Zlatni izdanci Valisovog vaterpolo rasadnika

Mladi valjevski vaterpolisti Petar Stanić i Aleksandar Kovačević, vratili su se okićeni zlatnom medaljom sa juniorskog Evropskog prvenstva, koje je nedavno održano na Malti. Pored boja Srbije, Stanić i Kovačević su na Evropskom prvenstvu predstavljali i Vaterpolo klub Valis, u kojem su ponikli i iz kojeg su selektovani za reprezentaciju, ali i svoj grad Valjevo. Rođeni su 2004. godine, uče Tehničku školu i sudeći ovom trijumfu, već su zakoračili ka uspešnoj karijeri u sportu kome je za Srbiju ovo bila zaista “najzlatnija godina” u svim kategorijama. Uspeh “zlatnih” Stanića i Kovačevića je na čast i ponos pre svega njih samih i njihovih roditelja, kao i VK Valis, ali i Valjeva i svih Valjevaca. Čestitke idu posebno Upravi VK Valis koja je istrajala u svojoj viziji, radu i borbi, ali i opravdala epitet “rasadnika” valjevskih vaterpolo talenata. Nažalost, ovoj jedini valjevski superligaš, svoj debi u najjačem rangu takmičenja u državi neće moći da započne pred domaćom publikom. Štaviše, kako se moglo čuti na konferenciji za medije, i ceo trenažni proces pred početak superligaške sezone je ugrožen, jer vaterpolisti nemaju bazen u kojem mogu da treniraju punom snagom. Na bazenima SRC Petnica se izvode radovi na zameni betonskih ploča, a ti dvomesečni radovi će verovatno odložiti i podizanje balona nad olimpijskim bazenom. Alternativa je bazen u Lajkovcu, koji je tek otvoren i koji mora da se prilagodi vaterpolo takmičenju, ili bazen u Kragujevcu. To sve zajedno “Valisovim” vaterpolistima i upravi kluba mnogo otežava uslove za rad i takmičenje.

Petar-Stanic-i-Aleksandar-Kovacevic-CROP

Petar Stanić (levo) i Aleksandar Kovačević, reprezentativci Srbije i osvajači zlatne medalje na juniorskom Evropskom prvenstvu u vaterpolu / Foto: Valjevska posla

“Zaista je divan je osećaj kada osvojite zlato i postanete evropski šampion. To je bila naša obaveza. Nismo očekivali da ćemo zbog našeg uspeha sa reprezentacijom biti toliko popularni. Prija nam ta popularnost. Stvarno smo iznenađeni koliko smo dobru stvar učinili za grad”, rekli su na konferenciji za medije Petar Stanić i Aleksandar Kovačević.

Juniorska reprezentacija Srbije je, sa valjevskim bekovima Stanićem i Kovačevićem, u grupnoj fazi takmičenja na EP savladala ekupu Turske, Gruzije i Grčke. Kao prva u grupi plasirala se u četvrtfinale, gde je savladala Holandiju, a potom i selekciju Mađarske u polufinalu. Na finalni megdan im je došla ponovo Grčka, koju su mladi srpski vaterpolisti savladali 10:6. I Stanić i Kovačević su se u finalu upisali u listu strelaca sa po jednim pogotkom. Kovačevićev gol je otvorio utakmicu u finalu protiv Grčke, dok je Stanić zatresao mrežu u jako bitnom trenutku. Na konferenciji za medije su preneli utiske sa prvenstva, kakav je osećaj kada se osvoji zlato i da li im prija popularnost.

“Najteže je bilo na početku turnira, da se naviknemo na klimu, bazen i toplije vreme. Imali smo malih problema u grupi protiv Gruzije i Grčke, kasnije u polufinalu i finalu je došlo sve na svoje, igrali smo smireno i staloženo. Našli smo svoju igru i pobeđivali. Najteže nam je bilo protiv Mađara, jer su nas pre 2 godine izbacili u četvrtfinalu. Tako da smo dali sve od sebe samo njih pobedimo”, kazao je Petar Stanić, kojije počeo da trenira vaterpolo u VK Valis na početku 2. razreda osnovne škole.

