Zelena oaza u centru grada

Izgradnjom skvera u Naselju Oslobodioci Valjeva, naš grad i najveće gradsko naselje će dobiti jedinstven prostor za boravak i aktivnost svih generacija.

Valjevo

Izgradnju skvera finansira Kabinet ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku Slavice Đukić Dejanović, u saradnji sa gradom Valjevom. Vrednost radova je 5.437.916,40 dinara sa PDV-om, a radove izvodi preduzeće „Edifikator“ iz Mionice. Iako je rok od 60 dana za završetak radova prošao, važno je istaći da je došlo do nepredviđenih okolnosti, zbog čega je pomeren rok za završetak radova.

Valjevo

Rušenje delova nekadašnje ulice koja je tuda prolazila, a koja se nalazi na dubini od 30 do 40 cm, usporilo je radove. Zbog završnih obrada tartana potrebna su stabilne vremenske prilike od četiri dana temperature vazduha od 10 stepeni Celzijusa, pa se za završetak skvera čeka lepše vreme.

Izgradnjom ovakvog skvera Valjevo će dobiti veoma lep prostor sa igranje i motorički razvoj dece, ali i prostor gde će građani moći da šetaju, druže se i uživaju u zelenim površinama. Pejzažno-arhitektonskim projektom je očuvan javni karakter ovog prostora, ali će pored travne površine i parkovskog mobilijara, prostor dobiti i aktivan deo.

Valjevo

Njega će činiti lavirint formiran od zimzelene vrste, kako bi bio atraktivan cele godine. Podloga u okviru lavirinta će biti malč od kore bora u kojem su razmeštene betonske ploče. Centralni deo lavirinta predstavlja pobedničko postolje, koje je multifunkcionalno. Može se koristiti i kao površina za igru i sedenje.

Valjevo

Drugu celinu predstavljaće betonski elementi- škarpa, formirani na postojećem brdu, presvučeni tartanom, sa hvataljkama za penjanje i dva tobogana. Podnožje je takođe zastrto podlogom od tartana.

Valjevo

Treća celina je brdo sa dva tunela, kroz koja mogu deca nesmetano da prolaze. Brdo je takođe presvučeno tartanom, a stranice ka ulazima u tunel opremljene drvenim gredama za penjanje.

Prema rečima valjevskih urbanista koji su izradili ovako lep i atraktivan projekat, svi elementi za igru dece su projektovani u skladu sa važećim standardima. Valjevo će dobiti pravu zelenu oazu, koju će činiti crveni hrast, likvidambar, žalosna vrba, ruj, lonicera, lovor itd.

Novoprojektovani plato i staze sa popločanim betonskim pločama, kao i brojno listopadno, zimzeleno drveće i niže rastinje od ovog prostora će napraviti veoma atraktivan i prijatan za šetnju i igru Valjevaca svih generacija. Novi skver u blizini velikog šoping centra, naselja i škole ulepšaće ovaj deo grada i dati mu novi, moderan izgled.

Izvor: Valjevo.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.