Zdravi zubi u zdravoj porodici

Nedelja zdravlja usta i zuba pod sloganom „Zdravi zubi u zdravoj porodici“ ove godine obeležava se od 14. do 20. maja, a u našem gradu predavanja za predškolce počinju već danas u vrtiću „Hajdi“. Predavanja realizuju predstavnici Zavoda za javno zdravlje Valjevo, Doma zdravlja (Stomatologija i Patronaža) i Crvenog krsta, u saradnji sa Predškolskom ustanovom i školama, uz podršku Grada Valjeva.

Predavanja o higijeni zuba i pravilnoj ishrani za najmlađe biće održavana svakog radnog dana do 22. maja s početkom u 9.30 sledećim redosledom: Hajdi, Bambi, Kolibri, Pčelica, Naša radost, Vidra, Zvončić, predškolska grupa OŠ „Sestre Ilić“, predškolska grupa OŠ „Nada Purić“ i vrtić Bubamara.

Slogan „Zdravi zubi u zdravoj porodici“ ukazuje na značaj porodice u formiranju zdravih stilova života i aktivnom odnosu prema očuvanju oralnog zdravlja. Na tu temu se organizuje i tradicionalni konkurs za najbolje likovne i literarne radove dece predškolskog uzrasta i učenika osnovnih škola. Najuspešniji radovi se biraju na okružnom nivou u organizaciji instituta i zavoda za javno zdravlje i dostavljaju Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, koji proglašava najbolje radove na republičkom nivou.

U svetu od 60 do 90% školske dece i blizu 100 % odraslog stanovništva ima zubni kvar; oboljenja potpornog aparata zuba koja mogu dovesti do gubitka zuba prisutna su kod 15-20% svetske populacije starosti od 35-44 godine, a trećina stanovništva starosti od 65-74 godine nema nijedan zub.

U Evropskom regionu Svetske zdravstvene organizacije, procenat šestogodišnjaka koji imaju karijes varira od 20 do 90% u zavisnosti od zemlje. Prema rezultatima istraživanja koje je sprovedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku 2013. godine, samo 8,3% stanovnika Srbije starijeg od 25 godina ima sve svoje zube, a manje od polovine (45,6%) stanovništva procenjuje stanje svojih zuba i usne duplje kao dobro.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.