35. Valjevski Jazz fest – Iskustvo za budućnost

Protekle, druge večeri 35. Valjevskog Jazz Festa publika je oduševljeno pratila nastup velikana džez muzike Duška Gojkovića sa Big Bendom RTS-a. U skladu sa tradicijom, program je počeo “Valjevskom podvalom” u džez aranžmanu. Potom je usledio sjajno propraćen nastup kvarteta Dragana Caline. Muzičkom programu prethodilo je otvaranje izložbe džez casopisa u Holu Centra za kulturu.

Foto: Dragan Krunić

Valjevski 35. Jazz Fest svečano je otvorio državni sekretar, Aleksandar Gajović jer je Ministarstvo kulture i informisanja pružilo podršku Festivalu, uz gradonačelnika dr Slobodan Gvozdenović ispred pokrovitelja 35. Jezz Festa, Lokalne samouprave Grada Valjeva.

Foto: Dragan Krunić

DŽEZ U ŠKOLI KAO ČUVAR FESTIVALA, PUBLIKE I STVARALACA

Neposredno po silasku sa scene Dragoslav Fredi Stanisavljevic, urednik džez programa i Big Benda RTS-a, primećuje da svega nekoliko godina nije učestvovao na Valjevskom Jazz Festu. “Lično, za mene ovo je nezaboravno veče, kao i proteklih 27 godina, koliko sam bio u Valjevu. Možda sam subjektivan, ali na bini mi je tako delovalo. Drago mi je da nosimo lepe uspomene na još jedan pravi spektakl”.

Foto: Dragan Krunić

Zaista božanstveno veče obojeno džezom Duška Gojkovica. Nedavno je Big Bend RTS-a, zajedno sa ovim velikanom džez muzike, nastupio u Nemačkoj, a već večeras na 35. Valjevskom Jazz Festu.

Foto: Dragan Krunić

“Već 20 godina sarađujem sa Duškom Gojkovićem i uvek uz maksimalnu koncentraciju. On je, na neki način, stvarao džez muziku u jednom periodu, on je savremenik Majlsa Dejvisa. Pa, zamislite da zajedno radite sa jednom takvom veličinom”.  Upravo putem gostovanja širom sveta, kao i uz redovne tv nastupe i neizostavnu izdavačku delatnost, Big Bend na najbolji način čuva istoriju domće džez muzike. Dragoslav Fredi Stanisavljevic napominje da je važno čuvati i festivale, a najbolji način za to je putem obrazovanja mladih.

Foto: Dragan Krunić

“Valjevo je specifično jer, uz Beograd, ima najdužu tradiciju džez festivala. Ali, u cilju očuvanja i festivala, mislim da je važno otvoriti džez odsek barem u srednjoj muzičkoj školi. Onda bi grad živeo i preko godine, deca bi se edukovala u džez muzici i dolazila u Beograd na fakultet da nastave džez obrazovanje. Svi ćemo da pomognemo. Ja, kao odgovorni urednik Big Benda, mogu mnogo da pomognem i sa notnim materijalom, seminarima, sve to može. Hajde da prebacimo to u škole, da mladi ljudi uče džez, pa ćemo da zaštitimo i Festival, i scenu i populaciju” – jasno poručuje Dragoslav Fredi Stanisavljevic, urednik džez programa i Big Benda, koji je održao izuzetan nastup, uz Duška Gojkovića, na drugoj večeri ovogodišnjeg 35. Jazz Festa u Valjevu.

NEGUJMO PUBLIKU OD JAZZ ZABAVIŠTA

Dragan Ćalina, poznati jazz pijanista, priseća se da je prvi put na Jazz Festu u Valjevu nastupao pre 19 godina i da je svirao sa Jovanom Maljokovićem. Održao je još nastupa i, kako reče, u Valjevu se oseća kao kod kuće.

Foto: Dragan Krunić

“Radujem se večerašnjem nastupu jer osam godina sam proveo u Amsterdamu, Tako da sam sada ponovo na Valjevskom Jazz Festu”. Kaže da je veoma važno očuvati konkretno Valjevski, kao i slične festivale jer su oni podsticaj za muzičare da stvaraju autorsku muziku.

“Jako je bitno očuvati festivale jer su podstrek svima koji komponuju da nastave da rade i snimaju nove albume. Meni je ovo prvi album za 36 godina. Skupio sam hrabrost da to uradim upravo zbog festivala jer ne postoji šansa da sviraš na festivalima ako nisi u nekoj priči da imaš autorski album. Jedno je ako sviraš sa nekim velikim imenom, kao što je Duško Gojkovic, ili Big Bendom, onda sviraš aranžmane, standarde. Međutim, ako hoćeš da imaš svoj bend, onda moraš da imaš autorski materijal, tako da jedno vuče drugo” – kaže Dragan Ćalina, koji je na Konzervatorijumu u Amsterdamu završio master studije, tako da sada predaje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Na pitanje o savremenoj edukaciji dece, priča da je u Holandiji video zabavište za decu uzrasta od tri do sedam godina, pa bi bilo dobro i kod nas napraviti dečje obdanište gde bi mališane učili muzici uz odabrane džez kompozicije.

U okviru 35. Jazz Festa valjevska publika je privilegovana da prati Master Class Duška Gojkovica i promociju knjige kompozicija “Duško Gojković Songbook” objavljenu u izdanju UG “Duško Gojkovic Džez Inicijativa”. Radionica je zakazana za subotu, 18. maja, od 12 casova, u Svečanoj sali Valjevske gimnazije. Potom sledi radionica “Instrument u službi muzike” saksofoniste, Luke Ignjatovica.

Nakon 12 godina ponovo u Srbiji nastupa mladi džez pijanista i kompozitor, Dimitrije Vasiljević, sa svojim njujorškim kvartetom, od 21 sat, na Velikoj sceni Centra za kulturu, dok od 22 i 15, prvi put pred ovdašnjom publikom Sebastien Giniaux Quintet iz Francuske, cijeg lidera upoređuju sa planetarno popularnim Đangom.

 

Snežana Jakovljević Krunić

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.