bude ponovo otvoren, deo programa biće prikazan valjevskoj publici.

Festival organizuje VAKUM u saradnji sa platformom Cinesseum, a festival su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Valjevo.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.