Petar-Stanic

Petar Stanić, vaterpolista / Foto: Valjevska posla

“Finalni meč protiv Grčke odlično smo počeli, igrali smo presing, protivnik je bio daleko od gola. Grci su počeli više da se kreću i uspeli da izjednače i povedu. Petar je baš kod njihovog vođstva 3:2 dao gol za izjednačenje. Dali smo im potom još jedan gol i mislim da smo tu prelomili utakmicu. Finale je samo po sebi bilo jedno od najlepših osećaja u mom životu. Svaki gol i odbranjeni šut je doprinelo tom zlatu. Osvojili smo ga vrlo dominantno što nismo očekivali. Grci su veoma dobra ekipa, imali su dobru taktiku, menjali su je iz minuta u minut. Morali smo da im pokažemo da smo ipak bolja ekipa. Koristili smo njihove rupe u trenutnoj odbrani, ubacivali smo lopte na dva metra i ispostavilo se da su centri bili najefikasniji na utakmici”, isprepričao je detalje finala Evropskog prvenstva, Aleksandar Kovačević, koji je član VK Valis već 10 godina.

Aleksandar-Kovacevic

Aleksandar Kovačević, vaterpolista / Foto: Valjevska posla

Predsednik UO VK Valis dr Nabojša Stojaković, zahvalio se u ime kluba i u svoje lično ime reprezentativcima Staniću i Kovačeviću na osvojenom zlatu na Evropskom prvenstvu, rekavši da su ovi dečaci ne samo primer za decu vaterpola i vodenih sportova, nego za sve u gradu, i poželeo im nastavak uspešne karijere. Stojaković je u obraćanju novinarima saopštio i da će Petar Stanić, nažalost, od ove sezone igrati za VK Šabac.

“Potpuno razumem njaga i negovu porodicu zato što mu je vaterpolo klub na samo 60 kilometara odavde, ponudio neuporedivo bolje infrastrukturne uslove. Mi nismo tu da sprečavamo nikome razvoj karijere, mi smo tu da dalje pravimo reprezentativce. Meni je lično, kao i klubu, zaista iskreno jako žao, ali ako se politika grada ovako bude nastavila, sutra će otići i Kovačević i drugi reprezentativci koje još imamo u Valisu”, istakao je Stojaković.

IMG_20210924_112926

Predsednik Uprave VK Valis dr Nebojša Stojaković i Petar Stanić / Foto: Valjevska posla

Stojaković je u obraćanju novinarima posebno naglasio da je takmičarska sezona na pragu, a da VK Valis zbog zamene betonskih ploča u SRC Petnica nije u punom trenažnom procesu, kao i da je pitanje gde će dočekati superligaške rivale od oktobra meseca. Dvomesečni radovi u SRC Petnica, kako je istakao, mogli su biti odloženi za proleće. Rešenje da se ovih dana počne sa treninzima je “iskrslo” u tek izgrađenom zatvorenom bazenu u Lajkovcu, gde bi 6. oktobra VK Valis kao domaćin mogao da dočeka VK Proleter.

“Nalazim za kulturu dijaloga da je neko iz Grada bio dužan da sedne da razgovara i pregovara sa klubovima koji ostaju bez mogućnosti da treniraju u svom gradu, da nas konsultuje barem i daju alternativno rešenje. A, ne da samo dobijemo informaciju da je to renoviranje u SRC Petnica predviđeno budžetom i da tako mora. Ne zaslužujemo ovakav tretman! Ni mi, ni VK Valjevo, ni PK Valis. Preko 400 dece trenutno se nelazi bez trenažnog procesa, i tako će biti najmanje 2 meseca. Garantujem vam da će to biti i duže, jer posle ta dva meseca sledi novembar, najnestabilniji mesec, a podizanje balona zahteva idealne uslove bez padavina i vatra”, kazao je Stojaković.

VK-Valis-1

Sa konferencije za medije VK Valis / Foto: Valjevska posla

Navodeći primere Šapca i Novog Sada, koji kao gradovi izdvajaju značajna novčana sredstva za svoje superligaške klubove, Stojaković je istakao da VK Valis od Grada Valjeva očekuje bolji tretman i veću podršku koja je adekvatna rangu Super lige.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.