SUĐENJE ZA REHABILITACIJU KALABIĆA – I dalje bez opipljivih dokaza

“Imajući u vidu okolnosti da je Nikola Kalabić bio rezervni oficir Jugoslovenske vojske u otadžbini, jedine legitimne, oružane sile Kraljevine Jugoslavije, izvesne optužbe državnih komisija da je počinio izdaju ne stoje, jer on nije usvojio partizansku taktiku borbe, već je delovao po naređenjima svoje pretpostavljene komande”, rekao je u ponovnom svedočenju istoričar dr Bojan Dimitrijević, naučni savetnik u Institutu za savremenu istoriju, u nastavku postupka po zahtevu za rehabilitaciju Nikole Kalabića.

 

Istoričar Bojan Dimitrijević svedočio je prvi put u istom predmetu u februaru 2017. godine kada je rekao da su državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača, koje su bile aktivne nekoliko godina posle Drugog svetskog rata, bile tela koja su samo prikupljala podatke o zločinima i ratnoj šteti i da nisu imale prvne kompetencije da donesu bilo kakvu osudu ili presudu. Iste ocene istoričar Dimitrijević izrekao je i ovoga puta.

“Državna komisija ga tereti za sve zločine koji su počinjeni u kompletnom trajanju građanskog rata 1943-1944. godine u valjevskom kraju, kada Kalabić nije ni bio na tom terenu”, rekao je Dimitrijević na suđenju u Višem sudu u Valjevu, kojim je presedavao sudija Dragan Obradović.

Više javno tužilaštvo u Valjevu, tom prilikom, predložilo je sudu da se na narednom pretresu kao svedoci saslušaju istoričari dr Srđan Milošević , naučni saradnik Instituta za noviju istoriju Srbije u Beogradu i dr Milivoje Bešlin, naučni saradnik Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu. Na te predloge imao je primedbu dr Bojan Dimitrijević, koji smatra da nijedan od predloženih svedoka nema nijedan rad koji se odnosi na Ravnogorski pokret i slučaj Nikole Kalabića, te da se nikada nisu bavili ovom problematikom.

Nakon ovih iznetih tvrdnji Goran Branković, advokat porodice Kalabić, izjasnio se protiv predloga tužilaštva, a sudija Obradović naložio zastupniku tužilaštva da se u roku od sedam dana pisanim putem izjasni na koje okolnosti predlaže saslušanje predloženih istoričara.

Sledeće ročište zakazano je za 6. jun, kada će biti saslušana Vesna Kalabić, unuka Nikole Kalabića. Do tada će sud doneti odluku da li će se kao svedoci pojaviti i pomenuti istoričari Milošević i Bešlin.

Milena Kuzmanović

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.