35. Jazz Fest Valjevo – Dobri duh džeza

Treće veče ovogodišnjeg 35. Valjevskog Jazz Festivala bilo je u znaku New York kvarteta, koji su dobili gromoglasne aplauze od ovdašnje znalačke publike, čime su ih vratili na bis. Prvi put u Valjevu, predstavili su se autorskom muzikom džez pijaniste i kompozitora Dimitrija Vasiljevića. Potom je nastupio Sébastien Giniaux kvintet, čiji je repertoar baziran na gypsy džezu, ali i muzici Balkana.

New York kvartet Dimitrija Vasiljevića / Foto: Dragan Krunić

New York kvartet Dimitrija Vasiljevića / Foto: Dragan Krunić

Prvi put nakon 12 godina, džez pijanista i kompozitor dr Dimitrije Vasiljević nastupio je treće večeri 35. Valjevskog Jazz Festa. Ovog puta svirali su autorske kompozicije sa do sada objavljenih albuma od kojih je najnoviji “Accidental Nomad” bio u ovogodišnjoj trci za Gremi nominacije, i to u četiri kategorije. Mada Dimitrije komentariše da je najbitnije da se njegova muzika dopada publici. Upravo to se i dogodilo. Sasvim očekivano, oduševljena publika vraćala ih je na scenu.

“Još smo zagrejani sa bine, mislim da bolje nije moglo da prođe. Ni u najlepšim snovima nisam se nadao ovakvom dočeku publike. Pošto ima bend posle nas, nismo planirali da sviramo bis, ali smo svirali. Osećala se neverovatna energija, dok smo bili na bini. Mi zaista puno sviramo zajedno i često sviramo u Nju Jorku. Imamo odličnih svirki, ali i nekih kada smo manje inspirisani, ali ovo je bila neverovatna komunikacija i to je samo zato što nam je publika dala tu energiju.”

Dimitrije Vasiljević / Foto: Dragan Krunić

Dimitrije Vasiljević je pre par godina doktorirao džez klavir i sada radi kao profesor na Xavier University of Louisana u Nju Orleansu. Smatra da je upravo izbor žanrovski različitih izvođača od presudnog značaja za privlačenje mlađih i uspeh ovdašnjeg Festivala.

“Ne što smo u Valjevu, pa ja sada laskam Valjevcima, nego stvarno mislim da je ove godine ova nova struktura organizacije Valjevskog Jazz Festivala pristupila Festivalu i reklami i koje su bendove pozvali, zaista je dobar i svetao primer kako se duh džeza održava u jednoj zemlji. Verujte, i u Americi džez ima problem. Džez danas prolazi kroz mnogo transformacija, on prima mnoge uticaje sa strane. Džez je kao jezik, uvek evoluira, ali negde uvek ostaje svoj. Mislim da je Valjevski Jazz Festival uradio fenomenalnu stvar time što je doveo raznolike bendove koji se bave različitim žanrovima džeza, i što je dosta bacio akcenat na moderan džez, world music koji je pristupačniji mladima. I jučerašnji program Dragan Ćalina kvartet, tu je naravno i Big Bend, i mi danas, pa francuski bend posle nas, dakle različiti podžanrovi džeza, za svakog po nešto, ali akcenat je bačen na taj moderan zvuk i mislim da je to jako bitno i da će to ponovo privući publiku.”

 

Dimitrije Vasiljević je svoje drugove sa studija (Rikarda sa Berklija, Rafaela sa NYU, Bena sa audicije za doktorat u Majamiju) pozvao u sastav svog kvarteta, jer su svi trojica uspešni u ličnim projektima, ali svirački i kreativno doprinose i zajedničkom radu, u šta su sjajnim nastupom uverili publiku 35. Valjevskog Jazz Festa. Prvi put su u Srbiji i očigledno da su u Valjevu pronašli privlačne sadržaje.

Rafael Panije, bubjevi / New York kvartet / Foto: Dragan Krunić

Bubnjar, Rafael Panije priča da je Valjevo divno:  “Za mene potpuno nova kultura i novi grad, ljudi su ljubazni. Bili smo u nekoliko različitih restorana i dopala mi se hrana. Šetali smo gradom, a videli planine. Sve je zaista lepo i dopada mi se.”

Sličan je utisak i gitariste Rikarda Grilia iz Brazila: “Valjevo je prvi grad koji posećujemo i zaista je lepo. Svi su slatki, ljubazni, sve me podseća na Brazil, ima sličnosti. Koliko sam video, i ovde se jede mnogo mesa, što mi potpuno odgovara” – primećuje Rikardo i kroz osmeh dodaje “Samo me zovite, uvek sam tu za Srbiju”.

Amerikanac, basista, Bendžamin Tiberio kaže: “Zanimljivo, ali baš sam razmišljao da me Valjevo malo podseća na moj grad. Sve deluje kao da se svi međusobno poznaju, javljaju se na ulici, ali istovremeno veoma se razlikuju. Ranije nisam bio u Srbiji, ali ovo je lep grad. Prošetali smo do Parka Pećina, i to malo podseća na moja grad”.

New York kvartet na 35. Valjevskom Jazz Festu / Foto: Dragan Krunić

Nakon kvarteta iz Njujorka, na scenu u Velikoj sali Centra za kulturu izašao je Sébastien Giniaux kvintet iz Francuske. Sebastjan Žino je mladi gitarista kog upoređuju sa čuvenim Djangom Renartom, proslavljenim džez muzičarem. Sebastjan prvi put nastupa na Valjevskom Jazz Festu i, obzirom da je pratio nastupe Duška Gojkovića i Big Benda, kao i kvarteta Dragana Ćaline, potom i jam session, kaže da mu se sve to dopalo. Ranije je svirao sa muzičarima iz Srbije, ali ne džez, već pretežno tradicionalnu muziku, a repertoar za treće veče 35. Jazz Festa u Valjevu protkao je melodijama gypsy džezom i džez aranžmanima muzike Balkana, uz Marion, jednu od najzapaženijih savremenih francuskih jazz pevačica.

Sébastien Giniaux kvintet / Foto: Dragan Krunić

Važna novina ovogodišnjeg Jezz Festa su edukativne radionice, pa je danas, 19. maja, od 11 časova, u Svečanoj sali Valjevske gimnazije prvi dr džez klavira, Dimitrije Vasiljević, održao bezmalo tročasovnu radionicu o improvizacijama i stilskim varijacijama, kao i džezu kao univerzalnom muzičkom jeziku. Uz teorijska predavanja, zavisno od pitanja, svi su opušteno razgovarali o finesama džeza. Na kraju su studenti FMU svirali skupa sa članovima Nju Jork kvarteta Dimitrija Vasiljevića, koji je, pažnju posvetio i osnovcima, koji tek prave prve korake u svetu muzike.

Foto: Dragan Krunić

Završne, četvrte večeri 35. Valjevskog Jazz Festa, nastupio je sastav Shalosh iz Izraela, a potom i beogradski sastav Naked, sa kojima svira i naš mladi Valjevac, saksofonista i klarinetista, Ivan Teofilović.

Snežana Jakovljević Krunić

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.